cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Cor Verkade
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 maart 2022 door Cor Verkade

Wat de overwinning van Tom de Nooijer op de SGP te zeggen heeft

De benaming ‘conservatief’ was jarenlang een scheldwoord in onze maatschappij. Politieke tegenstanders konden elkaar op een sympathieke manier duiden als ‘links’ of ‘rechts’, maar kwetsen kon je slechts met het woord ‘conservatief’.

Ondertussen bleken de progressieve krachten niet het antwoord te hebben dat gehoopt werd en ontstond er gaandeweg een herwaardering voor het ‘conservatisme’. Op een magistrale manier liet Pim Fortuyn de puinhopen van de andere politieke denkrichtingen zien en gelukkig kwam de conservatieve Balkenende aan de macht. Begrippen als ‘normen en waarden’ en ‘conservatief’ kregen een herwaardering en het kwam zelfs zo ver dat de helft van de toenmalige leden van Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie desgevraagd beleden dat ze conservatief waren (de tijd van onder andere Dick Stellingwerf).

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Cor Verkade
- Achter de streng lijkende ogen van Bas van der Vlies ging veel wijsheid en warm kloppend hart schuil
- Moet onderwijsvrijheid in de kast?
- Leven in een land met toenemende anti-christelijke tendensen: hoe gaan we hiermee om?
Meer over Cor Verkade »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Een heel lang verhaal, interessant om te lezen, maar wat ik heel erg mis is waarom het klaarblijkelijk noodzakelijk is conservatief te blijven. In welke variant ook grijpt men mijns inziens altijd terug op een manier dat het vroeger beter was en dat we vooral terug moeten naar de normen en waarden van vroeger.

Maar vroeger is niet meer en hoewel we kunnen leren van vroeger, is dat wel vooral de geschiedenis in negatieve zin niet moeten herhalen. Ondertussen is vroeger geen enkel

antwoord op vragen die vandaag leven.