cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kees van Ekris
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

19 januari 2023 door Silvan Bruinstroop

Dr. Kees van Ekris verdiepte zich in ‘moderne profeten’:"Profetie kan troostend maar ook huiveringwekkend zijn"

“Bij een profetische preek of speech komen de woorden van God tot leven en spreken ze in een actuele situatie”, zegt dr. Kees van Ekris. Afgelopen jaar schreef Van Ekris het boek ‘Moderne Profeten’, dat in navolging van zijn gelijknamige podcastserie verscheen. In het boek schuift Van Ekris acht inspirerende personen naar voren en wil de predikant via hen de kracht van het profetische woord aantonen. Cvandaag ging met Van Ekris in gesprek.

Desmond Tutu, Martin Luther King, Dietrich Bonhoeffer, Dorothy Day, Frère Christian, Bisschop Muskens, Jacques Ellul en Angela Merkel: het is een indrukwekkend rijtje personen dat Van Ekris in zijn boek naar voren schuift. Maar wat maakt deze mensen profeten? “Het gaat niet zozeer over de vraag of iemand wel of geen profeet is. Het gaat erom dat je de profetische dimensies die in hen doorwerken of gewerkt hebben kunt herkennen”, vertelt de theoloog. “Als je zegt dat iemand profeet is, koppel je het profetische aan de persoon en wordt het snel statisch. Het profetische zit wat mij betreft meer aan de inhoudskant."

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier om het boek van ds. Kees van Ekris te bestellen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Opvallend: alle profeten die ik in de bijbel zie zeggen zoiets als: "bekeer je, stop je zondige gedrag of je zal branden als een fakkel en erger". De "profeten" en "profetische woorden" die ik vandaag hoor zijn allemaal "God gaat grote dingen voor jou doen"... Zoek de verschillen.....