Snelgroeiende kerk Mozaiek start zeven nieuwe gemeenten in Nederland
Mozaiek gaat uitbreiden. De kerk die inmiddels negen jaar geleden door aanbiddingsleider Kees Kraayenoord werd gesticht, gaat maar liefst zeven nieuwe gemeenten starten in Nederland. Dat maakt men zelf bekend in de wekelijkse nieuwsbrief.
Ooit begon zanger en aanbiddingsleider in Veenendaal met een groepje van veertig christenen Mozaiek0318. Inmiddels gaat het om duizenden mensen en in 2019 kwam er een tweede kerk bij in Nijkerk: Mozaiek033. De kerk blijft zoeken naar mogelijkheden om uit te breiden en maakt nu bekend maar liefst zeven nieuwe gemeenten te starten: “Vanaf het ontstaan van Mozaiek0318 is het onze visie om nieuwe Mozaiek-gemeenten te starten. Het is ons verlangen om zoveel mogelijk mensen te bereiken met het bevrijdende evangelie van onze Here Jezus Christus en om een plek te zijn waar je welkom bent zoals je bent.”
Er wordt onder andere een gemeente gestart in Amsterdam en Rotterdam. Daarnaast komt er ook een Mozaiek-kerk in Almere, Apeldoorn, omgeving Katwijk, Rijssen en Steenwijk. “Zoals bekend is er vanwege corona (nog) geen ruimte om daadwerkelijk te starten met het houden van samenkomsten. Dat heeft ons er niet van weerhouden om, binnen de mogelijkheden die er zijn, verder te gaan met de voorbereidingen voor de start van nieuwe Mozaiek-gemeenten. Er zijn in diverse plaatsen (interim-)leidersteams aangesteld en er worden wekelijks online introductiecursussen gegeven aan mensen die erover nadenken om deel te worden van aan Mozaiek-gemeente.”
Ook legt de kerk uit waarom er juist voor deze locaties is gekozen: “De keuze is soms tot stand gekomen doordat er een vraag kwam vanuit die plaatsen/regio’s en soms omdat wij daartoe zelf het initiatief namen. De begeleiding van deze (startende) gemeenten gebeurt vanuit Mozaiek0318. Wanneer er zal worden gestart met het houden van samenkomsten hangt onder meer af van de coronaontwikkelingen, de voorbereidingen per plaats en het verkrijgen van een locatie om samen te kunnen komen.”
Mozaiek020
Voorganger Joël Boertjens is in ieder geval één van de mensen die betrokken is bij het stichten van Mozaiek020 in Amsterdam. Dat blijkt uit een tweet die hij vorige week zelf plaatste: “Wat gaaf om betrokken te zijn bij de voorbereidingen van Mozaiek020, ‘Een kunstwerk van gebrokenheid’ hier in Amsterdam Zuidoost.” Boertjens was tot 1 januari nog voorganger van baptistengemeente De Verbinding in Amsterdam, waar Orlando Bottenbley predikant is.
Wat gaaf om betrokken te zijn bij de voorbereidingen van Mozaiek020, 'Een kunstwerk van gebrokenheid' hier in Amsterdam Zuidoost. Ben je benieuwd naar de ideeën voor deze kerkplant en/of wil je meehelpen hiermee? Stuur me dan een DM. RT wordt gewaardeerd! #Mozaiek020 pic.twitter.com/BUnECzTaey
— Joël Boertjens (@joelboertjens) March 6, 2021
Stofzuigerkerk
Lang niet iedereen is even positief over Mozaiek. Zo krijgt de kerk regelmatig het verwijt vooral kerkgangers van andere kerken aan te trekken. Ook van de nieuw te starten gemeenten zijn er een aantal regio’s/plaatsen waar al veel kerken zijn. Het zorgde ervoor dat theoloog Alain Verheij eerder over ‘stofzuigerkerken’ sprak op Twitter: ‘Die halen ontevreden kerkgangers bij andere gemeenten weg. Het is geen kerkgroei.’
Stichter en voorganger Kees Kraayenoord vertelde eerder bij Groot Nieuws Radio dat deze kritiek hem pijn deed: “Ik ben niet dom. Ik weet ook wel dat naar onze kerk mensen komen die eerst in een andere kerk zaten. Daarin zijn we niet naïef. Maar deze uitspraken komen ook van mensen met wie ik nog nooit een goed gesprek heb gevoerd en mij nooit hebben gebeld. Ik zou zo graag willen dat de theologen die hierover twitteren bij ons een kijkje komen nemen. Met hen zou ik verhalen willen delen over mensen die via Alpha tot geloof gekomen zijn en dachten dat Genesis een automerk was. Dan zou ik de verhalen delen van gezinnen die nog ingeschreven waren bij een kerk, maar het geloof compleet waren kwijtgeraakt. Er zijn zoveel verhalen van geloofsvernieuwing en mensen die christen zijn geworden. Mensen trekken conclusies over Mozaiek0318 voordat ze vragen stellen.”
Kraayenoord stelde destijds al te beseffen dat er vaak al veel kerken zijn in plaatsen waar Mozaiek wil starten: “Natuurlijk zijn er kerken. Maar als ik hoor hoeveel inwoners van Apeldoorn naar een kerkelijke gemeente gaan, is dat schrikbarend. In Nederland is geen gebied dat geen zendingsgebied is. Als God het leidt, planten we wat mij betreft veertig kerken. Of dat gebeurt weet ik niet, maar daar staan we voor open.”
Apostel Paulus
Toen vorig jaar bleek dat Mozaiek plannen had om uit te breiden naar Apeldoorn, schreef Jeffrey Schipper, eindredacteur van CIP.nl, een open brief aan de gemeente: “Is deze uitbreidingsstrategie in lijn met wat de apostel Paulus en zijn medearbeiders ons onderwijzen in het Woord van God? Paulus verliet Jeruzalem om in Klein-Azië (Turkije), Griekenland en Italië de boodschap van Christus te verspreiden. Hij bezocht plekken die niet eerder waren bereikt met het evangelie. Het valt mij op dat buiten de BibleBelt in Nederland (en ook België) veel plekken zijn waar mensen massaal de boodschap van Christus in de ban hebben gedaan en het kerkelijk leven is opgedroogd. Daarom is het mooi dat jullie plannen hebben voor een zusterkerk in Almere, waar 2 procent van de inwoners kerkelijk betrokken is. Het is mijn gebed dat daar en en op vele andere plaatsen het evangelie opnieuw tot leven komt.”
Spiegel
Het is echter niet alleen maar kritiek waar Mozaiek mee te maken krijgt. Zo is er veel aandacht in de landelijke pers voor de snelgroeiende kerk. Ook zijn er predikanten uit traditionele kerken die juist met bewondering kijken naar deze kerk. Zo sprak CIP.nl met twee predikanten uit Spakenburg die juist stelden dat Mozaiek hun eigen kerk een spiegel voorhoudt. Wel stelden ze dat mensen die vanuit hun gemeente vertrekken naar Mozaiek een gat achterlaten: “De leden die vertrekken zijn gelovigen die actief bijdragen aan de opbouw van onze gemeente. Zij zetten hun beste beentje voor. Als juist zo’n betrokken groep vertrekt, blijft er een groot gat achter. Als kerk houd je die mensen natuurlijk het liefst zo lang mogelijk vast. En daar zit vaak de pijn.”
Foto: Kees Kraayenoord, stichter en voorganger van Mozaiek.
Praatmee