cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Alain Verheij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 maart 2021 door Patrick Goede

Theoloog Alain Verheij niet blij met 'eerbiedskapitaal': "God wordt er afstandelijker door"

Theoloog Alain Verheij is niet tevreden over de terugkeer van het zogenoemde 'eerbiedskapitaal' in de nieuwe Bijbelvertaling. Sinds 2004 was deze hoofdletter voor de derde persoon enkelvoud van God niet meer in de Bijbel te vinden (Hij), maar nu keert deze dus terug. "Ik ben het er niet mee eens. Ik vind God er afstandelijker door worden. In plaats van een personage in jouw verhaal wordt Hij iemand die er hoog boven zweeft."

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Nienke CIP.

Word ook lid

De vrouwensynode die onlangs felle kritiek uitte op de terugkeer van het eerbiedskapitaal in de Bijbel, stelt dat dit een "patriarchaal Godsbeeld" in stand houdt. Op welke manier kijkt de theoloog naar God? "God is mannelijk en vrouwelijk. De mens is beelddrager van God. Alleen een man was niet genoeg. God omhelst de hele menselijkheid. Als je naar de Drie-eenheid kijkt zie je dat het Hebreeuwse woord voor 'Geest' vrouwelijk is. Er zijn mensen die zeggen: 'Zie je, in de Drie-eenheid is ook al die mannelijkheid en vrouwelijkheid van God vervat.' In de Bijbel zie je ook een paar kleine verwijzingen naar de vrouwelijkheid van God waarbij de mannelijkheid tekort schiet om de grootsheid van God te laten zien."

Als Verheij aan God denkt maakt hij zich daar wel automatisch een mannelijke voorstelling van. Maar daar is hij actief mee aan de slag gegaan. "Ik probeer het zelf af en toe te corrigeren. Voor je het weet ga je je ideeën over mannelijkheid op God projecteren. Ik probeer af en toe bewust een vrouwelijke vorm te gebruiken als ik over God spreek. Bijvoorbeeld: 'Zij daalde af om de toren van Babel te bekijken'. Er zijn mensen die dat niet vinden kunnen, dat te politiek correct vinden. Maar er zijn ook vrouwen die zich op die manier volwaardiger beelddrager vinden van God."

Beeldenstorm
In de film the Shag wordt 'God de Vader' door een vrouw gespeeld. Hoe kijkt Verheij hier tegenaan? "Dat zie ik als een vorm van spelen met je traditie. Kijk eens of je die om kunt draaien. God is geen witte man en ook geen donkere man. Hij is ook geen witte vrouw of een donkere vrouw. Als je alle 7 miljard mensen bij elkaar optelt heb je misschien een beetje een beeld van hoe rijk God is."

In de Bijbel staat dat we geen gesneden beeld moeten maken van wat in de hemel is noch van dat wat op de aarde is. Hoe zit dat dan tegenwoordig? "De Bijbel is een boek dat altijd tot beeldenstorm oproept. Alle beelden van God moeten kapot. Alleen we zullen ze weer blijven maken, dat zit in ons. We moeten een beeld hebben anders zien we het niet voor ons, hebben we geen houvast. Daarom moeten we elke keer weer die beelden vernietigen en daarna ook maar weer nieuwe maken. Maar houd zo'n beeld dan niet te lang vast. Gooi het op tijd weer weg en vul het aan met andere beelden van God."

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Cvandaag video's
- Eline Bakker schreef 'Jezus Overwinnaar' te midden van geloofstwijfel: "Ik ontving een profetie op mijn 16e"
- Volgens theoloog Rikko Voorberg heeft Nietzsche "ontroerend veel van het christendom begrepen"
- Ex-paragnost Yvonne Kaspers zag Jezus: "Ik krijg er nog tranen van in mijn ogen"
- Theoloog Rikko Voorberg: "Het gaat bij christenen vaak om woorden in plaats van de handeling"
- Volgens boer Bert staat Nederland in brand: "Dit heb ik in veertig jaar boer zijn nog nooit meegemaakt"
Meer over Cvandaag video's »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
En dan ben ik het weer niet eens met Alain. Het is toch wel erg ver gezocht dat dat hoofdlettertje je hele Godsbeeld (oeps, hoofdletter), af hangt van die hoofdletter. Persoonlijk vind ik het het lezen in de bijbel ten goede komen.