Is gebed écht de motor van ons geloofsleven?

Verdieping9 februari 2024 6 minuten Wietse van der Hoek
Wietse van der Hoek
YouTube

Het gebed is geestelijke omgang met God. Toch ligt dit voor vele gelovigen moeilijk, want hoe doe je dat dan? In dit artikel gaat Wietse van der Hoek daarop in aan de hand van Efeze 3:12-21. Hij geeft ons geestelijke én praktische tips voor ons persoonlijke gebed.

Het ‘succes’ van gebed
Er gaat een verhaal rond over de bekende prediker Charles Haddon Spurgeon, die een goed lopende gemeente in Londen bediende eind 19e eeuw. Hij leidde op een dag een paar journalisten rond door de grote Metropolitan Tabernacle. In die tijd was het een van de grootste kerken van Engeland met wekelijks tienduizenden bezoekers. De journalisten verwonderden zich over deze ontwikkelingen aan de zuidkant van de Theems en vroegen naar de sleutel van het grote ‘succes’ van deze gemeente en haar predikant. “Kom maar mee, dan zal ik het je laten zien”, zei Spurgeon en hij nam de journalisten mee door een klein deurtje achterin de enorme kerk. Na de trap te zijn afgedaald en wat gangen doorgewandeld te hebben kwamen ze uiteindelijk in een kleine lege ruimte met enkel wat kussens op de grond. “Hier is deze kerk begonnen!”, zei Spurgeon. “Dit is onze gebedsruimte waar wekelijks tientallen mensen op hun knieën bidden en smeken om Gods werking in de gemeente. Gebed is de motor van onze gemeente en de grond van ons gemeentezijn.” Verwonderd en verbaasd verlieten de journalisten Metropolitan Tabernacle.

Zeggen wij Spurgeon na?
Zouden we vandaag in veel kerken Spurgeon na kunnen zeggen? Zouden wij hem persoonlijk na kunnen zeggen als ons gevraagd wordt naar ons gebedsleven: “Gebed is de motor van mijn leven”? Helaas is mijn bevinding dat veel bidstondgroepen in gemeenten bestaan uit een kleine trouwe groep mensen en dat persoonlijk gebedsleven bij veel christenen niet verder komt dan wat bekende prevelementjes rondom het eten, die intensiever óf juist minder worden zodra ellende en tegenslag in het leven komen. Dit staat in sterk contrast met wat we lezen in Gods Woord over de plaats van het gebed in ons leven.

Paulus reikt ons in Efeze 3 de diepe waarde aan van een rijk gebedsleven, die ons mag helpen om de moed niet te verliezen onder alle omstandigheden

Gebed in de Efezebrief
Eén van de rijkste voorbeelden van gebed vinden we in Efeze 3:12-21. De apostel Paulus geeft ons hier een inkijkje in zijn gebedsleven waar we veel van kunnen leren. De context van dit Bijbelgedeelte is de Efezebrief. Hierin zet Paulus in de eerste drie hoofdstukken klip en klaar uiteen wat het Evangelie van Jezus Christus betekent voor Jood en heiden. Daarbij doorademt de blijdschap en verwondering over de rijke genade door het volbrachte werk van Christus voor eenieder die wil geloven de eerste hoofdstukken om uiteindelijk tot de heerlijke conclusie te komen in Efeze 3:12: ‘In Hem hebben wij de vrijmoedigheid en de toegang met vertrouwen, door het geloof in Hem.’

Deze tekst doet mij sterk denken aan de Hebreeën 4:14-16 en het is de waarachtige grond van een rijk gebedsleven! Het is de reden waarom Paulus zijn knieën niet buigt voor de keizer van Rome die hem op dit moment van schrijven gevangenhoudt. Paulus buigt zijn knieën alleen voor de Vader (vers 14). En de redenen die hij daarvoor heeft, zouden ook voor ons christenen in de eindtijd moeten gelden. Paulus reikt ons in Efeze 3 de diepe waarde aan van een rijk gebedsleven, die ons mag helpen om de moed niet te verliezen onder alle omstandigheden (vers 13), maar ook om te ontdekken wat de waarde en kracht van het gebed is (vers 14-21).

Gebed in lijn met Gods Woord
Paulus laat ons zien dat de bidder weet waar hij of zij het zoeken moet. Bidden is onderwerping aan de wil van God. Daarom bidden we om Christus’ wil, uit genade en buigen we onze knieën alleen voor Hem die alles gemaakt heeft. Uit Hem, in Hem en tot Hem zijn alle dingen. En dat is precies wat we lezen in vers 15 als Paulus spreekt over de Vader ‘naar Wie elk geslacht in de hemelen en op de aarde genoemd wordt.’ Als God onze hemelse Vader is en de schepper van alle dingen, tot wie zouden wij ons anders richten? Van wie zouden we het anders verwachten? Waarom zou ik dan nog mijn knieën buigen voor geld, macht of andere afgoden?

Paulus laat ons zien dat we met vrijmoedigheid mogen bidden om onder andere kracht, liefde geloof om te dragen wat we te dragen hebben tot de dag van Zijn komst.

Paulus’ verdrukkingen zijn juist het gevolg van het feit dat hij zijn knieën niet buigt voor de keizer van Rome en zijn trawanten. Hierin ligt ook de volharding van de heiligen in de eindtijd, zoals we onder andere ook lezen in het Bijbelboek Openbaring. Gebed in lijn met Gods Woord helpt om het juiste zicht hierop te houden.

De effecten van gebed
Maar als we naar de wil van Christus gaan bidden tot onze Vader in de hemel, dan mogen wij de volle uitwerking van het Evangelie ontdekken in ons leven. En de volle uitwerking is niet een leven waarin alle angsten en pijnen verdwenen zijn en wij al onze wensen in vervulling zien gaan, zoals welvaartspredikers ons doen geloven. Dit is niet wat Paulus ons voorhoudt. Paulus laat ons zien dat we met vrijmoedigheid mogen bidden om onder andere kracht, liefde geloof om te dragen wat we te dragen hebben tot de dag van Zijn komst. We zien dat ook terug in de tekst van vers 16 tot 19 van Efeze 3. Tot vier keer toe lezen we daar het woordje ‘opdat’, wat betekent dat het gebed een praktisch effect heeft. Laten we deze effecten eens op een rijtje zetten:

1. ‘opdat Hij u geeft, naar de rijkdom van Zijn heerlijkheid, met kracht gesterkt te worden door Zijn Geest in de innerlijke mens…’ (vers 16). We proeven hier de werking van Gods Heilige Geest door in verbinding te staan met onze Vader in de hemel. Door het gebed heen mogen we de rijkdom van Gods heerlijkheid smaken. Deze heerlijkheid is datgene wat Paulus beschreven heeft in de eerste drie hoofdstukken.

2. ‘opdat Christus door het geloof in uw harten woont en u in de liefde geworteld en gefundeerd bent…’ (vers 17). Datgene wat de Geest in ons hart legt is de liefde van Christus, want de inwoning van de Heilige Geest is de inwoning van Christus. En als Christus in ons woont door het geloof, woont daar Zijn liefde die we zo hard nodig hebben om staande te blijven om het grote gebod te volbrengen. Hier mogen we dagelijks om bidden.

Een rijk gebedsleven zorgt voor een sterke verdieping van ons geloofsleven en een breder zicht op de heerlijkheid van Christus in al zijn facetten.

3. ‘opdat u ten volle zou kunnen begrijpen, met alle heiligen, wat de breedte en lengte en diepte en hoogte is, en u de liefde van Christus zou kennen, die de kennis te boven gaat…’ (vers 18 – 19a). De dagelijkse omgang met God in gebed zorgt voor een intense relatie die in alle opzichten verdiept wordt naar mate wij bidden en Bijbellezen. Een rijk gebedsleven zorgt voor een sterke verdieping van ons geloofsleven en een breder zicht op de heerlijkheid van Christus in al zijn facetten.

4. ‘opdat u vervuld zou worden tot heel de volheid van God’ (vers 19b). God leren kennen en ervaren begint niet bij kennis, ook niet met goede werken, maar begint bij de liefde van God. Het is een liefde die alle kennis te boven gaat zoals Paulus schrijft in 1 Korinthe 13. Kortom, de volheid van God en het kennen van God begint met gebogen knieën en het gebed om de volheid van God in onze lege harten in een wereld vol leegte en liefdeloosheid.

We bidden nooit tevergeefs
En wat de kracht van die liefde is heeft God ons bewezen in Zijn Zoon Jezus Christus. Hij is de vervulling van alles wat wij maar kunnen wensen of bidden. Hij heeft aan het kruis en in Zijn opstanding, bewezen dat de liefde sterker is dan de dood. Hij heeft bewezen dat, als wij bidden in Zijn naam, we nooit tevergeefs bidden. Want zo zegt vers 20: ‘Hem nu Die bij machte is te doen ver boven alles wat wij bidden of denken, overeenkomstig de kracht die in ons werkzaam is…’ Wat een heerlijke afsluiting! We mogen een God kennen die bij machte is meer te doen dan wat wij bidden of denken. Wat een rust voor het hart, te weten dat we die hemelse Vader met vrijmoedigheid en vertrouwen mogen naderen, door het geloof in Jezus Christus. Ja, laten wij diep in ons hart instemmen met de woorden van vers 21: ‘Hem zij de heerlijkheid in de gemeente, door Christus Jezus, in alle geslachten, tot in alle eeuwigheid. Amen.’

Wietse van der Hoek is voorganger Baptistengemeente Beth-El Hoogeveen. Bovenstaand artikel verscheen eerder in Het Zoeklicht en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Diederik van Dijk
Nieuws

SGP'er hekelt demissionair kabinet: 'Verzet zich tegen de mening van nieuwe Tweede Kamer'

Het demissionaire kabinet volgt minister Frans Weerwind in diens beslissing om het voorstel voor versoepeling van de Transgenderwet niet in te trekken. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde deze week juist een motie om het voorstel wél in te tr

Kees van der Staaij
Nieuws

Kees van der Staaij heeft nieuwe baan en keert terug naar 'eerste liefde'

Voormalig SGP-partijleider Kees van der Staaij wordt staatsraad binnen de afdeling Advisering van de Raad van State. Vrijdag stemde het demissionaire kabinet in met het voorstel om hem voor te dragen. Het gaat om een functie van vier dagen per week. 

Ds. J. IJsselstein
Video

GerGem-predikant merkt op dat een christen niets hoeft bij te dragen aan zijn zaligheid

Een christen kan maar hoeft ook niets bij te dragen aan zijn zaligheid. Dat vertelde ds. J. IJsselstein onlangs in een preek. De GerGem-predikant preekte onlangs over de vrouwen die in alle vroegte met specerijen naar het graf van Jezus gingen, terwi

kerk vlag
Nieuws

Bevrijdingsdag op zondag: aandacht aan besteden in de dienst?

Soms vallen nationale feestdagen op een zondag. Dit jaar is dat het geval met 5 mei. Bevrijdingsdag heeft geen kerkelijke of liturgische wortels, de datum is immers bepaald door het einde van de Tweede Wereldoorlog. Besteed je daar nu aandacht aan in

Ds. J. A. W. Verhoeven
Verdieping

Een boodschap aan de CGK: heeft de Afscheiding herstel gebracht van de kerk?

We constateren wederkerig met dankbaarheid geestelijke herkenning. Wij bidden voor elkaar. Wij ontmoeten elkaar in het deputaatschap Eenheid van de gereformeerde belijders. Dat geeft mij vrijmoedigheid om vandaag iets aan u te zeggen, nu de eenheid e

Deuteronomium 1:35
Verdieping

God liet een zwak volk ten strijde trekken: waarom?

Het boek Deuteronomium neemt ons mee naar het einde van de woestijnreis van het volk Israël.  Veertig jaar lang zwierven de Israëlieten door de woestijn. Als het aan God had gelegen, was die zwerftocht héél wat korter geweest. Het had in twee jaar ge

Rabbijn Raphael Evers
Video

Wat geloven Joden over de eindtijd? Rabbijn Raphael Evers antwoordt

Wat geloven Joden over de eindtijd en het Messiaanse vrederijk? Veel christenen geloven in de spoedige wederkomst van de Messias Jezus. Hoe kijken Joden naar de komst van de Messias? Welke tekenen van de eindtijd zien zij juist in deze tijd vervuld w

ds. T. A. Vergunst
Video

Terugkijken: ds. T. A. Vergunst beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. T. A. Vergunst te gast om te spreken over het thema 'Ik wil, word gereinigd'. De predikant van de Gereformeerde Gemeente te Carterton

Meerartikelen

Dr. Rik Peels
Nieuws

Theoloog Rik Peels komt met nieuw boek over atheïsme

In debatten over godsgeloof hebben atheïsten, agnosten en gelovigen iets over het hoofd gezien. De aandacht is voornamelijk uitgegaan naar argumenten voor en tegen het bestaan van God, maar atheïsme zelf is niet voldoende onderzocht. Terecht hebben a

Ds. M. Messemaker
Video

Ds. Messemaker deelt indrukwekkend verhaal van Syrische vader die op handgranaat dook

"Weet je wat die vader deed toen hij die granaat zag rollen? Terwijl iedereen wegrende, en ook zijn dochtertje wegrende, liep hij naar die granaat toe en ging hij erop liggen. De granaat ontplofte en die vader kwam om het leven. Maar dat meisje en al

Willem Lingeman
Video

Waarom het huwelijk een bloedverbond is

Het huwelijk wordt op basis van de Bijbel een bloedverbond genoemd. Willem Lingeman legt aan de hand van het Oude en Nieuwe Testament uit waarom. "Er werden dieren gedood en in de lengte doorgesneden. De twee helften werden gespiegeld tegenover elkaa

Saati
Nieuws

Twee jaar celstraf voor christelijke vrouw in Iran nadat ze zich liet dopen

Laleh Saati, een christelijke vrouw uit Iran, is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Ook krijgt ze een reisverbod van twee jaar. Dat hebben bronnen in Iran gemeld. De Iraanse autoriteiten beschuldigen Saati (45) ervan de nationale veiligheid i

André en Jacolien
Video

Jacolien gaf haar nier aan haar man André zodat ze samen weer in Gods koninkrijk kunnen dienen

André en Jacolien Stam dienen al enkele jaren vol passie in Gods koninkrijk, maar in de afgelopen maanden bleek André nog maar weinig energie te hebben. Dit bleek aan zijn nier te liggen. Zijn vrouw Jacolien besloot daarop een nier aan haar man af te

vervolging nigeria
Nieuws

Radicale moslims slaan weer toe: christelijke moeder en baby vermoord in Nigeria

In de staat Plateau in Nigeria zijn in de afgelopen twee weken meer dan dertig christenen om het leven gekomen bij aanvallen door islamitische Fulani-strijders, waaronder een jonge moeder en haar baby. De incidenten vonden plaats in het overwegend ch

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zege om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël
Nieuws

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zegen om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël

Gisterenochtend vond bij de Westelijke Muur in Jeruzalem de jaarlijkse priesterlijke zegen plaats. Dat meldt All Israel News. Bij de priesterlijke zegen waren duizenden Joden en verscheidene opperrabbijnen aanwezig. Tijdens het massaal bezochte evene

Ultraorthodoxe Joden
Nieuws

Ultraorthodoxe Jood start campagne om lastigvallen van christenen in Jeruzalem te verminderen

Een ultraorthodoxe Joodse activist is een openbare campagne gestart waarbij hij Joden oproept om christenen niet langer lastig te vallen in de Oude Stad van Jeruzalem. Dat meldt All Israel News. In de voorbije maanden deden zich verschillende inciden

Cvandaag podcast
Podcast

Cvandaag-redacteuren blikken terug op historisch convent CGK

De één wil synodebesluiten handhaven, een ander wil ruimte geven aan verschillende opvattingen. Hoeveel verschil mag er zijn binnen de kerken en waar ligt de grens? Daarover werd afgelopen zaterdag een uniek en belangrijk convent gehouden binnen de C

Pakistan vlag
Podcast

Hoe gaat het met Pakistaanse christenen na massa-aanval moslimextremisten?

Augustus 2023: chaos in de straten van Jaranwala. De christelijke wijk in de Pakistaanse stad werd aangevallen voor moslimextremisten. Kerken en huizen werden in brand gestoken en vele christenen vluchtten. SDOK startte gelijk een actie om noodhulp o

schip
Nieuws

Mercy Ships gaat derde ziekenhuisschip bouwen dankzij 'gulle donatie'

Mercy Ships is begonnen met het maken van plannen voor de ontwikkeling van een nieuw ziekenhuisschip. Het idee hiervoor komt voort uit de wens om meer capaciteit te ontwikkelen voor het leveren van medische zorg in Afrika. Door de vloot uit te breide

Mirjam Bikker
Nieuws

Tweede Kamer stemt in met ChristenUnie-initiatief: Catshuissessie over Jodenhaat op komst

Alle fracties in de Tweede Kamer, behalve Denk en Forum voor Democratie, zetten hun handtekening onder het voorstel van de ChristenUnie voor een Catshuissesie over antisemitisme in de samenleving. De Kamer debatteerde donderdag over het onderwerp. Ee