cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Biden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

09 november 2020 door Redactie

Joe Biden wint Amerikaanse verkiezingen: oprechte katholiek of 'abortuspresident'?

Na dagenlange spanning werd afgelopen weekeinde dan toch bekend wie de nieuwe president van de Verenigde Staten van Amerika wordt. Joe Biden heeft genoeg kiesmannen verzameld om verkiezingswinst op te eisen en deed dat dan ook. President Trump accepteert zijn verlies nog niet en vecht de uitslag aan, zo liet hij weten. Uit de eerste analyses blijkt dat veel christenen in Amerika op Trump hebben gestemd.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Joe Biden is de oudste president ooit. Een ander bijzonder gegeven is dat de 78-jarige democraat lid is van de katholieke kerk. Daarmee is hij de tweede president ooit die katholiek is. De eerste was John F. Kennedy. De strijd tussen beide kandidaten was ongekend spannend, waardoor het lang duurde voordat men een winnaar durfde uit te roepen. Zaterdag was dat wel het geval. Ook Biden zelf eiste vervolgens de verkiezingswinst op. Hoewel het vanwege het Amerikaanse kiessysteem lang spannend bleef, kreeg Joe Biden de meeste stemmen ooit. In totaal werden er meer dan 75 miljoen stemmen op hem uitgebracht.

God en de Bijbel in overwinningstoespraak
In zijn overwinningstoespraak beloofde hij voor verbinding te gaan: “Ik zal even hard werken voor mensen die niet voor mij stemden als die dat wel deden.” Hij verwees in zijn toespraak naar het Bijbelboek Prediker: “De Bijbel zegt ons dat er voor alles een tijd is. Een tijd om te bouwen, een tijd om te oogsten, een tijd om de zaaien en een tijd om te genezen. Dit is de tijd voor Amerika om te genezen.”

Biden citeerde daarna uit een bekende katholieke hymne: 'And He will raise you up on eagle’s wings, Bear you on the breath of dawn, Make you to shine like the sun, And hold you in the palm of His Hand.'

“En nu is het tijd om samen, op de vleugels van de arend, onszelf toe te wijden aan wat God en de geschiedenis van ons vragen”, aldus Biden die vervolgens oproep tot eensgezindheid, geloof in het land en geloof in elkaar. “God zegent jullie en moge hij onze troepen beschermen”, sloot hij zijn toespraak af.

Tweede katholieke president
De Conferentie van Katholieke Bisschoppen van de Verenigde Staten reageerde verheugd op de verkiezing van Biden: “Wij danken God voor de zegening van vrijheid”, reageert voorzitter en aartsbisschop José H. Gomez in een officiële verklaring. “Wij erkennen dat Joseph R. Biden jr. genoeg stemmen heeft gekregen om tot 46e president van de Verenigde Staten te worden gekozen. Wij feliciteren de heer Biden en beseffen dat hij zich aansluit bij wijlen president John. F. Kennedy als tweede president van de Verenigde Staten die het katholieke geloof belijdt.”

"Katholieken hebben op dit moment in de Amerikaanse geschiedenis een bijzondere plicht om vredestichters te zijn."

“Als katholieken en Amerikanen zijn onze prioriteiten en missie duidelijk”, vervolgt Gomez in de verklaring. “We zijn hier om Jezus Christus te volgen, om te getuigen van zijn liefde in ons leven en om zijn Koninkrijk op aarde op te bouwen. Ik geloof dat de katholieken op dit moment in de Amerikaanse geschiedenis een bijzondere plicht hebben om vredestichters te zijn, broederschap en wederzijds vertrouwen te bevorderen en te bidden voor een hernieuwde geest van waarachtig patriottisme in ons land.”

Evangelicale christenen steunen Trump
Aan de reacties van christenen in Amerika is goed te zien hoe verdeeld men op dit moment is aan de andere kant van de oceaan. Veel pastors en geestelijke leiders roepen op tot gebed voor Joe Biden, Donald Trump én de Verenigde Staten. Er zijn daarnaast kritische noten, waarbij men zich vooral richt op de uitspraak van Biden dat het tijd is voor genezing. Zo schrijft pastor Jack Graham van de Prestonwood Baptist Church in Plano op Twitter: “Amerika kan niet genezen zolang we het aborteren van miljoenen ongeboren baby’s toestaan.”

J. D. Greear, voorzitter van de Southern Baptist Convention, vraagt christenen om te bidden: “Bid met mij mee voor Joe Biden en ons land. Bid voor wijsheid, gerechtigheid en waarheid.”

Overigens kozen de meeste evangelicale christenen in de Verenigde Staten opnieuw voor Donald Trump. Toch was er een daling te zien in vergelijking met 2016 toen men ook overwegend Trump stemde. Exit polls laten volgens The Guardian zien dat maar liefst 75 procent van de witte evangelicals tijdens deze verkiezingen op Trump stemde. Vier jaar geleden was dit percentage 81 procent. Ook onder katholieken was er een verschuiving te zien. Iets meer dan de helft stemde op Biden, terwijl in 2016 zo’n 45 procent stemde op Hillary Clinton, die toen de Democratische kandidaat was.

'Abortuspresident'
Met Joe Biden aan de macht maken veel christenen zich zorgen over het thema abortus, zo blijkt ook uit een statement van National Right to Life, een bekende pro-life groepering in de Verenigde Staten. Zij lieten aan Christian Post weten dat zowel Biden als komend vicepresident Kamala Harris worden gesteund door NARAL en Planned Parenthood, de grootste en meest invloedrijke abortusbewegingen in het land. “NARAL steunt Biden openlijk en wees er eerder op dat een presidentschap van Biden en Harris de mogelijkheden van abortus zou uitbreiden. Biden zou de abortuspresident zijn. Hij heeft beloofd om abortus te promoten als daarom gevraagd wordt en is van plan om pro-life wetten en beleid terug te draaien”, aldus het statement.

Franklink Graham
Ondertussen stelt Trump dat de winst voor Biden nog helemaal niet zeker is. Hij is van plan om de uitslagen in verschillende staten aan te vechten en heeft inmiddels al meerdere keren herhaald dat er sprake is van verkiezingsfraude. Hij wordt daarin bijgestaan door een flink gedeelte van zijn achterban, waaronder verschillende christenen. In een uitgebreide post op Facebook herdenkt Franklin Graham zijn overleden vader Billy Graham, die zondag jarig zou zijn.

"Het is mijn gebed dat Amerikanen samen optrekken."

“Als hij vandaag geleefd had, had hij Amerikanen opgeroepen om te bidden voor de toekomst van dit land en de politieke richting die het opgaat. Op zijn verjaardag wil ik graag iedereen oproepen om te bidden voor het verkiezingsproces dat nu loopt. Dat het eerlijk en transparant verloopt. Wie deze verkiezingen ook wint, of het nu Donald J. Trump of Joe Biden is, het is mijn gebed dat Amerikanen samen optrekken, hoe klein het uiteindelijke verschil in de uitslag ook zal zijn.” Graham lijkt daarmee aan te geven dat hij de winst van Biden nog niet accepteert.

Bizarre reacties
Ook televisiedominee en miljonair Kenneth Copeland accepteert onder geen beding de verkiezingsuitslag. Dat bleek uit beelden van de dienst waarin Copeland afgelopen zondag voorging. “De media zegt wat? De media zegt dat Joe Biden president is”, riep hij, waarna hij tientallen seconden een hysterische lach liet horen vanaf het podium.

De meest opvallende reactie komt echter uit Nederland en is van de politieke partij Jezus Leeft. Zij plaatsen in een Facebookbericht een YouTubevideo van Steven Anderson met als titel ‘Joe and the Hoe’. Daarbij wordt verwezen naar komende vicepresident Kamala Harris als een prostituee. Steven Anderson werd eerder niet toegelaten in Nederland en gekwalificeerd als haatprediker. Zo riep hij dat LHBT’ers moeten worden vermoord en dat de echte Holocaust nog moet plaatsvinden. Na een aanslag in 2016 op een homoclub in Florida, waarbij 49 mensen om het leven kwamen, stelde hij het jammer te vinden dat er niet meer doden waren gevallen.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Amerikaanse verkiezingen
- Christelijk congreslid stemde voor én tegen Trump als president: "De waarheid is de waarheid"
- Voorganger die Joe Biden inzegent: "Hij zal als president Gods hart zoeken"
- Franklin Graham vergelijkt keuze Republikeinen voor afzetten van Trump met verraad Judas
- Deze christelijke leiders blijven ook na bestorming Capitool Trump steunen
- Tijs van den Brink deelt verbazing na nieuw bezoek aan christelijke Trump-stemmers
Meer over Amerikaanse verkiezingen »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
En zo iemand (ik bedoel niet de president-elec Joe Biden, maar deze rijke televisiedominee!) noemt zich volgeling van Christus??? Wat beschamend!!!