cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Donato en Antonietta
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 maart 2023 door Patrick Goede

Donato en Antonietta leiden een kerk in Italië: "Nederlandse christenen inspireren ons"

“Ik ben erg geïnspireerd geraakt door Nederlanders die tijdens hun vakantie naar de kerk blijven gaan, mét hun hele gezin.” Donato en Antonietta Di Lecce leiden een evangeliegemeente aan het Lago Maggiore in Italië. In de zomer trekken er veel Nederlanders naar de kerk in Verbania tijdens hun zonvakantie. Wanneer je het echtpaar spreekt begrijp je meteen waarom de kerk geliefd is, Donato en Antonietta zijn namelijk twee fantastische mensen met harten van goud.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid P.D. Goede.

Word ook lid

Ze zitten er warm gekleed bij want in het noorden van Italië zijn de winters immers koud. Maar als ze horen dat de dienstdoende redacteur van Cvandaag ruim twintig jaar geleden op camping Isolino aan het Lago Maggiore verbleef, breekt de zon door: “Bravo, dat is precies waar wij zitten!” En dat is nog best toevallig want Lago Maggiore is niet voor niets Italiaans voor ‘Groot Meer’. Hoe kwam het echtpaar in de positie om een gemeente te leiden op zo’n prachtige plek aan de voet van de Alpen? “Van 1989 tot 1999 hebben we tien jaar doorgebracht in Engeland. We baden toen voor de volgende stap die we moesten gaan zetten. Na een tijdje kregen we het bericht dat er in Verbania een aantal vrouwen samenkwamen zonder voorgangers. Toen besloten we terug te gaan en hier te starten.”

“We zijn een stabiele en bloeiende gemeente”, vertelt Donato. “We worden geholpen door een vaste groep mensen, maar we zijn wel steeds van plek naar plek getrokken omdat we geen eigen gebouw hebben. Onze gemeente komt daarom nu noodgedwongen bij elkaar in een theater op zondagen. Maar we willen graag een gemeenschap opbouwen voor allerlei soorten activiteiten, juist door de weeks. Wat zeg ik? Doordeweeks, door de dag heen. Voor ouderen, jongeren en families.”

"We hebben een aantal ex-gevangenen in onze kerk maar ook één van de hoogste rechters uit Italië"

Ex-gevangen en rechter
Antonietta vult aan: “Voor corona huurden we een gemeentecentrum, daar verzorgden we kinderkampen voor kinderen. Hier in Italië hebben kinderen van begin juni tot begin september zomervakantie.” Met een glimlach: “Dus we konden veel gezinnen helpen die drie maanden lang met hun kinderen thuis opgescheept zaten. Dat was prachtig om te mogen doen en erg betekenisvol voor ons. We hopen dat we snel weer in de positie komen om dit op te pakken.”

Donato benadrukt ook het internationale karakter van zijn gemeente. “We hebben vijftien tot twintig verschillende nationaliteiten die vertegenwoordigd zijn in onze kerk. We dragen zorg voor een aantal vluchtelingen en gezinnen met grote noden. We hebben een aantal ex-gevangenen in onze kerk maar ook één van de hoogste rechters uit Italië. Daarnaast sponsoren we 25 kinderen in India en een aantal zendelingen. Ook hebben we een Zwitserse predikant die hier dichtbij de grens woont en regelmatig komt spreken.”

Toen Donato 19 jaar oud was raakte God zijn hart aan en vond er op kleine schaal een opwekking plaats binnen zijn familie. “Binnen een tijdsbestek van vier maanden kwamen er zeven mensen in mijn familie tot een levend geloof in God. Mijn vader had 25 jaar lang elke dag gebeden of mijn moeder tot geloof mocht komen. Het duurde, net als bij Abraham, lang voordat zijn gebeden verhoord werden. Er was een bijzondere opwekking gaande en sindsdien ben ik ook enthousiast geraakt over leiderschap binnen de kerk.”

Secularisatie
Wat Donato en zijn vrouw in de gemeente vooral doen is het opbouwen en onderhouden van relaties. “Mensen houden van relaties en persoonlijke zorg. We zijn dan ook een hechte familie. Elke zondag komen er nieuwe mensen naar de gemeente en zien we de Geest van God werken. Ik vind het fantastisch om te horen dat veel mensen zich zo welkom voelen, als ze hier voor het eerst komen. Ze vertellen mij vaak dat ze God echt hebben ervaren in onze dienst en we zetten ons er ook volledig voor in om dat mogelijk te maken.”

"Mijn vader had 25 jaar lang elke dag gebeden of mijn moeder tot geloof mocht komen"

Antonietta legt uit dat veel van de gelovigen in Italië nog altijd ‘cultuurchristenen’ zijn. “Het zijn grotendeels katholieken die één of twee keer per jaar naar de kerk gaan.” Donato: “Het centrum dat we eerder huurden behoorde ook toe aan een katholieke priester. Helaas lopen veel van hun kerken leeg. Maar degene van wie we het theater huren is, misschien juist daarom, wel weer heel blij dat hij zijn locatie aan een kerk mag verhuren. Vooral in Zuid-Italië vind je nog veel gelovigen. Hier in het noorden is het veel lastiger, er is veel secularisatie.

We werken nu al sinds vijftien jaar samen met een aantal Nederlanders, zodat er in het theater Nederlandstalige diensten kunnen worden gehouden in de zomermaanden. Ik denk dat veel mensen die dit interview zullen lezen, wel eens in Verbania bij ons in de kerk zijn geweest”, zegt Donato met een gezonde dosis zelfvertrouwen.

Eigen gebouw
Antonietta vertelt dat er ook gemengde diensten worden gehouden, samen met de Nederlanders en Donato benadrukt dat de diensten erop ingericht zijn om mensen uit allerlei kerkelijke gezindten zich in de gemeente thuis te laten voelen. “We hopen hier echt discipelen te maken”, vertelt Donato. In hun eigen gezin is dat al aardig gelukt. Alle drie hun zonen zitten in de geestelijke bediening en de oudste heeft inmiddels al kerken mogen planten in Rome, Milaan en Londen. “We weten niet hoe dat gebeurd is, maar God is erg goed voor ons”, zegt Donato met een grote glimlach. “Ik raak ook erg geïnspireerd door Nederlanders die tijdens hun vakantie naar de kerk blijven gaan, mét hun hele gezin. Sterke families zorgen voor een sterke kerk, daar hebben wij er gelukkig ook een aantal van. We kunnen onze jongeren niet uit het oog verliezen.”

Waar Donato en Antonietta nu vooral op hopen is dat er een eigen gebouw komt, zodat ze kunnen starten met een voedselbank, muzieklessen, taallessen en een winkel met tweedehandsspullen. Gemeenteleden hebben naar vermogen bijgedragen aan een gebouw dat voorlopig alleen casco is opgeleverd. Een eerste aanbetaling hiervoor werd in februari 2022 gedaan. Ook een aantal kerken, stichtingen en particulieren hebben hier een aandeel in geleverd.

Daarnaast rijdt Donato in een 25 jaar oude Seat Alhambra die nodig aan vervanging toe is. “We rijden er veel mensen mee naar de kerk toe, maar er zijn steeds vaker mechanische mankementen. We vragen jullie om voor deze problemen te bidden en we danken iedereen uit Nederland die zo gul heeft bijgedragen aan de eerste aanbetaling van ons nieuwe kerkgebouw!”

Nederlandse inbreng
Sinds 2015 trekken Hans en Leida Borghuis intensief op met de kerk van Donato & Antonietta. Met regelmaat zijn ze in Italië om te ondersteunen bij de opbouw van de gemeente. Zij kennen het voorgangersechtpaar inmiddels goed, net als veel van de gemeenteleden.

Minder dan 1,5% van de Italianen is protestants/evangelisch christen. Dit maakt de positie van de weinige protestants/evangelische kerken erg belangrijk. De kerk van Verbania heeft dan ook een enorme impact op de stad en de wijde omgeving.

Lees hier hoe je financieel bij kunt dragen aan de gemeente in Verbania.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand
Ik wil meer info over hoe ik Donato en Antonietta kan steunen!

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen