cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

29 juni 2020 door Piet van Midden

Wie de Bijbel leest als de Libelle wordt keer op keer teleurgesteld

Hoe begin je eigenlijk met Bijbel lezen? Tja, hoe ben ik begonnen? Door mijn ouders die aan tafel de Bijbel lazen. Onze huishoudelijke hulp die uit de kinderbijbel voorlas. De onderwijzers op school die bijbelverhalen vertelden en op een gegeven moment heb ik het zelf opgepakt en ben verder gegaan waar zij waren gebleven. Die Bijbel werd op die manier ook mijn boek. Maar ben ik ook verder gekomen? Het is mijn vak geworden. Ik snap vanuit de basistalen van de Bijbel beter wat er in en met de bijbeltekst aan de hand is.

Maar toch: als je de Bijbel opendoet, is de eerste ervaring die van vervreemding. De tekst roept allerlei vragen op, die we in de kerk vaak moeiteloos overslaan. We lezen en zingen teksten die voor buitenstaanders bizar moeten overkomen. En ook voor velen in de kerk is dat net zo, maar die nemen het vaak voor lief of zijn eraan gewend er maar niet moeilijk over te doen. De Bijbel lijkt me daarom zomaar een ‘gevaarlijk’ boek. Ik begrijp dat ik met deze opmerking sommigen tegen de haren in strijk, maar ik waag het er toch maar op. Het ‘Boek der boeken’ roept voor velen veel meer vragen op dat het beantwoordt.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- Wat zou Jezus vandaag de dag in Oekraïne gedaan hebben?
- Lees maar, er staat niet wat er staat
- Bij mij geen plaats voor de herberg deze Kerst
- Door corona is het mogelijk om de Hebreeuwse Bijbel beter te begrijpen
- Een EU-commissaris is met gevaarlijke onzin bezig
Meer over Piet van Midden »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Ik denk dat er maar één zinnige manier is waarop de bijbel gelezen kan worden. En dat is beginnen bij Jezus. Dus beginnen met lezen van de evangeliën. Eerst begrijpen wie Jezus is en voor ons wil zijn. En dan pas in dat licht de rest van de bijbel lezen. Elke uitleg van elke tekst moet volledig in overstemming zijn met wat Jezus ons heeft geleerd. Elke andere uitleg is wat mij betreft een verkeerde uitleg.