cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Parijs
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 april 2019 door Dick van den Bos

De megabrand in de Notre-Dame: een geestelijk drama voor christenen? - CIP Podcast

Afgelopen maandag stond de Notre-Dame in Parijs in de fik. Een heftige gebeurtenis, wat veel katholieken in rouw gedompeld heeft. Dick en Jeffrey spreken hierover in de CIP Podcast.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.


Beluister het fragment vanaf minuut 1:30

Jeffrey vertelt dat de brand in de Notre-Dame er emotioneel diep inhakte bij veel katholieken, waaronder de Nederlandse 'twitter-priester' Jan-Jaap van Peperstraten. "De katholieken houden van symboliek en kerk in de kerk. Als een gemiddelde evangelische kerk in Amsterdam in de fik vliegt, dan komen er niet zo heel veel emoties vrij. Ze zullen eerder zeggen: 'De kerk zit in je hart', of: 'Wij zijn de kerk'. Maar de katholieke kerk is hier genuanceerder in. Ze hebben een hele rijke traditie, kunst en gebouwen."

1. Het heeft veel emotionele waarde voor katholieken
Dick en Jeffrey zijn zelf in Parijs geweest voor een CIP-uitje. "Toen we naar de Notre-Dame gingen, was ik diep onder de indruk", vertelt Jeffrey. "Die glas-in-loodramen, met complete verhalen erop, prachtig! Je hoeft daar geen preek te horen, want de ramen zijn al een verhaal op zich. Er stond ook een mooi houtwerk van de kruisiging van Jezus. Ik was daar zo van onder de indruk. Het is niet zo gek dat Jan-Jaap van Peperstraten hier ook van slag door is. Hij bad: 'Heer, ontferm U'. Je ziet de emotie."

Dick: "Vind jij zo'n gebed niet een beetje overdreven?" Jeffrey: "Nee, als je die ramen tot leven ziet komen, dan gebeurt er iets. Het is superdruk in het gebouw, dat is ook het evangelie. Het is een grootschalig evangelisatieproject, zo'n kerk. Ik vind het schitterend."

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Cvandaag podcast
- John Lapré cancelt bezoek aan Opwekking: begrijpelijk? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Gereformeerde Bond vermaant Israëlkritische PKN: terecht? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Hbo-theologen krijgt in PKN gelijkwaardige plek naast predikant: terecht?
- Cvandaag podcast: is het belangrijk dat Joden en christenen elkaar opzoeken?
- Cvandaag podcast: zijn christenen te stil over 'de klimaatramp'?
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

D
Deze brand zie ik als een waarschuwing van "Onze Dame" aan president Macron, die zijn verkiezing te danken had aan de machinaties van multi-miljardair George Soros. Macron had die dag om zes uur een rede ingesproken, die om acht uur zou worden uitgezonden, waarin hij harde maatregelen aankondigde tegen de "Gele Hesjes". Tegen zevenen brak de brand uit. Het kan wishful thinking zijn, maar ik vond de vlammen opvallend geel gekleurd.