cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
shutterstock zonlicht
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

10 maart 2020 door Romee Boots

Anniek kwam na jaren uit de kast: "Ik geloofde dat mijn geaardheid een straf van God was"

Vanaf haar 13e wist Anniek* dat ze op vrouwen viel. Maar uit de kast komen, dat was geen optie binnen haar kerk. “Dus besloot ik een relatie aan te gaan met een man. Maar ik was in die tijd zo ontzettend eenzaam.” Na een onstuimige en eenzame periode deelt Anniek haar verhaal.

“‘Oh, dat gaat wel weer over', verzuchtte mijn moeder toen ik vertelde dat ik op vrouwen val. ‘Misschien vind je nog wel een leuke weduwman', voegde ze daaraan toe. Mijn vader heeft geen woord gesproken. Hoewel ik al vanaf mijn pubertijd wist dat ik geen interesse heb in mannen, vertelde ik pas vele jaren later aan mijn ouders hoe de vork echt in de steel zat. Die periode dat ik ‘in de kast’ zat, was een ontzettend moeilijke periode.”

Terwijl we wegzakken op de grote bank in de woonkamer, vertelt Anniek hoe ze opgroeide in een Gereformeerde Kerk op de Veluwe. Af en toe komt haar trouwe viervoeter bij ons zitten. Op haar koffietafel, in de boekenkast en de vensterbank staan Bijbels van verschillende soorten en maten. Op zondagen werd er twee keer naar de kerk gegaan, waar de vrouwen pronkten met hun hoge hoeden, en de mannen hun nieuwste auto’s showden. Verder werd er soep gegeten, en werd er geslapen. “Vreselijk vond ik dat. Op zondag werd er niet met elkaar gepraat, zelfs niet over de kerkdienst. En buiten spelen, dat kon al helemaal niet op zondag. We waren een zwaar-christelijk gezin, met duidelijke kaders en regels.”  

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Homoseksualiteit
- 5 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten accepteren
- John was een gewilde spreker in christelijk Nederland; totdat hij homo bleek te zijn
- 7 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen
- Christen en homo: het leidde bij Johan tot een posttraumatische stressstoornis
- Omgaan met homogevoelens: vijf verschuivingen in onze manier van denken
Meer over Homoseksualiteit »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Uitermate moedig om haar verhaal in het openbaar te doen. Ik wens haar toe, dat ze een vrouw vind met wie ze haar leven kan delen en daarbij de moed en de kracht vind om de mogelijk negatieve reacties binnen haar familie te dragen. Ik ben erg onder de indruk van het diepe lijden waarmee Anniek te maken heeft gehad en nog heeft. Alle sterkte en liefde van God en mensen toegewenst.