cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

11 februari 2022 door Ds. Piet van Midden

Onbevangen de Bijbel door: Dominee Piet van Midden reageert (1 Korinthe 1)

Annemarieke Graveland en ds. Piet van Midden gaan de komende tijd samen de Bijbel door en zijn aanbeland bij de eerste brief aan Korinthe. Iedere week leest Annemarieke een hoofdstuk uit dit boek waar ze op maandag een column over schrijft. Dominee Piet van Midden reageert vrijdag op deze column.

Dag Annemarieke,

Daar gaan we dan, naar Korinte. Wist je dat ons woord ‘krent’ van Korinte afkomstig is? De stad ligt op de landengte, de istmus, tussen het Griekse vaste land en het schiereiland Peleponnesos. Aan de westelijke kant is de golf van Korinte, aan de oostzijde de golf van Egina. Je moest vanuit het westen of oosten dus omvaren, langs drie levensgevaarlijke rotsmassa’s in het zuiden. Ik heb er een keer gezeild. Heel raar wat de stroming daar met je boot doet. Men heeft eind 19e eeuw een kanaal gegraven door de landengte. Die is 6,5 km lang. Grote hotelschepen moeten omvaren. De Romeinse keizer heeft ooit het plan opgevat om het kanaal te graven. In Paulus’ dagen werd er al over gepraat. Het zou goud hebben opgeleverd voor Korinte... Het liep er überhaupt wel binnen. Men sloeg goederen over, via de diolkos, een speciale route om goederen 6,5 km over de landengte trekken en dan weer in te laden. Kleine schepen konden met lading en al worden overgezet. Waaronder druiven, hier korinten. Dat werd gaandeweg ‘krenten’. De havenbaronnen hadden goud in handen. Ze hoefden niet krenterig te zijn.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Onbevangen de Bijbel door
- Onbevangen de Bijbel door: dr. Piet van Midden reageert (Matteüs 10: een bijzondere opdracht)
- Onbevangen de Bijbel door met Annemarieke Graveland: Een bijzondere opdracht en vervolgde gelovigen (Matteüs 10)
- Onbevangen de Bijbel door: dr. Piet van Midden reageert (Matteüs 9: wonderbaarlijke genezingen)
- Onbevangen de Bijbel door met Annemarieke Graveland: Wonderbaarlijke genezingen (Matteüs 9)
- Onbevangen de Bijbel door: dr. Piet van Midden reageert (Matteüs 8: genezingen van zieken)
Meer over Onbevangen de Bijbel door »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

PvM zegt: "Maar Christus Jezus – Christus is de Griekse naam voor Messias – is de Messias van het kruis."

God heeft Jezus gezalfd met zijn heilige geest en met kracht (zie Hand. 10:38).

Christus betekent gezalfde, niet met aardse olie, zoals de koningen en priesters (als schaduwbeeld) in het OT, maar met 'vreugdeolie' (Hebr. 1:9), een symbool van Gods geest.

Natuurlijk is wat Jezus voor ons aan het kruis gedaan heeft van onmetelijk belang voor ons, maar de naam Christus is m.i. toch vooral gekoppeld aan de vervulling met de geest van God.