Dit artikel is nu opgeslagen in je
dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.
Nieuws
05 juli 2022
door
Jeffrey Schipper
Politie verzocht evangelisten geen Bijbels uit te delen op de Dam vanwege abortusdemonstratie
Normaal gesproken delen evangelisten namens Stichting Evangelisatie Sjofar iedere maand bijbels uit op de Dam. Afgelopen zaterdag waren er op de Dam geen bijbels te vinden, nadat de politie Amsterdam de evangelisten verzocht om uit te wijken om zo ‘vervelende incidenten’ te voorkomen. “Om de harmonie te bewaren hebben we dit verzoek geaccepteerd, maar het is jammer dat we onze plek moesten afstaan. De omgekeerde wereld”, zo stelt evangelist Jan-Dirk Liefting namens de stichting.
Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid
Patrick Simons.
Word ook lid
Voorgeschiedenis
Eens per maand staat Stichting Evangelisatie Sjofar op De Dam om Bijbels uit te delen. Begin mei was er plotseling ook een abortusdemonstratie op dezelfde plaats. Deze demonstratie was gepland in verband met nieuws uit de Verenigde Staten. Destijds lekte uit dat het Hooggerechtshof van plan was om het landelijke recht op abortus af te schaffen en de staten daar weer zelf over te laten beslissen. Een aanwezige vrouw besloot op zaterdag 7 mei een Bijbel in ontvangst te nemen van de evangelisten om deze vervolgens in het openbaar in brand te steken.
“Het is teleurstellend dat we voor een abortusdemonstratie moeten wijken, terwijl wij als stichting een vergunning hebben om iedere maand op zaterdag bijbels uit te delen op de Dam.”
Los van de Bijbelverbranding verliep de demonstratie die zaterdag volgens de politie in eerste instantie zonder problemen. Dat veranderde toen een groep van tientallen demonstranten zich afsplitste met het voornemen om naar het Amerikaanse consulaat op het Museumplein te gaan. Ze blokkeerden een trambaan en er werden diverse trams beklad. Daarop besloot de politie een 27-jarige vrouw op te pakken. Daar waren de demonstranten echter niet blij mee waarop er een confrontatie ontstond tussen de betogers en de politie. Die laatste gebruikte wapenstokken om de demonstranten op afstand te houden.
Verzoek van de politie
Nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof onlangs definitief besloot om het landelijke recht op abortus af te schaffen, stond er voor afgelopen zaterdag opnieuw een abortusdemonstratie gepland. De politie verstuurde per e-mail een verzoek aan de evangelisten van Stichting Evangelisatie Sjofar: ‘Vanwege een aangekondigde demonstratie, op de Dam, tegen het abortusbeleid in Amerika heb ik u verzocht om uw actie op zaterdag 2 juli te verplaatsen naar het Beursplein te Amsterdam. Bij de vorige demonstratie op de Dam tegen het abortus-beleid in Amerika was er een vervelend incident tussen uw mensen en demonstranten tegen het abortusbeleid. Dit wil ik op 2 juli 2022 graag zien te voorkomen.’
“Het is teleurstellend dat we voor een abortusdemonstratie moeten wijken, terwijl wij als stichting een vergunning hebben om iedere maand op zaterdag bijbels uit te delen op de Dam”, zo vertelt Liefting desgevraagd tegenover Cvandaag. “Wij hebben moeite met deze motivatie en vinden het jammer dat wij als vreedzame christenen onze vergunde plek moeten inleveren voor een mogelijke gewelddadige demonstratie. Volgens ons is dit de omgekeerde wereld. Tegelijkertijd willen we de harmonie bewaren en hebben we om die reden het verzoek geaccepteerd. Afgelopen zaterdag deden we ons werk op een andere plek in Amsterdam, in de buurt van de Dam.”
De politie Amsterdam bevestigt tegenover Cvandaag dat dit verzoek naar Stichting Evangelisatie Sjofar is verstuurd, omdat men in eerste instantie had gerekend op ‘een grootschalige demonstratie’. ‘Daarom is Stichting Evangelisatie Sjofar in goed overleg verzocht om zich te verplaatsen naar een andere locatie.’ Liefting twijfelt overigens niet aan de goede bedoelingen van de politie. “Het verzoek is gedaan in het kader van onze veiligheid. Achteraf was er voor ons voldoende plek geweest op de Dam, aangezien er slechts een paar honderd mensen naar de abortusdemonstratie zijn gekomen.”
"Ik heb duidelijk kunnen maken dat christenen veel hulpverleningsprojecten hebben opgezet voor kwetsbare vrouwen en hun ongeboren kinderen. Sommigen stonden met hun oren te klapperen."
De demonstratie werd georganiseerd door actiegroep Baas in Eigen Buik. "We merkten bij veel mensen boosheid en verdriet toen officieel bekend werd dat het Hooggerechtshof in Amerika de Roe vs. Wade-uitspraak omvergeworpen heeft", vertelt Faye Bovelander van actiegroep Baas in Eigen Buik tegenover het ANP. Met Roe vs. Wade werd in 1973 het recht op abortus landelijk vastgelegd. "Conservatieve lobbygroepen die daar actief zijn en het abortusrecht willen ondermijnen zijn ook hier in Nederland en in Europa aanwezig. Niet in dezelfde mate, maar we moeten wel waakzaam blijven." De actievoerders op de Dam willen vooral dat in Nederland abortus als medische ingreep uit het Wetboek van Strafrecht wordt gehaald. In 1984 trad de Wet afbreking zwangerschap (WAZ) in werking, maar de ingreep is nooit uit het strafrecht geschrapt.
Misverstanden omtrent abortus
Liefting vindt de aanleiding voor de demonstratie overigens opmerkelijk. In tegenstelling tot wat veel Nederlanders denken zijn de rechten van Amerikaanse vrouwen die abortus willen plegen niet ingeperkt. Iedere staat heeft sinds de afschaffing van het landelijke recht op abortus de vrijheid om zelf te bepalen hoe de abortuswetgeving eruit komt te zien. “Dat is iets anders dan het inperken van rechten”, maakt Liefting duidelijk. “Desondanks is er afgelopen zaterdag op de Dam gewaarschuwd voor conservatieve christenen die het de abortusbeweging moeilijk zouden maken. Men ageerde in toespraken met name tegen de pro-lifebeweging die bij abortusklinieken demonstreert”, merkt de evangelist, die zaterdag een paar toespraken op de Dam beluisterde, op.
Overigens kijkt de evangelist positief terug op afgelopen zaterdag. “Sommige abortusdemonstranten zochten onze kraam na afloop van de demonstratie nog even op, aangezien we in de buurt van de Dam stonden. Tijdens die gesprekken hebben we misverstanden kunnen wegnemen. Eén van de demonstranten zei bijvoorbeeld: ‘Jullie moeten van onze baarmoeder afblijven.’ Ik heb duidelijk kunnen maken dat christenen opkomen voor de zwakkeren in de samenleving en veel hulpverleningsprojecten hebben opgezet voor kwetsbare vrouwen en hun ongeboren kinderen. Sommigen stonden met hun oren te klapperen, omdat ze dit voor het eerst horen. Wat dat betreft is het jammer dat in veel reguliere media het abortusdebat eenzijdig wordt gevoerd.”
Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium
Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.
Start je gratis maand