cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kees Kraayenoord
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

14 november 2019 door Jeffrey Schipper

Kees Kraayenoord over mogelijke uitbreiding Mozaiek0318: "Dat wij een stofzuigerkerk worden genoemd, doet pijn"

De mogelijke uitbreidingsplannen van de snelgroeiende evangelische kerk Mozaiek0318 valt bij veel christenen verkeerd. “Dat wij een stofzuigerkerk worden genoemd doet pijn”, zegt Kees Kraayenoord, één van de gezichten van Mozaiek0318 in gesprek met Groot Nieuws Radio. In het interview gaat hij in op de mogelijke uitbreiding naar Apeldoorn, een plaats waar een nieuwe kerk volgens veel christenen overbodig is. Ook gaat Kees in op de betekenis van aanbidding en waarom iedere christen in zijn ogen een kerk nodig heeft.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

'Vorige maand is er een informatiebijeenkomst geweest voor mensen uit Apeldoorn en omgeving die geïnteresseerd zijn in onze plannen voor een mogelijke start van Mozaiek055.' Dit liet Ido Buwalda namens het voorgangersteam van Mozaiek0318 weten in de nieuwsbrief van de kerkelijke gemeente. Zo'n 150 mensen bezochten verkenningsbijeenkomst. 'Als vervolg hierop hebben we twee informatieavonden gepland in Apeldoorn met ongeveer eenzelfde inhoud als onze introductieavonden. Voor deze beide avonden hebben zich ongeveer 140 mensen aangemeld. Nieuwe aanmeldingen worden op een wachtlijst geplaatst.'

"Natuurlijk zijn er kerken. Maar als ik hoor hoeveel inwoners van Apeldoorn naar een kerkelijke gemeente gaan, is dat schrikbarend."

In gesprek met Groot Nieuws Radio geeft Kees als oprichter van Mozaiek0318 antwoord op de vraag hoe groot de kans is dat de uitbreiding naar Apeldoorn doorgaat. “We bevinden ons momenteel in een onderzoeksfase en dan is de kans altijd 50/50. We hebben naar zeven mensen een e-mail gestuurd met dit idee en de vraag of ze hierover na willen denken. Vervolgens kwamen er op onze verkenningsbijeenkomst 150 mensen af met het verlangen dat Mozaiek0318 ook naar Apeldoorn gaat komen. Dat zet ons aan het denken en maakt dit idee serieus.”

Kees merkt op dat het uitbreidingsidee veel kritiek heeft losgemaakt. Theoloog Alain Verheij sprak op Twitter van ‘stofzuigerkerken’. ‘Die halen ontevreden kerkgangers bij andere gemeenten weg. Het is geen kerkgroei.’ Ook de christelijk-gereformeerde predikant Arjan Witzier heeft het voornemen niet met gejuich ontvangen. Hij vindt vooral de timing ongelukkig, omdat een invloedrijke evangelische gemeente in Apeldoorn zich momenteel in een leiderschapscrisis bevindt. In het Nederlands Dagblad betwijfelde de Apeldoornse dominee of de mogelijke komst van Mozaiek0318 iets toevoegt. “Als er vooral mensen uit andere kerken naartoe gaan, vind ik dat geen winst maar verlies.”

Veel christenen uit traditionele kerken snappen niet dat Mozaiek0318 zich vestigt in de BibleBelt, waar al zoveel kerken zijn. "Het zorgt voor onrust, 'loopgedrag' en verdeeldheid," twitterde blogger Laurens Sok eerder dit jaar. Aanleiding voor zijn tweet was het planten van een zusterkerk in Nijkerk. Vanwege de vele bezoekers overwoog Mozaiek0318 om op zondag een derde samenkomst te organiseren in Veenendaal. Na gesprekken zijn die plannen verlegd en kwam het vestigen van een zusterkerk in Nijkerk in beeld. Aanleiding was de vele bezoekers uit de regio Amersfoort. Marc Volgers schreef hierover de blog: ‘Nog een kerk erbij… in de BibleBelt?’.

"Ik zou zo graag willen dat de theologen die hierover twitteren bij ons een kijkje komen nemen. Dan zou ik de verhalen delen van gezinnen die nog ingeschreven waren bij een kerk, maar het geloof compleet waren kwijtgeraakt."

Zuchtend gaat Kees bij Groot Nieuws Radio op de kritiek in. “Natuurlijk zijn er kerken. Maar als ik hoor hoeveel inwoners van Apeldoorn naar een kerkelijke gemeente gaan, is dat schrikbarend. In Nederland is geen gebied dat geen zendingsgebied is. Als God voor ons een deur openzet, is een veelgehoorde opmerking: ‘Maar ze gaan niet naar Limburg’. Dan denk ik: ‘Dat valt nog te bezien.’ We staan hier heel open in. Als God het leidt, planten we wat mij betreft 40 kerken. Of dat gebeurt weet ik niet, maar daar staan we voor open.”

Een kerk die ook vaak met deze kritiek te maken krijgt, is DoorBrekers. De evangelische kerk werd in 2006 gestart door voorgangers Peter & Ilona Paauwe in Barneveld en is sindsdien uitgebreid naar Amersfoort, Zwolle, Zeeland en de Drechtsteden. Dit jaar startte men een vestiging in Amsterdam. Kees: “Ik las dat iemand dit niet begreep, omdat Hillsong al in Amsterdam zit. Toen ik dat las, brak mijn klomp. We zijn ook een beetje bang voor nieuwe initiatieven! Natuurlijk zijn er in elke stad kerken. Maar er zijn ook nog heel veel mensen die Jezus niet kennen.”

De opmerking over ‘stofzuigerkerken’ doet pijn bij de voorganger. “Ik ben niet dom! Ik weet ook wel dat naar onze kerk mensen komen die eerst in een andere kerk zaten. Daarin zijn we niet naïef. Maar deze uitspraken komen ook van mensen met wie ik nog nooit een goed gesprek heb gevoerd en mij nooit hebben gebeld. Ik zou zo graag willen dat de theologen die hierover twitteren bij ons een kijkje komen nemen. Met hen zou ik de verhalen willen delen over mensen die via Alpha tot geloof gekomen zijn en dachten dat Genesis een automerk was. Dan zou ik de verhalen delen van gezinnen die nog ingeschreven waren bij een kerk, maar het geloof compleet waren kwijtgeraakt. Er zijn zoveel verhalen van geloofsvernieuwing en mensen die christen zijn geworden! Mensen trekken nu conclusies over Mozaiek0318 voordat ze vragen stellen. Ik zou het heerlijk vinden om hierover in gesprek te gaan.”

"Er lopen kerken leeg. Dat is ook onze pijn. We willen niet dat kerken leeglopen, maar dat de kerk overal groeit. In ieder dorp en in elke stad."

Kees voegt toe dat al is bewezen dat de evangelische megakerk het gesprek niet uit de weg gaat. “Toen we naar Nijkerk gingen hebben we een avond belegd met predikanten uit de regio. Ik denk dat er zo’n veertig mensen op afkwamen. Voor mij was dit één van de mooiste avonden in de afgelopen jaren. Omdat het duidelijk was dat de kerk een probleem heeft. Er lopen kerken leeg. Dat is ook onze pijn. We willen niet dat kerken leeglopen, maar dat de kerk overal groeit. In ieder dorp en in elke stad. We willen dat mensen weer op zoek gaan naar God. Daarin liggen we helemaal op één lijn. Toen we die pijn uitspraken en voor elkaars kerken baden, gebeurde er iets bijzonders! Als we naar Apeldoorn gaan, hoop ik dat we ook daar in gesprek mogen met plaatselijke leiders en dat het verlangen ontstaat om het samen te doen.”

De mogelijke uitbreiding van Mozaiek0318 kwam in het slot van het radio-interview ter sprake. Eerder in het gesprek stelt de aanbiddingsleider dat christenen veel kunnen leren van de toewijding van fanatieke voetbalsupporters. “Er zijn zoveel voetbalfans die meer toegewijd zijn aan hun cluppie dan christenen aan Christus. De toewijdingsmachine van deze voetbalsupporters werkt als een malle. Ze hebben bijvoorbeeld een tatoeage van Ajax of Feyenoord. Ze gaan er helemaal voor. Het is hún club. Ik denk dat mensen zijn gemaakt om zich ergens aan toe te wijden. De uitdaging is dat we allemaal op zoek gaan naar de Maker van het leven.

Onlangs las ik het nieuws dat zoveel jonge mensen geen zin meer hebben om te leven. En toen dacht ik: ‘Komt het misschien omdat zij de Maker van dit leven niet meer kennen? Proberen we de leegte in ons leven te vullen met drank, seks, pillen?' Het enige dat in die leegte past is de God die van ons houdt en zegt: ‘Ik heb je lief, mag Ik met Mijn liefde jouw leven vervullen!’ Die liefde mogen we beantwoorden door die liefde als het ware terug te geven aan Hem. Dan ontstaat er worship. Aanbidding gaat veel verder dan melodieën en dat wat we op zondagochtend in de kerk doen. God wil ons wakker kussen met Zijn liefde, zodat we in relatie met Hem leven.”

"Kan je beschadigd worden in de kerk? Jazeker! Maar het is ook de plek waar we elkaar leren vergeven en op te trekken met anderen."

Kees merkt op dat de nadruk in worshipliederen vandaag de dag steeds meer op ‘wij’ ligt en minder ik-gericht zijn. “Wij songwriters hebben terecht op onze falie gekregen van kerkleiders. We hebben te lang ik-liedjes geschreven. Het is niet ‘mijn Vader die in de hemelen zijt’, maar ‘onze Vader’. Een christen staat nooit los van de geloofsgemeenschap. Vandaag de dag horen we heel veel: ‘Om te geloven hoef ik niet naar de kerk te gaan.’ Als de apostel Paulus dat nu zou horen, zou hij sprakeloos zijn en afvragen waarom we niet begrijpen waarom Jezus gekomen is. Hij is gekomen om ons deel te laten zijn van het lichaam van Christus. Kan je beschadigd worden in de kerk? Jazeker! Maar het is ook de plek waar we elkaar leren vergeven en op te trekken met anderen. Als je in de kerk niet ervaart dat je wordt bemoedigd, zou ik zeggen: ‘Ga naar de kerk om anderen te bemoedigen.’ De kerk is en blijft de plek waar christenen samenkomen om God te aanbidden en Hem te zoeken.”

Eén van de grootste uitdagingen van de zanger is om achter de schermen hetzelfde te zijn als op het podium. “Op het podium is alles geweldig en zing ik liederen als ‘ik leef alleen voor U’. Dat lukt mij vaak helemaal niet. Later leerde ik van Rick Warren dat integriteit meer is dan die volmaakte heilige proberen te zijn op momenten dat ik niet op het podium sta. Het is beter om het om te keren. Wat als je je strijd en falen meeneemt naar het podium? Een leider die zijn eigen zwakte laat zien. Ook dat is integer zijn.”

Klik hier om het volledige radio-interview met Kees Kraayenoord terug te luisteren.

Lees ook: Snelgroeiende evangelische kerk Mozaiek0318 overweegt uitbreiding naar Apeldoorn.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Mozaiek0318
- Deze dominees zien veel kerkgangers vertrekken naar Mozaiek033: "Soms zijn we jaloers op ze"
- Snelgroeiende kerk Mozaiek start zeven nieuwe gemeenten in Nederland
- Mozaiek-voorgangers Arjen en Emiel: "We worden zenuwachtig van eenzijdige claims"
- Ik ben geneigd om negatief te zijn over Mozaiek (en daar baal ik van)
- Broeder van apostel Paulus schrijft brief aan snelgroeiende kerk Mozaiek0318
Meer over Mozaiek0318 »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Sorry, ik snap de angst niet... Mogen we niet blij zijn dat er mensen zijn die overstappen ipv de kerk verlaten?

Deze mensen zijn blijkbaar op zoek, dit zijn mensen die niet weg lopen uit de kerk maar verplaatsen van kerk... Elke ziel meer wordt gevierd in de hemel, wie zijn wij om te oordelen. Misschien moet je als huidige kerk gaan denken waarom is er die verloop?

Tip, persoonlijk denk ik dat veel traditionele kerken terug moeten naar de basis-terug naar God- veel huidige kerken zijn links georiënteerd en niet georiënteerd aan de bijbel.