cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. Jac Jongejan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

23 februari 2023 door Silvan Bruinstroop

“Pa, ik ga uw werk voortzetten”, beloofde ds. Jac Jongejan aan zijn zieke vader op zijn sterfbed

"Mijn vader was ongeneeslijk ziek en wist dat zijn bediening voorbij was. Ik zei tegen hem: Pa, ik hoop uw werk voor te zetten, ik ga door in de lijn als dominee”, vertelt ds. Jac Jongejan. Aanvankelijk zag hij zichzelf meer als zendeling, maar na deze belofte besloot Jongejan predikant te worden. Twintig jaar zou hij dienen voordat hij vorig jaar met emeritaat ging. Cvandaag zocht de emerituspredikant onlangs op in Hendrik-Ido-Ambacht waar hij voor het laatst stond. Met ds. Jongejan spraken we over zijn roeping, levenslessen en een T-shirt met de tekst 'Jesus wants: go'.

Hoe is uw roeping tot het ambt ontstaan?
"Ik weet nog goed dat ik al op de kleuterschool blokken hout neerzette en voor de kinderen ging staan om de verhalen uit de Bijbel te vertellen die ik net van de juf gehoord had. Wat dat betreft zat het verlangen om over God te spreken er al van jongs af aan in. Dat betekende trouwens niet dat ik direct dominee wilde worden, ik zag mezelf misschien eerder als zendeling. Dat heb ik in ieder geval jaren gedacht. Van mijn vader, die predikant was in de vrije oud-gereformeerde gemeente van Dordrecht, heb ik in de jaren daarna de liefde tot het ambt meegekregen. Hij had zoveel liefde voor het Woord van God en de mensen in de kerk en legde zijn ziel en zaligheid in het pastoraat. ‘Wat is dat mooi!’, dacht ik toen.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Mooi interview met ds Jongejan. Precies zoals ik er ook zelf in sta.

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify