cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

09 december 2020 door Willem J. Ouweneel

Hoe gereformeerd zijn Arnold Huijgen - en ik?

Met genoegen las ik jl. vrijdag het interview met collega Arnold Huijgen over een nieuwe studie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn. Het is altijd mooi als een theologisch opleidingsinstituut de moed heeft nieuwe wegen in te slaan. Zoals een nieuwe cursus over de ‘herbronning’ (wat dat ook moge zijn) van de ‘gereformeerde theologie’.

Mij trof vooral de volgende zin: ‘Het hart van de gereformeerde theologie is dat je altijd begint bij de Bijbel en dat het altijd draait om Christus.’ De eerste vraag die bij me opkwam, was deze: Klopt deze zin wel logisch? Als ze mij zouden vragen: Wat is het hart van de evangelicale theologie, dan zou ik kunnen antwoorden: ‘Het hart van de evangelicale theologie is dat je altijd begint bij de Bijbel en dat het altijd draait om Christus.’ En ik denk dat, als je aan een orthodoxe lutheraan of anglicaan zou vragen wat het hart van de lutherse resp. anglicaanse theologie is, hij hetzelfde antwoord zou kunnen geven. Ik zou me zelfs kunnen voorstellen dat, als je een modern-orthodoxe (bijv. een charismatische) rooms-katholiek hetzelfde zou vragen, je een soortgelijk antwoord zou kunnen krijgen – hoewel ik toegeef dat hier het woord ‘kerk’ al heel vroeg in de definitie zou opduiken.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Willem Ouweneel
- Wat kunnen evangelischen van de traditionele kerken leren?
- GerGem-predikanten bekritiseren aloude verzoeningsleer (maar vergeten in de spiegel te kijken)
- De rijkdom van de Psalmen: denk aan Israël en er gaat een wereld voor je open
- Waarom ik als niet-gereformeerde wél blij ben met de Dordtse Leerregels
- Slavernij in de Bijbel: een excuus voor het tot slaaf maken van zwarten?
Meer over Willem Ouweneel »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
En als Ik dan ook nog een (bonus)vraag mag stellen aan Ouweneel. Waarom worden er nog steeds, door knappe koppen zoals u, leerstukken verdedigd die God ontdoen van Zijn belangrijkste wezenskenmerk namelijk Liefde. De klassieke uitverkiezingsleer en het leerstuk van de eindeloze hel zijn per definitie hiermee in strijd. Hoe academisch je het ook benadert.