cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Stichting Evangelisatie Sjofar
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 september 2022 door Redactie

Stichting Evangelisatie Sjofar deelt Bijbels uit in aanmeldcentrum Ter Apel: “Er stonden massa`s mensen voor ons”

Wellicht ben je ze wel eens tegengekomen in je woonplaats: de gele ‘Bijbelbussen’ van Stichting Evangelisatie Sjofar. Naast het feit dat ze evangeliseren in stad en dorp, brachten ze onlangs ook een bezoek aan het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel. In het Groot Nieuws radioprogramma ‘De Nieuwe Morgen’ brengt voorzitter Jan-Dirk Liefting verslag uit: “Er stonden massa`s mensen bij ons voor een Bijbel”

"Evangeliseren bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, dat is eigenlijk wel een andere doelgroep dan jullie normaal gesproken in het werk tegengekomen", zegt presentator Youri van der Geest. “Dat klopt inderdaad. Maar aan de andere kant, de meeste asielzoekers krijgen een plekje in de steden en dorpen in ons land, zodoende komen we hen op straat regelmatig tegen.”

Op de vraag hoe men bij Stichting Evangelisatie Sjofar op het idee kwam om te evangeliseren bij het aanmeldcentrum, reageert Liefting: “Vanuit het evangelisatiewerk hebben we al best veel contact gehad met vluchtelingen. We hebben ook al regelmatig vluchtelingen in huis opgevangen. We zagen natuurlijk allemaal de beelden van een paar weken terug, waar honderden vluchtelingen buiten sliepen. Dat gun je niemand. Uit onze ervaring weten we dat daar ook christenen onder zijn, broeders en zusters.”

“Bij mij kwam heel sterk een verlangen omhoog vanuit de Bijbel. En dan vanuit de opdracht van Galaten 6 vers 10 waar, vrij vertaald, staat dat we goed moeten doen aan alle mensen maar in het bijzonder aan onze broeders en zusters. Ik dacht: ‘Zijn er daar christenen die we wellicht onderdak kunnen bieden?’

“Toen we daar kwamen, was het mega druk. Alle mensen die voor de nacht onderdak gevonden hadden, werden overdag weer teruggebracht. Continu komen er ook nieuwe mensen naar het aanmeldcentrum. Veel mensen bivakkeren overdag buiten omdat het binnen te druk is. Vervolgens hebben we onze 'Bijbelbussen' neergezet, de kraampjes uitgeladen en voor we het wisten stonden er massa's mensen bij ons voor een Bijbel”, vertelt Liefting.

“Maar zitten mensen in zo'n schrijnende situatie wel te wachten op zo`n boodschap?”, vraagt Van der Geest. “Dat hadden wij onszelf van tevoren ook afgevraagd. We zijn er naar toe gegaan met het idee van hulpverlening. Maar we zijn christen en hebben onze Bijbelbus, dus dat ligt er ‘bovenop’. Gezien de belangstelling die er was, hebben we besloten om de dag erna weer te gaan.”

“Naast christelijke vluchtelingen zijn er ook veel vluchtelingen met een Arabische achtergrond, veelal moslim en mensen die een andere religie aanhangen. Hoe reageerden zij op jullie verhaal? "Eigenlijk best wel positief. Ik stond ervan te kijken. De luisteraar moet maar eens op onze YouTube-pagina kijken. We hebben verschillende filmpjes geplaatst. Er waren moslimgezinnen waarvan de kinderen ons de hele dag mochten helpen met het inschenken van frisdrank en het uitdelen van fruit en brood", vertelt Liefting.

Hieronder is een van de bewuste filmpjes te zien die Stichting Evangelisatie Sjofar tijdens het evangeliseren in Ter Apel maakte. 

Benieuwd naar de volledige uitzending? Deze is hieronder terug te luisteren.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Eerst een bed, bad en broodsituatie organiseren, daar zit elke vluchteling, waar ook vandaan, op te wachten. Zorg dat mensen in de gaten krijgen waarom er in Nederland oog is voor mensen uit andere landen. Als je dan in tweede instantie Bijbels gratis wil aanbieden, ook prima. Maar niet opdringen en het moet een boodschap zijn in het verlengde van de situatie. Opvallend is dat er vandaag twee berichten zijn: 1. Bijbels gratis uitgedeeld; 2. Vrijwilliger scheurt in Ter Apel een Bijbel kapot en gebruikt het papier als servetten. Hoe tegengesteld|