cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
islam sri lanka
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

23 april 2019 door Redactie

Laten we het beest dat de islam vaak is bij haar naam noemen

Een nachtmerrie. Dat was het afgelopen Pasen in Sri Lanka. Tijdens het feest van nota bene het nieuwe leven werd er dood en verderf gezaaid door moslimextremisten. Bij acht bomaanslagen op Eerste Paasdag kwamen zo’n 300 mensen om en vielen zeker 500 gewonden. Het beest dat de islam vaak is liet haar kwaadste gezicht zien.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

De poorten van de hel gingen open.  
In naam van de islam. Allah. Mohammed de Profeet.
Dood aan de christenen! 
Bekijk deze schokkende (!!) foto maar eens.
Want zo ziet dat er dus uit, islamitisich extremisme.   

Dat beeld kun je wat mij betreft niet lang genoeg laten doordringen. Zeker niet na een zon- en eitjesovergoten paasweekend.

Het valt me op dat na de aanslag op een moskee door een rechtsextremist in Christchurch, waarbij meer dan 50 doden vielen, een deel van links Nederland klaarstond om niet alleen de dader keihard te veroordelen. Ook mensen als Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet en Telegraaf-journalist Wierd Duk kregen er toen van langs. Deze rechtse rakkers zouden meewerken aan de ideologie die mensen tot een dergelijke aanslag zouden laten overgaan.

En dat niet alleen...

Na Christchurch waren politici en gemeenteraden er als de kippen bij om hun medeleven te uiten aan moslims. In Utrecht, Amsterdam, Rotterdam gingen de vlaggen bij gemeentehuizen halfstok als blijk van medeleven voor de 50 doden in Christchurch en in tal van steden bezochten burgemeesters een moskee. 

Maar nu rijst bij mij de vraag: waarom lijkt het alsof er bij gemeenten nu veel minder aandacht is voor de slachtoffers van de aanslagen dan toen?

Is dat omdat ze moslims liever vinden dan christenen? 

Omdat politici daarmee geen links statement kunnen maken naar mensen die rechts georiënteerd zijn? 

Of omdat we gewoon niet meer opkijken van opnieuw 300 christelijke doden?

Ik vind het in ieder geval merkwaardig.

En dan even iets anders.

Is het toeval dat na Christchurch meneer Jesse Klaver toch echt in totaal andere woorden reageerde dan na de aanslagen in Sri Lanka dit weekend? 

Bekijk deze tweet met reactie van René Kemp die ik tegenkwam op m'n telefoon. 

Natuurlijk, je hoeft niet op basis van slechts twee tweets te concluderen dat mensen als Jesse Klaver christenvervolging uiteindelijk weinig kan schelen. Of dat hij vooral op de hand van moslims is.

Dat zou oneerlijk zijn.

Waar het mij om gaat is dit: heel veel mensen voelen aan dat dergelijke tweets symbolisch staan voor iets groters.

Natuurlijk, je hoeft op basis van twee tweets niet te concluderen dat Jesse Klaver christenvervolging geen moer kan schelen. Of dat hij vooral op de hand van moslims is. Volgens mij voelen heel veel mensen wel aan dat die tweets en die vlaggen symbolisch staan voor iets groters.

Laat me dat uitleggen...

Als er een aanslag onder moslims plaatsvindt vanuit extreemrechts reageren linkse politici met de meeste harde woorden die ze kunnen verzinnen. Politiek rechts krijgt het aan de andere kant keihard te verduren. 

Als er daarentegen een aanslag onder christenen plaatsvindt vanuit islamitische hoek dan lopen de hazen toch anders. Dan laten we in eerste instantie de vlaggen in grote steden gewoon volle glorie wapperen, alsof er niks aan de hand is. De meeste linkse politici uiten dan 'alleen maar' hun medeleven. Van keiharde kritiek op de islam is dan in ieder geval geen sprake. 

Kortom, een aanslag op moslims wordt volgens heel veel Nederlanders met veel scherpere bewoordingen veroordeeld door onze volksvertegenwoordigers dan wanneer christenen worden uitgemoord.

En ergens voelt dat bij die mensen onrechtvaardig.

Alsof ze worden vergeten.
Niet worden gezien.
Of bepaalde mensen hen niet willen zien. 

Het lijkt mij tijd om daar eens open het gesprek over aan te gaan.

Juist de mensen die bang zijn voor de opkomst van partijen als Forum voor Democratie en andere rechtse geluiden voeden nu - door dit probleem te negeren - alleen maar de onvrede van boze mensen die niet meer in haar politieke elite gelooft en dus kiest voor een rechtser en harder geluid. Een geluid waar helaas vaak ook een eerlijke nuance ontbreekt. Bijvoorbeeld als het gaat om de moslims die wél deugen en wél liefdevol met andere religies willen samenleven. Iets wat veel christenen tot mijn frustratie en schaamte ook gewoon niet wíllen zien.

Boze mensen staan vaak ook niet open voor zelfkritiek, laat staan een inclusief geluid, waarbij alle kanten gehoord en gerespecteerd worden.

Zolang linkse politici exclusief de vlag halfstok hangen als moslims in Christchurch worden uitgemoord en dat niet doen bij christenen - bewust of onbewust - houd je deze onvrede in stand.

De boosheid en het opkomende populisme in de maatschappij, waarover ook heel veel christenen zoals ik zich zorgen maken, wordt in die zin niet zozeer gevoed door de rechtse rakkers van de SGP, FvD of de redactie van de Telegraaf, maar veelmeer door linkse mensen die niet eerlijk durven zijn.

De boosheid en het opkomende populisme in de maatschappij, waarover ook heel veel christenen zoals ik zich zorgen maken, wordt in die zin niet zozeer gevoed door de rechtse rakkers van de SGP, FvD of de redactie van de Telegraaf, maar veel meer door linkse mensen die gewoon niet de ballen hebben om eerlijk te zijn over zaken als de islam. Door mensen die niet eerlijk durven te zeggen dat die ideologie in veel gevallen voor gruweldaden zorgt en in die gevallen dus ook volstrekt verwerpelijk is.

Laten we nou eens eerlijk zijn over de islam zijn en het kwaadaardige beest, dat het ook dit weekend weer was, eerlijk bij haar naam noemen. Zonder oneerlijk te worden naar onszelf en onze eigen geloofsopvattingen, want dan verwijt de pot de ketel. En zonder te stoppen met het liefhebben van moslims. 

Is dat nou zo moeilijk?

Nee.

En juist dat is wat je het beste kunt doen als je jezelf net zoals ik zorgen maakt om het populisme.

Update
Bovenstaande column is op Tweede Paasdag geschreven. Vandaag (23 april, red.) wordt op de Dam in Amsterdam een wake georganiseerd voor de honderden slachtoffers van de terroristische aanvallen op kerken en hotels in Sri Lanka. Ook hangt de Nederlanse vlag op verschillende plaatsen in Nederland halfstok. Deze initiatieven, ook vanuit links Nederland, juich ik van harte toe.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Er is een geestelijke strijd. De doorbraak van het Licht van Pasen moest in bloed gesmoord. Islam betekent onderwerping en islamieten zeggen: islam is islam. Onderwerping is onderwerping. Dat is de opdracht van de Allah van de Koran. Deze schandelijke lafhartige moorden worden ingegeven door een kwaadaardige, moordadige geest, een demonische geest van gruwel, een afgod die de wereld aan zich wil onderwerpen.Jezus zegt: . Zoals ze mij hebben vervolgd, zullen ze jullie ook vervolgen