cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Herman van Wijngaarden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

05 oktober 2022 door Patrick Simons

Obsessie met seksualiteit verhindert volgens Herman van Wijngaarden vriendschappen in de kerk

“Onze obsessie met seksualiteit verhindert vriendschappen, ook in de kerk.” Aan het woord is Herman van Wijngaarden. Hij schreef het boek ‘Leven als vrienden’, waarin hij een pleidooi houdt voor meer aandacht voor vriendschappen. Hij vindt onder meer dat de kerk daar een belangrijke rol in kan spelen: “Het lijkt er soms op alsof we vriendschap niet belangrijk genoeg vinden in de kerk.”

De afgelopen weken spraken we met Herman van Wijngaarden over vriendschap. Lastige vragen gaat de auteur daarbij niet uit de weg. Maar wat als je een drukke baan en een gezinsleven hebt, daarnaast nog wil sporten en natuurlijk ook tijd voor God wil maken? Heb je dan wel tijd genoeg om een vriendschap te onderhouden? “Er blijft dan inderdaad weinig tijd over”, beaamt de auteur. “Ik zal de eerste zijn die dat erkent. Maar ik vind tegelijkertijd dat dit toch gedeeltelijk te maken heeft met het stellen van prioriteiten. Vandaag de dag hebben we het altijd maar druk, druk druk. Mensen ontlenen hun identiteit aan veel geld verdienen, succesvol zijn, altijd bezig zijn en interessant kunnen doen. Misschien is het juist heel erg goed om een taak in je leven te schrappen en in plaats daarvan te investeren in vriendschap.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Herman van Wijngaarden
- Herman van Wijngaarden: "Ik ben homo én ik doe homo, alleen tot een bepaalde grens"
- Drie misverstanden over seks die je wellicht nog nooit gehoord hebt
- Herman van Wijngaarden schrijft open brief aan single homo's: "Men begrijpt ons niet meer en wíl ons niet meer begrijpen"
- Eerlijk gesprek over homoseksualiteit op refoscholen is bijna niet meer mogelijk
- "In het Nieuwe Testament heeft Jezus het meer over geld dan over seksualiteit"
Meer over Herman van Wijngaarden »

Leven als vrienden
- Herman van Wijngaarden: "Sluit vriendschappen met iemand van ander geslacht niet uit"
- Herman van Wijngaarden: "Vriendschap is een grotere levensbehoefte dan het huwelijk"
Meer over Leven als vrienden »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

C
Hele rake woorden van Herman van Wijngaarden over de huidige tendens van de mensheid om iedereen en alles te duiden op het seksuele vlak.

Die tendens is niet goed en is niet van God.

God-gerichtheid gaat niet samen met seks-gerichtheid. In de eerste plaats zijn we de "tig" procent van onze persoonlijkheid die draait om onze hulpvaardigheid, onze humor, onze zorgzaamheid, onze intelligentie, wat we kunnen betekenen voor familie, vrienden en collega’s, onze kracht voor anderen en onszelf, ons bidden voor de kerk.

Dáár "draaien wij om".