cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ella van den Brandhof en Remmelt Meijer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

27 juni 2022 door Jeffrey Schipper

Wetenschappelijke theologie wordt volgens Remmelt Meijer overschat: “Kerkelijk narcisme ligt op de loer”

‘De Reformatie begon niet in de kerk maar aan de universiteit. De Reformatie begon ook niet met een preek maar met 95 academische stellingen.’ Deze opmerking van prof. dr. Herman Selderhuis schoot bij theoloog Remmelt Meijer in het verkeerde keelgat. Tegenover CIP.nl legt Meijer uit waarom wetenschappelijke theologie niet overschat zou moeten worden en wat Selderhuis in zijn ogen over het hoofd ziet. “We hebben niet meer wetenschappelijke theologie nodig, maar competente mannen en vrouwen met een brandend hart dat is aangeraakt door Jezus Christus.”

De opmerking van Selderhuis is afkomstig uit een opinieartikel in het Reformatorisch Dagblad. De christelijke gereformeerde hoogleraar licht toe waarom een universitaire opleiding als predikant in zijn ogen onmisbaar is. ‘Aan een universiteit wordt kennis overdragen, maar via onderzoek ook kennis geproduceerd. Zo zoekt theologie kennis over God te vermeerderen’, aldus Selderhuis. Een eenzijdig verhaal, vindt Remmelt Meijer. In zijn werk als kerkplanter in de Amsterdamse Bijlmer heeft de theoloog naar eigen zeggen de schaduwzijde van wetenschappelijke theologie ontdekt.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Corrie ten Boom zei: ‘De kerken hebben geen gebrek aan geleerden en grote geesten; zij missen mannen en vrouwen die kanalen voor Gods kracht kunnen en willen zijn.’