cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Matthijs Vlaardingerbroek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

12 januari 2023 door Matthijs Vlaardingerbroek

Durven christenen hun oordeel over kerkverlaters los te laten?

Sommige christenen zouden het liefst kerkverlaters terug de kerk in trekken en maar roepen: “Kom toch terug!” Met het is ten diepste Gods verantwoordelijkheid om voor Zijn teleurgestelde ex-volgelingen te zorgen, zo stelt opiniemaker Matthijs Vlaardingerbroek. Vandaag publiceert Cvandaag zijn vijfde artikel in een serie van zes artikelen over geloofsverlies en kerkverlating in ons land.

Dit is het vijfde artikel over de enorme geloofscrisis die zich momenteel in de kerk in Nederland voltrekt. Hoewel er altijd een stroom geweest van mensen, die de kerk via de voordeur binnen kwamen en van anderen die na verloop van tijd via de achterdeur weer verdwenen, is deze beweging de afgelopen twee jaar in een stroomversnelling gekomen. Ik ben van mening dat de verschillende lockdowns rondom corona dit proces van kerkverlating en geloofsverlies in een enorme versnelling heeft gebracht. Ik heb hier geen cijfers voor, maar ik vermoed dat er momenteel net binnen of buiten de kerken duizenden gelovigen in deze hele grote transitie zitten van een dogmatisch geloof naar een andere manier van geloven of helemaal niet meer geloven.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Matthijs Vlaardingerbroek over kerkverlating
- De innerlijke strijd van kerkverlaters: je leefde braaf als volgeling van Jezus, en nu?
- God blies het kaarsje van Zijn aanwezigheid in mijn leven uit
- Hoe de coronalockdown als katalysator van een massale leegloop van kerken functioneerde
- Waarom verlaten mensen op dít moment massaal de kerk?
- Er vindt momenteel een stille ramp binnen kerkelijk Nederland plaats
Meer over Matthijs Vlaardingerbroek over kerkverlating »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Gelukkig wordt de Gemeente Van Jezus Christus niet begrensd door kerkmuren. Het zou best wel eens kunnen dat er meer toegewijde volgelingen van Jezus buiten de kerkbubbel leven, dan daar binnen. Kerkverlaters zijn dan ook geen Godverlaters, maar vaak herkennen ze de essentie van het evangelie niet meer in de kerkcultuur en wel in het gewone leven. Met hen "meelopen" zou best wel eens kunnen betekenen "van hen leren" hoe Christus te volgen zonder dat veilige en tegelijk vaak zo beperkende instituut dat zichzelf ook maar "Christelijk" noemt.