cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Sara-Maria
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

09 november 2021 door Patrick Simons

Volgens Sara-Maria is een kerkhoed niet bedoeld om te pronken: "Het gaat om de eenvoud"

“Juist in deze tijd is de betekenis van hoofdbedekking heel belangrijk”, vertelt Sara-Maria Smit. De 25-jarige student was vorige week openhartig over haar keuze om als christen in het dagelijks leven haar hoofd te bedekken. Ze schreef samen met dr. M. Klaassen het boek ‘De hoed en de rand’, waarin ze aan de hand van de Korinthebrief dit gevoelige onderwerp bespreken. Vandaag leggen we haar enkele lastige dilemma’s voor.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Sara-Maria Smit.

Word ook lid

Er zijn verhalen bekend van vrouwen die de toegang tot het avondmaal of zelfs tot de kerkdienst wordt ontzegd omdat ze geen hoed (willen) dragen. Wat vind je daarvan?
“Dat is een moeilijke. Laat ik allereerst zeggen dat ik niet geloof dat je geen kind van God kunt zijn als je als vrouw je hoofd niet bedekt. Maar het is wel onze taak om als christenen elkaar te vermanen en te wijzen op wat er in Gods Woord staat. In de brieven van het Nieuwe Testament zien we vaak dat er misstanden waren in de christelijke gemeente. Betekent dat dat het geen kinderen van God waren? Nee, dat denk ik niet. Maar ze hadden wel aansturing en vermaning nodig. Zo is dat ook met de hoofdbedekking. Het is geen hoofdzaak. Alleen het werk van Christus maakt dat we tot Hem mogen komen en aan het avondmaal mogen gaan. In principe staat hoofdbedekking daar los van. Tegelijkertijd is het onze taak om anderen te wijzen op wat er in de Bijbel staat.”

Dus als jij dat zou mogen beslissen, zou je mensen niet weigeren, maar ze vervolgens wel vermanen?
“Ja. En vooral ook uitleggen ook waarom. Ik hoop dan dat iedere vrouw jaloers wordt en ook gewoon graag haar hoofd wil bedekken.”

"Ik hoop dan dat iedere vrouw jaloers wordt en ook gewoon graag haar hoofd wil bedekken."

Jij bent iemand die er heel bewust over nadenkt. Maar er zijn hordes vrouwen die helemaal niet om die reden een hoed dragen, maar alleen maar omdat het zo hoort. Heeft het dan nog nut?
“Jazeker. Laat ik het zo zeggen: iemand die met zijn hart wel datgene leeft maar geen hoofdbedekking draagt, doet beter dan iemand die het niet met haar hart leeft en wel hoofdbedekking draagt. Maar daarbij denk ik wel dat goed ook echt goed is. Het is nooit slecht om iets goeds te doen. En het bedekken van je hoofd als vrouw is in mijn ogen iets goeds. Daarom zijn wij er ook voor om het kinderen aan te leren. Ze snappen er misschien nog niet alles van, maar je kunt het ze wel leren.”

Er zijn ook mensen die zeggen: het gaat in 1 Korinthe 11 over de verhouding tussen man en vrouw. Alleen getrouwde vrouwen moeten dus hun hoofd bedekken. Ongetrouwde vrouwen hoeven immers die verhouding tussen man en vrouw niet te symboliseren...
“Daar gaan wij in ons boek ook op in. Het gaat om de scheppingsorde. Je bent als vrouw of man geschapen. Omdat de scheppingsorde als reden wordt genoemd, trekken wij dat door. Vanuit de kerkgeschiedenis blijkt ook dat dit eigenlijk altijd zo is opgevat en toegepast. Er zijn teksten gevonden van ongeveer 100 na Christus waar ook geschreven wordt over maagden die hun hoofd bedekken.”

Een niet-gelovige vriend van mij woont vlak bij een kerk waar iedereen een hoed draagt. Hij ziet iedere zondag de bekende kerkstoet langskomen, met dure, mooie, grote hoeden. Het lijkt soms net Prinsjesdag. Is dat de bedoeling?
“Nee, natuurlijk niet. Dat is zeker niet wat God bedoeld heeft met het bedekken van het hoofd. Het is juist iets dat van ons af zou moeten wijzen naar Christus en niet naar onszelf. Het is niet bedoeld om mee te pronken. Als dat echt zo is, heb je niet de essentie begrepen van wat hoofdbedekking in de Bijbel betekent. Je kunt beter een eenvoudig hoofddoekje dragen. Of in ieder geval: wat in jouw omgeving eenvoudig is. Het gaat om eenvoud bij het dragen van hoofdbedekking.

"Het is niet bedoeld om mee te pronken. Als dat echt zo is, heb je niet de essentie begrepen van wat hoofdbedekking in de Bijbel betekent."

Eigenlijk is het best verwonderlijk dat het zo gegroeid is. Vroeger was hoofdbedekking altijd een teken van eenvoud. Nonnen leverden hun eigen kledingstijl in. Juist omdat ze geen haar laten zien, en een uniform dragen, is het eenvoudig. Dat is helemaal weggegaan in het voorbeeld dat je noemt. Dat komt ook gewoon omdat hoofdbedekking op een gegeven moment mode werd; er kwamen hoeden en bijvoorbeeld het koninklijk huis ging ze dragen.

In 1 Korinthe 11 staat ook dat ik als man mijn hoofd niet mag bedekken tijdens het bidden of profteren. Precies andersom dus. Daar hoor je echter zelden over...
“Dat klopt. Maar het is denk ik wel gemakkelijker voor jou om even je pet af te zetten tijdens het bidden of spreken over Gods Woord dan dat een vrouw even haar hoofdbedekking op moet diepen uit haar handtasje. Maar het is absoluut tweedelig en dat zien we vaak als het gaat om de rol van man en vrouw. Er wordt door mensen vrijwel altijd de nadruk gelegd op wat de vrouw moet of niet mag. Maar in de Bijbel zelf is dat helemaal niet zo. De man heeft ook een taak en heel moeilijke opdrachten.”

Waarom is een kwestie van zoveel jaar geleden in de gemeente van Korinthe vandaag de dag voor jou nu nog van belang? We leven toch in een heel andere tijd?
“Omdat de tijd dan misschien wel verandert, maar God niet. De betekenis van hoofdbedekking verandert ook niet. Misschien is het juist in deze tijd wel weer heel belangrijk.”

Waarom juist in deze tijd?
“Om ons te herinneren aan de rollen die we hebben als man en vrouw, want die zijn nu aan het vervagen. In het christendom maar ook buiten het christendom. Op de universiteit waar ik zit is dat ook wel een onderwerp. Ik heb daar wel eens gesprekken over, maar echt discussies worden dat niet. Zolang iemand het gezag van de Bijbel niet aanvaardt, heb ik geen grond om een discussie op te voeren. Ik kan een ongelovige niet zeggen of uitleggen dat hij iets moet doen waar ik in geloof als hij niet de Bijbel voor waarheid aanneemt. Maar ik kan wel uitleggen waarom ik bepaalde keuzes maak en waarom ik  deze zienswijze heb.”

Aan het einde van het boek schrijf jij een stukje ‘Van vrouw tot vrouw’. Daarin schrijf je onder meer: ‘De laatste jaren ben ik meer en meer dankbaar geworden dat God mij geschapen heeft als vrouw.’ Kun je dat uitleggen?
“Ik realiseerde me eerst niet dat God mij bewust als vrouw heeft geschapen. Dat Hij juist dat tot Zijn eer wil gebruiken. Dat ben ik gaan beseffen en daarom ben ik dankbaar dat ik als vrouw geschapen ben. Dat is voor mij als persoon de manier waarop ik het meest tot Zijn eer kan leven, anders had Hij me niet als vrouw geschapen. Hoe ik als vrouw tot Zijn eer leef? Door afhankelijk te zijn van Hem, door me te verdiepen in Zijn Woord en door Hem lief te hebben boven alles. En natuurlijk door mensen te wijzen op Christus.”

Dat kun je als man toch ook allemaal?
“Zeker! Maar God wist wat er op mijn levenspad zou komen en heeft me daarom als vrouw gemaakt. Hij wist bijvoorbeeld dat ik mee zou gaan schrijven aan dit boek. Hij wist dat voor alles wat ik moest zijn en doen als Sara-Maria, dat ik daarvoor vrouw zou moeten zijn, dat ik donker haar moest hebben, dat ik klein van stuk moest zijn. Dat heeft Hij bedacht. En daar hoort mijn vrouw-zijn helemaal bij.”

Lees ook: Is het dragen van een hoed een hoofdzaak? Sara-Maria antwoordt

Klik hier voor meer informatie over ‘De hoed en de rand’

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Kleding
- Tim werd na de dienst aangesproken op zijn kleding
- Ds. De Boer legt uit waarom veel reformatorische dames bewust geen broek dragen
- Volgens ds. C. P. de Boer heeft God ons bewust kleding gegeven: "We hebben met een heilig God te maken"
- Ds. De Boer vraagt zich af of God ons kledingregels geeft: “Kleding maakt duidelijk wie ik voor God wil zijn”
- Ds. De Boer draagt zwarte kleding: “In Canada zou ik een blauw pak dragen”
Meer over Kleding »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Eén in hoofdzaken, verscheidenheid in bijzaken en liefde in alle zaken!