Bijbel verscheurd voor oog van vluchtelingen Ter Apel: Christenen lastig gevallen door 'extreemlinkse' vrijwilligers
Een vrijwilliger die in Ter Apel maaltijden uitdeelde aan vluchtelingen heeft voor de ogen van diezelfde vluchtelingen een Bijbel verscheurd om als servet te gebruiken. De vrijwilliger heeft banden met de politieke partij BIJ1 en stond op de landelijke kandidatenlijst. In Ter Apel zou dezelfde anti-christelijke groep actief zijn die onlangs het pand van Schreeuw om Leven bekladde.
Freelancejournalist Hendrina de Graaf maakt op Twitter melding van het incident waarbij een Bijbel is verscheurd. Ze deelt in eerste instantie een screenshot van de bewuste vrijwilliger, Petra genaamd, op het social medium. Petra deelt trots een foto van een kapotgescheurde Bijbel. ‘Gristenfundies delen Bijbels uit die we promoveren tot servetten’, schrijft ze daarbij. ‘Een bewoner gaf me die Bijbel terwijl hij met z’n ogen rolde.’
De Graaf schrijft dat iedereen die het een ‘logische’ actie vindt, zou moeten overwegen dat een Bijbel voor ‘christenen én moslims een heilig boek is’: ‘Een Nederlandse vrijwilliger scheurt dus dit heilige boek voor de ogen van onder andere getraumatiseerde vluchtelingen in stukken. Prima? Nee, heel kwetsend.’
Niet veel later meldt de journalist dat ze erachter is gekomen dat de bewuste vrijwilliger ook nog één van de kandidaten op de lijst van de politieke partij BIJ1 was: ‘Helpen in een AZC, maar gevluchte mensen kwetsen. Helpend. Het lijkt me vrij bizar als je gevlucht bent voor je geloof en voor je neus een Bijbel aan stukken wordt gescheurd. Heel vreemd dat iemand van notabene BIJ1 dit niet aanvoelt.’
Evangelisatie Sjofar
De Bijbel was volgens de bewuste vrijwilliger dus afkomstig van een bewoner. Stichting Evangelisatie Sjofar was vorige week in Ter Apel bij het aanmeldcentrum om Bijbels uit te delen. Tegenover Groot Nieuws Radio vertelde voorzitter Jan Dirk Liefting dinsdag dat er massa’s mensen naar hun bus kwamen om een Bijbel te halen. De kans is groot dat de Bijbel van hen is. In dat geval zou het niet de eerste keer zijn dat men te maken krijgt met een dergelijk incident. Eerder werd er tijdens een demonstratie van voorstanders van abortus een Bijbel van hen verbrand. Vreemd genoeg zorgde dat ervoor dat juist Sjofar zelf later verzocht werd om hun maandelijkse komst naar de Amsterdamse Dam te annuleren omdat er opnieuw een abortusdemonstratie plaatsvond.
Liefting geeft desgevraagd tegenover Cvandaag aan niet op de hoogte te zijn van het incident. "We zijn daar vorige week inderdaad geweest. Toen kwam er ook al iemand naar ons toe die heel negatief over de Bijbel was. Dat was iemand van dezelfde groepering die recent het pand van Schreeuw om Leven beklad hebben, Antifa, een antichristelijke organisatie. Diegene kwam gefrustreerd naar ons toe en vroeg aan een medewerker of we toiletpapier hadden omdat anders de Bijbel daarvoor gebruikt kan worden. Die hoorde inderdaad bij een groepje extreemlinkse mensen die daar eten aan het uitdelen zijn."
Liefting benadrukt dat Sjofar Evangelisatie de Bijbels niet zelf actief uitdeelt: "Dat doen wij nooit, we laten de mensen naar ons toekomen. Overigens voor de duidelijkheid: Dit kun je absoluut niet in de schoenen van vluchtelingen schuiven. Hoe anti-christelijk een moslim ook is, een Bijbel verscheuren zal hij nooit doen."
Helping Hands
Sjofar is echter niet de enige christelijke organisatie die aanwezig was in Ter Apel. Helping Hands, een initiatief van de Christelijke Gereformeerde Kerk in Mussel, is al jarenlang actief in het AZC voor asielzoekers. Denk daarbij aan praktische hulp, maar ook wordt er evangelisatiemateriaal uitgedeeld. Ook zij delen echter niet zomaar Bijbels uit, vertelt vrijwilliger Sandra Bodde desgevraagd tegenover Cvandaag: “We zijn er dagelijks te vinden. We geven mensen literatuur over de Bijbel als ze daar behoefte aan hebben. Daarnaast hebben we wel Bijbels, maar delen we die niet zomaar uit. Dat gebeurt echt pas als er langer contact is en we merken dat er interesse in en behoefte aan is.”
Ook bij Helping Hands heeft men niets van het incident gemerkt, vertelt Bodde. “Daar weten we niets vanaf. Wij merken ook weinig vijandigheid op dit moment, zeker niet vanuit vluchtelingen zelf. We zijn inmiddels al zo’n acht tot tien jaar actief hier en in het verleden kregen we wel af en toe te maken met vijandigheid. We werden wel eens weggestuurd door het COA als we met mensen Bijbelstudie wilden doen of als we ze op zondag ophaalden omdat ze met ons naar kerk wilden. In sommige situaties werd dat eenvoudigweg niet geaccepteerd. Maar nu met die enorme nood buiten, gaat het volgens mij allemaal heel gemoedelijk.”
Bijbels lijken dus niet zomaar in de handen van de bewoners te worden gedrukt, in ieder geval niet door zowel Sjofar als Helping Hands. Al kan nooit helemaal uitgesloten worden dat een individu of andere kleine groep Bijbels uitdeelt in Ter Apel. De politieke partij BIJ1 is niet bereikbaar voor commentaar.
Rectificatie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat de bewuste vrijwilliger actief is bij Stichting MiGreat. Dat is onjuist, zo benadrukt de stichting. De vrijwilliger werkt wel samen met MiGreat maar is volgens de stichting een onafhankelijke vrijwilliger die door hen wel is aangesproken op haar gedrag.
Praatmee