cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Staaij Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 mei 2020 door Redactie

ChristenUnie en SGP willen maatwerk bij versoepelen coronamaatregelen: "Staan de kerken wel op het netvlies?"

Maatwerk bij het versoepelen van de coronamaatregelen, dat is waar het gisteren bij de talkshow Op1 over ging. Er werd gesproken over de sportscholen die nog niet opengingen, maar ook kerken kwamen uitgebreid ter sprake. SGP-voorman Kees van der Staaij ging in discussie met Andries Knevel over de vraag hoe er bij de versoepeling van de maatregelen beter om kan worden gegaan met de kerken. Van der Staaij pleit voor maatwerk. Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers gaat vandaag in de Tweede Kamer vragen of maatwerk voor kerken mogelijk is. De andere christelijke partijen steunen hem daarbij.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Premier Mark Rutte reageerde afhoudend toen er tijdens de persconferentie aan hem gevraagd werd of er al gekeken is naar maatwerk voor kerken. Van der Staaij vindt dat jammer. “Ik ben dankbaar voor de versoepelingen die er allemaal zijn. Er was heel veel goed nieuws. Maar ik ben toch een beetje bezorgd. Staan de kerken ook op het netvlies of blijft het bij algemeenheden? Die algemeenheden kloppen overigens ook niet eens. Zo werd gesteld dat kerken heel veel schade aangericht zouden hebben. Het valt mij op dat uit allerlei onderzoeken blijkt dat dit helemaal niet klopt en te makkelijk is aangenomen.”

Ook ziet Van der Staaij dat er gedacht wordt dat gelovigen het wel prima vinden en dat online kerkdiensten volstaan. “Natuurlijk ben je dankbaar voor de mogelijkheden die er zijn. Maar daarmee moet je niet de conclusie trekken dat het allemaal niet erg is en dat het geen haast heeft. Als het nodig is, prima. Als er goede verhalen zijn dat je bepaalde risico’s nog niet moet willen nemen, zijn de kerken de eerste die zeggen dat ze dat ook niet willen. Ik heb het idee dat er te weinig aandacht voor is. Het belang van kerken voor mensen wordt gerelativeerd.”

"Ik ben toch een beetje bezorgd. Staan de kerken ook op het netvlies of blijft het bij algemeenheden?"

“Stel dat ze het bij verpleeghuizen zo aanpakken”, vervolgt de leider van de SGP. “Dat ze zeggen: we gaan het bezoek nog even uitstellen, want je kunt zo goed beeldbellen tegenwoordig. Mensen die gewend zijn om naar de kerk te gaan, missen het samenkomen.”

Andries Knevel staat daar iets anders in. “Ik vind dat de kerken niet voorop moeten lopen”, reageert hij. “Ik mis de kerk ook ontzettend, overigens. Ik ga heel graag naar de kerk en ben nu negen weken niet naar de kerk gegaan. Ik vind de beeldvorming die gecreëerd is, dat wij het braafste jongetje van de klas zijn, niet terecht. Ik vind dat kerken geen unieke positie mogen hebben vergeleken met concertzalen en andere bijeenkomsten. Ik vind dat kerken terughoudend moeten zijn. De beeldvorming kan namelijk snel zijn dat kerken vinden dat ze voorop mogen lopen in de stoet van de organisatie.”

“Dus uit angst voor beeldvorming moeten we dit punt maar niet maken?”, vraag Van der Staaij zich af. “We hebben het niet over voorop lopen. Ik vraag alleen: is er ook perspectief voor kerken? We hoeven niet voorop te lopen, maar wel gewoon fair meebewegen.”

Knevel stelt vervolgens toch dat we als kerk rustig aan moeten doen, ook omdat niet zeker is of het wel veilig is. Bovendien is de beschermwaardigheid van het leven erg belangrijk in de kerk, zo stelt hij. Van der Staaij stelt dat sympathiek te vinden. “Maar de kerken doen al de hele tijd rustig aan. We hebben alle geduld als we het idee hebben dat het punt serieus genomen wordt, er onderzoek naar wordt gedaan en er goed over wordt nagedacht”, aldus de fractieleider die pleit voor maatwerk voor de kerken.

Ook CU-leider Gert-Jan Segers heeft inmiddels laten weten dat zijn partij graag zou zien dat er maatwerk voor kerken komt. Hij gaat dat vandaag ter sprake brengen in het debat dat in de Tweede Kamer plaatsvindt. Hij roept het kabinet op om een convenant te sluiten met kerken over hoe er bij diensten en bijeenkomsten op een verantwoordelijke wijze lokaal maatwerk geleverd kan worden, zo laat zijn partij weten. 

In het convenant kan de overheid met de kerken afspraken maken over hoe ze in deze tijd het best samenkomsten kunnen organiseren. Segers vraagt of er op dit gebied een gericht advies kan komen van het Outbreak Management Team. Hij wil bovendien dat er duidelijke lokale afspraken worden gemaakt tussen kerken en gemeenten. Vandaag komt Segers met een voorstel. Tegenover het Nederlands Dagblad zegt hij dat dit voorstel in ieder geval gesteund zal worden door CDA en SGP.

Segers: "Het is prima dat het kabinet overlegt met onder meer horeca-ondernemers en sportverenigingen. Maar ik roep het kabinet op om nu ook om tafel te gaan met kerken en christelijke organisaties en met hen een 'Corona-convenant' te sluiten over bijvoorbeeld lokaal maatwerk bij bijeenkomsten, mogelijk ook in de open lucht, en over de rol van kerkelijke vrijwilligers in de lokale samenleving. Kerken brengen op een normale zondag meer mensen in beweging dan het betaald voetbal. Dit is het moment om hun waarde te erkennen.”

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand
Bekijk de hele uitzending van Op1

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

g
Tenen kommend, is de reactie en de non verbale communicatie van Andries Knevel gisteren op tv bij Op1. Van der Staaij sprak wederom verstandige woorden.