cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

19 juli 2019 door Willem J. Ouweneel

Willem Ouweneel over een rare kwiebus die kerkdiensten verstoorde

Deze column gaat over een herenboer, een soldaat, een dronkenlap, een vechtjas, een schuldenmaker, een verstoorder van kerkdiensten, die de meest kleurrijke figuur van zijn dorp was. Zo, nu weet je het. Je kunt dus zelf besluiten of je verder wilt lezen!

Zoals bekend vertel ik af en toe iets over mijn roemrucht voorgeslacht, dit keer over mijn moeders moeders moeders (enz.) moeder, Agnes Willinck, die eind 1695 in Winterswijk geboren werd. Haar vader, Hendrick Willinck, was een scholteboer, een rijke herenboer; de scholten of schulten vormden een soort boerenadel in Winterswijk. Hendrick is omschreven als ‘de meest kleurrijke figuur die het dorp in die tijd kende’ en ‘de Hercules van Winterswijk’. Dat is nogal wat! Hendrick zal omstreeks 1667 op scholteboerderij Willinck geboren zijn. Hij verloor zijn moeder toen hij een jaar of zeven was. Zijn vader hertrouwde met een vermoedelijke dienstmeid, en stierf toen Hendrick ongeveer negen was. Zijn oom Toebe Willinck nam tijdelijk ‘de regeringe’ op de boerderij over, maar stierf omstreeks 1682. Dat betekende dat de nu ongeveer 15-jarige Hendrick en zijn vijf jaar oudere zuster de zeggenschap over de boerderij kregen. Het ziet er dus naar uit dat Hendrick ‘in zijn jeugd maar zelden werd tegengesproken, al te vaak zijn zin kreeg, en veel te vroeg de macht kreeg anderen af te blaffen’.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Willem Ouweneel
- Hoogleraar Arnold Huijgen stelt dat de hel is bedoeld om te troosten: terecht?
- Chaos in Beloofde Land: wijst ‘Christenen voor Israël’ terecht op Nehemia?
- Wanneer kun je een christen ‘bijbelgetrouw’ noemen?
- De onbijbelse kijk van christenen op de betekenis van de Torah
- Een van de meest intieme Bijbelse onderwerpen is bij veel christenen niet bekend
Meer over Willem Ouweneel »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

F
Niet zo'n leuk verhaal, maar Willem Ouweneel was toch eerlijk genoeg om zelfs dit te vertellen. Hij is 'n kunstenaar van oude verhaaltjes.