cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
John Lapre
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

23 juli 2021 door John Lapré

Zorgt juridische strijd tegen ds. Kort voor averechts effect?

In 2020 schreef de reformatorische dominee Anthonie Kort van de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel (Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland) een brief aan zijn burgerlijke gemeente. Daarin gaf hij (in taal die bij hem past) aan dat hij zich ernstig zorgen maakt over de staat van ons land in relatie tot wat hij ziet als zonden. Kort ziet corona als een straf van God en adviseert: ‘De praktijk van euthanasie moet ophouden, de zondag niet langer ontheiligd, de roepende zonden die tegen de scheppingsorde indruisen, dienen uitgebannen te worden.’

Een oud-inwoner uit Krimpen aan den IJssel, Leon Houtzager, voelde zich door dit advies persoonlijk aangevallen en besloot aangifte tegen Kort te doen wegens haatzaaien en discriminatie. Houtzager beschouwt Kort’s gewraakte brief als een oproep om homo’s voortaan buiten te sluiten. COC Nederland deelt deze interpretatie en leest de woorden van Kort als dat zou worden opgeroepen tot het ‘uitbannen’ van homo’s.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

John Lapré
- Pijnlijk meningsverschil over homoseksualiteit: Lijdt InSalvation aan de kajakziekte?
- De zondagse kerkdienst wordt overschat: het is tijd voor vernieuwing
- Een boodschap voor kerkelijk Nederland: homogenezingstherapie is een vorm van geestelijke verkrachting
- Christelijke 'klimaatpolitie' laat van zich horen: vliegen is de nieuwe doodzonde
- De kracht van het lied: Als je geen woorden hebt, ga dan zingen
Meer over John Lapré »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Ik lees nergens in de tekst van brief dat de dominee homoseksualiteit cq handeling. Hij heeft het tegen die tegen de scheppingorde ingaan. Dat geld en nu interpreteer ik ook, voor allerei seksuele uitspattingen door hetero's.

Die hoor ik niet. Het betrokken lid van COC lees iets in de brief wat hij " graag wil lezen" om een stok te hebben om te slaan. Het komt over als rancune en niet om de dialoog een gemiste kans die leidt tot polarisatie en niet bijdraagt aan begrip