cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Arian de Wit
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

20 mei 2020 door Patrick Simons

Arian weet niet wie zijn vader is: "Ik ben het niet eens met de manier waarop ik verwekt ben"

Is hij blij dat hij geboren is? Jazeker? "Maar dat betekent niet dat ik het eens ben met de manier waarop ik verwekt ben." Na de dood van zijn vader ontdekt Arian de Wit een schokkende waarheid. Hij schreef er het boek ‘God, mijn Vader’ over en vertelt tegenover CIP.nl zijn indrukwekkende levensverhaal. Vandaag vertelt hij in dit laatste deel wat de ontdekking over zijn vader met zijn geloofsleven deed. Ook legt uit hij waarom hij tegen kunstmatige inseminatie met donorzaad is.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid .

Word ook lid

“Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen ervoor kiezen”, reageert Arian als ik hem vraag wat hij van kunstmatige inseminatie vindt. “Ik begrijp echt wel dat de kinderwens enorm groot kan zijn. Dat zie je ook in de Bijbel meerdere keren. Kijk maar naar Hannah, die in de tempel zo wanhopig om een kind bad dat ze dachten dat ze dronken was. En wat dacht je van Rachel? “Geef me kinderen of ik sterf”, zei ze. Hoewel ik me kan voorstellen dat je hiervoor kiest, vind ik dat je dat als christen niet moet doen. Ik wil zeker geen verwijt maken naar mensen die dat wel doen, maar het is denk ik niet de juiste weg. Waar je met bijvoorbeeld adoptie God representeert doordat je iemand in huis neemt en aanneemt, speel je met het gebruik van een derde persoon zelf voor God om iets te creëren. Wat mij betreft kun je gebruik maken van de medische wetenschap, maar dan binnen de grenzen van je eigen huwelijk en niet met een derde persoon.”

"Ik preekte over God als een liefdevolle God, een trouwe Vader, maar dat zag ik niet voor mijzelf."

Zelf werd Arian dus wel met behulp van een derde persoon geboren. Hij krijgt dan ook regelmatig de vraag of hij blij is met zijn bestaan. “Ik ben harstikke blij dat ik er ben en ik denk ook dat God een plan met me heeft. Maar het feit dat ik blij ben dat ik besta, betekent niet dat ik het ook eens ben met de manier waarop ik ben verwekt.”

In zijn boek schrijft hij dat de ontdekking dat zijn vader niet zijn vader was hem terugwierp op de basis van zijn geloof. “Ik vertelde al dat ik jong tot geloof kwam. Maar ik bleef worstelen met minderwaardige gevoelens over mezelf. Ik zat eigenlijk altijd een beetje met mezelf in de knoop. Ik was voorganger en preekte over God als een liefdevolle God, een trouwe Vader, maar eigenlijk zag ik dat meer voor anderen en niet voor mijzelf. Van binnen had ik altijd het idee dat God een God was die maar wat graag met een opgeheven vinger klaar stond om een oordeel te vellen. Toen mijn moeder mij de waarheid over mijn vader vertelde, was het alsof God tegen me zei: “Arian, je weet zelf niet eens wie je bent. En je bent zo hard voor jezelf.” Dat was echt een wake-upcall ten opzichte van mijn godsbeeld. Hij is zoveel genadiger en liefdevoller dan wij denken. Het wierp me volledig terug op de basis: God houdt van mij en stuurde daarom Zijn Zoon aan het kruis. Dat is de absolute basis.”

Wie denkt dat Arian door wat hij heeft meegemaakt moeite heeft met God als vaderfiguur, heeft het mis. Sterker nog, hij is God door alles juist meer als een vader gaan zien. “Hij was altijd al het onderliggende vangnet geweest. Vanaf het moment dat mijn moeder me vertelde dat mijn vader mijn vader niet was, ben ik God nog veel meer als Vader gaan zien en ervaren. Hoewel ik altijd riep dat God mijn Vader was en ook op die manier preekte over Hem, had ik in mijn diepste wezen niet echt het vertrouwen om Hem ook daadwerkelijk zo te zien. Mijn geloofsleven is sinds ik weet dat ik een donorkind ben veel sterker geworden. Dingen begonnen te veranderen en ik heb een enorme rust gekregen. Ik kon altijd al terugvallen op God, maar dat is nu nog veel meer!”

"Er is alleen God, ik kan alleen naar Hem toegaan als Vader."

“Ik heb ook niets anders meer”, gaat hij verder. “Mijn opvoedvader is overleden en ik weet niet wie mijn echte vader is. Leeft hij? Wie is hij? Waar komt hij vandaan? Ik heb helemaal niets of niemand anders om op terug te vallen dan God. Er is niemand die zegt: goed gedaan Arian, niemand waar ik met mijn diepste vragen of problemen naar toe kan gaan als vader. Er is alleen God, ik kan alleen naar Hem toegaan als Vader. Dan ben ik toen pas gaan beseffen.”

Wel vertelt hij soms niet te begrijpen waarom God er niet voor gezorgd heeft dat hij dit eerder wist. “Of ik dat God verweten heb? Nee, absoluut niet. Ik begrijp het niet, maar daar hoef ik God niet de schuld van te geven. Maar toen ik voorganger was, heb ik behoorlijk veel mensen gesproken en begeleid die worstelden met hun vaderbeeld. Ze waren door hun vader verlaten of ze wisten zelfs niet wie het was. Met het verhaal dat ik nu heb, had ik natuurlijk veel meer voor ze kunnen betekenen. Daarom vraag ik me wel eens af: God, had ik niet veel meer voor U kunnen doen in die tijd als ik het al wist?” Dat is dan ook de reden dat hij dit boek geschreven heeft. Juist voor mensen die worstelen met het vaderbeeld van God of met afwijzing. 

Volgens Arian is het voor ieder mens belangrijk om te weten waar hij of zij vandaan komt. “Ieder mens moet zichzelf kunnen spiegelen. Als jij niet weet wat je identiteit is, ben je heel makkelijk onderuit te halen. In de Nederlandse wet staat dat ieder kind het recht heeft te weten waar hij of zij vanaf stamt. Maar donorkinderen hebben die rechten over het algemeen niet. Als donorkind is het alsof je achteruitkijkspiegel wordt afgebroken. Je kunt niet terugkijken, je weet niet waar je vandaan komt. En wanneer je wel weet waar je vandaan komt, kun je jezelf veel beter ontwikkelen als persoon.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Arian de Wit
- Arian deed een schokkende ontdekking: "Plotseling was de helft mijn familie niet meer"
- Het leven van Arian draaide om feesten en drugs: "Alle christenen waren in mijn ogen hypocriet en schijnheilig"
Meer over Arian de Wit »

Lees hier meer over het boek van Arian de Wit

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen