cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Robert Plomp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

31 maart 2022 door Robert Plomp

Dominee Kort werd door sommigen gezien als postmoderne christelijke martelaar

Gelukkig, dominee A. Kort wordt niet vervolgd voor zijn brief. Het OM wilde hem al niet vervolgen en de rechter gaat daar in mee, en vindt zijn brief ook niet grievend. Ook Päivi Räsänen, de Finse politicus, is vrijgesproken van 'homofobe uitspraken'. Samen met de Duitse predikant Olaf Latzel werden deze drie de laatste tijd door sommigen gezien als postmoderne christelijke martelaren die vervolgd werden vanwege hun trouw aan hun christelijk geloof.

Nu moeten we voorzichtig zijn. Ds. Kort heeft zichzelf nooit zo gepresenteerd, en ook zijn brief was genuanceerd en niet beledigend. Sterker nog, je moest flink van kwade wil zijn om er homofobie in te lezen. Maar het veelbesproken handelen van Räsänen en Latzel is geen voorbeeld van goed christen-zijn. Räsänen lokte doelbewust een proefproces uit om de grenzen van haar vrijheid van meningsuiting op te zoeken over de rug van homo's en genderqueers. Dominee Latzel maakte het helemaal bont en schreef berichten zoals: "Je mag [als huurbaas] blij zijn als hij met een haar aankomt, en niet met een schaap of een andere man", sprak over "gender-drek" die "duivels en satanisch" zou zijn, en noemde homoseksualiteit "een degeneratieve vorm van de samenleving". De kritiek die ze kregen hadden ze helemaal aan zichzelf te danken.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Robert Plomp
- We zijn geen christen omdat we de schepping of de Bijbel zo goed begrijpen
- Staan creationisten in de traditie van 17e-eeuwse gereformeerden?
- 'Lezen zoals het er staat' is niet Bijbelgetrouw maar vrijzinnig
- Zondigen staat volgens sommigen gelijk aan regels overtreden: wat is zonde nu eigenlijk?
- Huilende en lachende mensen in Rotterdam: hoe kijken we hier als christenen naar?
Meer over Robert Plomp »

Aangifte ds. Kort
- Rust keert na juridische strijd terug in pastorie ds. Kort: “Ik wil sterven in het harnas”
- Ds. Kort reageert op rechterlijke overwinning: “Ik heb nooit een last gevoeld"
- Ds. Kort wint zaak van homo-activist Houtzager en wordt niet vervolgd
- Deed ds. Kort homofobe uitspraken? Binnen zes weken meer duidelijkheid
- Hoorzitting ds. A. Kort: 8 belangrijke vragen en antwoorden
Meer over Aangifte ds. Kort »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Natuurlijk moeten christenen oppassen zichzelf geen complex aan te praten. Maar ook geen naiviteit. We zien in genoemde zaken dat in veel West-Europese landen de rechtsstaat nog behoorlijk stevig is. Maar het draagvlak wordt steeds dunner. Ook door dit soort zaken. Denk alleen al hier aan: in de media is breedvoerig benoemd dat ds. Kort vervolgd werd maar slechts summier dat Houtzagers bot ving. De christelijke visie op homoseksualiteit wordt (ook bij Plomp) steeds meer als slecht gezien. Deze rechtszaken kunnen zomaar de weg bereiden voor meer