Annemarieke verkent christendom: Kerstdienst in de Maranathakerk van Rotterdam

Column26 december 2023 6 minuten Annemarieke Graveland
Annemarieke

Het is altijd lastig om uit alle kerken die hun dienst livestreamen eentje te kiezen om bij mee te kijken. Daarom besloot ik om met kerst een dienst te kijken met een dominee naar wie ik graag luisterde toen ik mijn eerste reeks voor Cvandaag schreef, over de kerkdiensten. Op Eerste Kerstochtend stond bij mij dus de livestream van de Maranathakerk in Rotterdam aan, waar Ds. P. J. Visser voorging.

 

Ik moet toegeven dat ik dit jaar niet heel erg naar kerst heb toegeleefd. Ik was druk bezig met mijn studie en mijn verschillende hobby’s. Omdat ik me mentaal niet zo bezig had gehouden met kerst, en met het kerstverhaal, was ik bang dat het kerstverhaal me dit jaar misschien minder zou raken dan andere jaren.

Ik had verwacht dat er bij een kerstdienst vrijwel alleen kerstliederen gezongen zouden worden, maar dat was niet zo.

Door het eerste lied van de dienst, Komt allen tezamen, kwam ik al wel meer in de kerstsfeer. De muziek werd niet alleen verzorgd door de organist, maar ook door twee dwarsfluitisten en een trombonist. Ik had verwacht dat er bij een kerstdienst vrijwel alleen kerstliederen gezongen zouden worden, maar dat was niet zo. Er werden ook psalmen (1773) en liederen uit liedboeken gezongen. Mijn favoriete lied uit de dienst was overigens In the Bleak Midwinter, een oude Engelse Carol, die ik nog nooit had gehoord.

Voor de preek was er eerst nog het kindermoment. De dominee nodigde alle kinderen uit om naar voren te komen. Hij liet hen een foto van een zwerver zien en vroeg hen wie van hem met haar zou willen ruilen. Niemand wilde dat, en zijn vervolgvraag was in wat voor situatie je wel met haar zou kunnen ruilen. Als je heel veel liefde hebt, net als Jezus. Een mooie en eenvoudige inleiding op de preek.

De preek ging over Lukas 2 vers 7: “en zij baarde haar eerstgeboren Zoon, wikkelde Hem in doeken en legde Hem in de kribbe, omdat er voor hen geen plaats was in de herberg.’’ (HSV). Het thema van de preek was: “Alles anders?!’’. De twee hoofdpunten van de preek waren: Het onze werd het Zijne en het Zijne wordt het onze.

Het 'Vrede op aarde' was niet aalleen een boodschap van de engelen, maar ook een gebod. Zo had ik er nog niet bij stilgestaan. 

Sinds tweeduizend jaar geleden is de wereld niet erg veranderd wat al het geweld en verdriet betreft, begon ds. Visser te vertellen. Mensen zouden heel graag willen dat de wereld er anders uit zag, maar het lukt ons niet om die te veranderen. Ook met kerst geven mensen er blijk van dat we graag zouden willen dat alles anders was, dat het leven minder grauw was en dat er een einde komt aan de gebrokenheid.

Het kerstverhaal haakt op dit verlangen in. Door de Hemel zelf wordt van vrede op aarde gezongen, van Shalom, en van een einde aan die gebrokenheid. Toen de engelen zeiden: “Vrede op aarde”, was dat niet alleen een boodschap van hen, het was ook een gebod. Zo had ik er nog niet bij stilgestaan. En dat was niet de enige opmerking uit de preek waar ik dat over kan zeggen.

Vervolgens ging hij in op het punt: het onze werd het Zijne. Hierbij haalde hij een aspect uit het kerstverhaal aan wat ogenschijnlijk een detail is, maar het is eigenlijk meer dan dat. Er staat in Lukas 2:7 dat Maria Jezus in doeken wikkelde. Tegen de kou. Het lijkt een detail, maar het laat iets zien van Jezus’ menselijke kant. Ook kende Hij honger, vermoeidheid, eenzaamheid en onbegrip, en bovendien moest Hij als baby al vluchten voor gevaar. Hij nam ons bestaan volledig op zich. Dat blijf ik een van de meest wonderbaarlijke en ontroerende aspecten van het christendom vinden.

Die “kribbe”, vertelde hij vervolgens, was waarschijnlijk een gat in de grond. Net een graf. De dominee legde een bijzondere verbinding tussen de kribbe en het graf: ook in het graf werd Jezus in doeken gewikkeld. Toen Hij uit de dood opstond, lagen die doeken er nog, wat laat zien dat Hij niet was teruggekeerd in ons bestaan, maar “erdoorheen was’’, zoals de dominee het omschreef. Ik had nog nooit zo diep nagedacht over de parallellen tussen de doeken in het Kerst- en Paasverhaal of tussen de kribbe en het graf, maar ik vond het een heel sterke uitleg. Het deed me ook realiseren dat ik misschien nog te gauw over bepaalde aspecten uit verhalen heen lees, en dat er waarschijnlijk nog veel meer uit de Bijbel te halen valt als ik dat wel zou doen.

Jezus nam ons bestaan volledig op zich. Dat blijf ik een van de meest wonderbaarlijke en ontroerende aspecten van het christendom vinden. 

Hierna vertelde hij over wat het inhoudt dat het Zijne het onze wordt. Als alles eenmaal anders wordt, is er niets of niemand die dat ongedaan kan maken. Het moment dat Hij voor het eerst in je leven komt, zei ds. Visser, onthoud je voor altijd. Dan wordt alles anders, hoewel ook een deel nog hetzelfde blijft. Onze aard en ons karakter, bijvoorbeeld, behouden we. Maar wanneer Hij komt met Zijn Geest gaat Zijn Shalom om zich heen grijpen, en zo kan Hij je helpen om toch wel wat boven bepaalde negatieve karaktereigenschappen, zoals leugenachtigheid, onverdraagzaamheid, en neiging tot oordelen uit te stijgen. Het wordt op aarde nog geen paradijs, maar er schemert wel iets van Gods goedheid in de wereld door. Aangezien de kerk het Lichaam van Christus is, zei hij kunnen wij ook het leven anders maken voor onze medemensen. Niet alleen met kerst, maar ook daarna.

Er is geen verschil tussen gelovige en niet-gelovige mensen in wat voor- en tegenspoed ze in het leven te verduren krijgen, maar gelovigen, zei de dominee, weten in elk geval dat de Herder altijd bij hen is, door alles heen. In het slotgebed bad hij voor de negenhonderd christenen in Gaza die geen kant op kunnen, en hij dankte God voor het nieuwe begin dat hij in Christus heeft gemaakt. Zelf vind ik het soms maar moeilijk met elkaar te rijmen, al dat leed en dat nieuwe begin, maar een hoopvolle gedachte is het wel.

Het kerstverhaal deed me dit jaar meer dan ik had verwacht. Ik ben er nog steeds niet aan gewend hoe zeer het geloof mij aanspreekt.

Ik heb genoten van de preek, en dat kan ik niet zeggen van elke preek. Het was een warme preek, met interessante en (voor mij) nieuwe inzichten. Ook vind ik ds. Visser een prettige dominee om naar te luisteren. Een belangrijke reden daarvoor is dat hij zo zichtbaar vol blijdschap op de kansel staat. Hij staat stralend te preken. Dat geeft hem op een bepaalde manier overtuigingskracht, en bovendien werkt het aanstekelijks. Ik hou van blije dominees.

Achteraf gezien bleek het helemaal niet nodig dat ik me al haast zorgen maakte over of het kerstverhaal me dit jaar wel iets zou doen. Het deed me juist meer dan ik had verwacht. Dat is echt een rode draad door mijn hele geloofszoektocht heen. Ik ben er nog steeds niet aan gewend hoe zeer het geloof me aanspreekt. Een van de meest aansprekende uitspraken uit de preek vond ik dat Jezus altijd bij ons is. Misschien dan ook wel toen ik mentaal niet zo veel met kerst bezig was. Het is in ieder geval iets om aan te denken in het nieuwe jaar.

Na het online bezoeken van kerkdiensten en het lezen van enkele Bijbelboeken, gaat Annemarieke Graveland door met haar zoektocht. In deze nieuwe serie columns schrijft ze over christelijke bijeenkomsten die ze bezoekt en boeken die ze leest.

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Diederik van Dijk
Nieuws

SGP'er hekelt demissionair kabinet: 'Verzet zich tegen de mening van nieuwe Tweede Kamer'

Het demissionaire kabinet volgt minister Frans Weerwind in diens beslissing om het voorstel voor versoepeling van de Transgenderwet niet in te trekken. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde deze week juist een motie om het voorstel wél in te tr

Kees van der Staaij
Nieuws

Kees van der Staaij heeft nieuwe baan en keert terug naar 'eerste liefde'

Voormalig SGP-partijleider Kees van der Staaij wordt staatsraad binnen de afdeling Advisering van de Raad van State. Vrijdag stemde het demissionaire kabinet in met het voorstel om hem voor te dragen. Het gaat om een functie van vier dagen per week. 

Ds. J. IJsselstein
Video

GerGem-predikant merkt op dat een christen niets hoeft bij te dragen aan zijn zaligheid

Een christen kan maar hoeft ook niets bij te dragen aan zijn zaligheid. Dat vertelde ds. J. IJsselstein onlangs in een preek. De GerGem-predikant preekte onlangs over de vrouwen die in alle vroegte met specerijen naar het graf van Jezus gingen, terwi

kerk vlag
Nieuws

Bevrijdingsdag op zondag: aandacht aan besteden in de dienst?

Soms vallen nationale feestdagen op een zondag. Dit jaar is dat het geval met 5 mei. Bevrijdingsdag heeft geen kerkelijke of liturgische wortels, de datum is immers bepaald door het einde van de Tweede Wereldoorlog. Besteed je daar nu aandacht aan in

Ds. J. A. W. Verhoeven
Verdieping

Een boodschap aan de CGK: heeft de Afscheiding herstel gebracht van de kerk?

We constateren wederkerig met dankbaarheid geestelijke herkenning. Wij bidden voor elkaar. Wij ontmoeten elkaar in het deputaatschap Eenheid van de gereformeerde belijders. Dat geeft mij vrijmoedigheid om vandaag iets aan u te zeggen, nu de eenheid e

Deuteronomium 1:35
Verdieping

God liet een zwak volk ten strijde trekken: waarom?

Het boek Deuteronomium neemt ons mee naar het einde van de woestijnreis van het volk Israël.  Veertig jaar lang zwierven de Israëlieten door de woestijn. Als het aan God had gelegen, was die zwerftocht héél wat korter geweest. Het had in twee jaar ge

Rabbijn Raphael Evers
Video

Wat geloven Joden over de eindtijd? Rabbijn Raphael Evers antwoordt

Wat geloven Joden over de eindtijd en het Messiaanse vrederijk? Veel christenen geloven in de spoedige wederkomst van de Messias Jezus. Hoe kijken Joden naar de komst van de Messias? Welke tekenen van de eindtijd zien zij juist in deze tijd vervuld w

ds. T. A. Vergunst
Video

Terugkijken: ds. T. A. Vergunst beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. T. A. Vergunst te gast om te spreken over het thema 'Ik wil, word gereinigd'. De predikant van de Gereformeerde Gemeente te Carterton

Meerartikelen

Dr. Rik Peels
Nieuws

Theoloog Rik Peels komt met nieuw boek over atheïsme

In debatten over godsgeloof hebben atheïsten, agnosten en gelovigen iets over het hoofd gezien. De aandacht is voornamelijk uitgegaan naar argumenten voor en tegen het bestaan van God, maar atheïsme zelf is niet voldoende onderzocht. Terecht hebben a

Ds. M. Messemaker
Video

Ds. Messemaker deelt indrukwekkend verhaal van Syrische vader die op handgranaat dook

"Weet je wat die vader deed toen hij die granaat zag rollen? Terwijl iedereen wegrende, en ook zijn dochtertje wegrende, liep hij naar die granaat toe en ging hij erop liggen. De granaat ontplofte en die vader kwam om het leven. Maar dat meisje en al

Willem Lingeman
Video

Waarom het huwelijk een bloedverbond is

Het huwelijk wordt op basis van de Bijbel een bloedverbond genoemd. Willem Lingeman legt aan de hand van het Oude en Nieuwe Testament uit waarom. "Er werden dieren gedood en in de lengte doorgesneden. De twee helften werden gespiegeld tegenover elkaa

Saati
Nieuws

Twee jaar celstraf voor christelijke vrouw in Iran nadat ze zich liet dopen

Laleh Saati, een christelijke vrouw uit Iran, is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Ook krijgt ze een reisverbod van twee jaar. Dat hebben bronnen in Iran gemeld. De Iraanse autoriteiten beschuldigen Saati (45) ervan de nationale veiligheid i

André en Jacolien
Video

Jacolien gaf haar nier aan haar man André zodat ze samen weer in Gods koninkrijk kunnen dienen

André en Jacolien Stam dienen al enkele jaren vol passie in Gods koninkrijk, maar in de afgelopen maanden bleek André nog maar weinig energie te hebben. Dit bleek aan zijn nier te liggen. Zijn vrouw Jacolien besloot daarop een nier aan haar man af te

vervolging nigeria
Nieuws

Radicale moslims slaan weer toe: christelijke moeder en baby vermoord in Nigeria

In de staat Plateau in Nigeria zijn in de afgelopen twee weken meer dan dertig christenen om het leven gekomen bij aanvallen door islamitische Fulani-strijders, waaronder een jonge moeder en haar baby. De incidenten vonden plaats in het overwegend ch

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zege om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël
Nieuws

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zegen om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël

Gisterenochtend vond bij de Westelijke Muur in Jeruzalem de jaarlijkse priesterlijke zegen plaats. Dat meldt All Israel News. Bij de priesterlijke zegen waren duizenden Joden en verscheidene opperrabbijnen aanwezig. Tijdens het massaal bezochte evene

Ultraorthodoxe Joden
Nieuws

Ultraorthodoxe Jood start campagne om lastigvallen van christenen in Jeruzalem te verminderen

Een ultraorthodoxe Joodse activist is een openbare campagne gestart waarbij hij Joden oproept om christenen niet langer lastig te vallen in de Oude Stad van Jeruzalem. Dat meldt All Israel News. In de voorbije maanden deden zich verschillende inciden

Cvandaag podcast
Podcast

Cvandaag-redacteuren blikken terug op historisch convent CGK

De één wil synodebesluiten handhaven, een ander wil ruimte geven aan verschillende opvattingen. Hoeveel verschil mag er zijn binnen de kerken en waar ligt de grens? Daarover werd afgelopen zaterdag een uniek en belangrijk convent gehouden binnen de C

Pakistan vlag
Podcast

Hoe gaat het met Pakistaanse christenen na massa-aanval moslimextremisten?

Augustus 2023: chaos in de straten van Jaranwala. De christelijke wijk in de Pakistaanse stad werd aangevallen voor moslimextremisten. Kerken en huizen werden in brand gestoken en vele christenen vluchtten. SDOK startte gelijk een actie om noodhulp o

schip
Nieuws

Mercy Ships gaat derde ziekenhuisschip bouwen dankzij 'gulle donatie'

Mercy Ships is begonnen met het maken van plannen voor de ontwikkeling van een nieuw ziekenhuisschip. Het idee hiervoor komt voort uit de wens om meer capaciteit te ontwikkelen voor het leveren van medische zorg in Afrika. Door de vloot uit te breide

Mirjam Bikker
Nieuws

Tweede Kamer stemt in met ChristenUnie-initiatief: Catshuissessie over Jodenhaat op komst

Alle fracties in de Tweede Kamer, behalve Denk en Forum voor Democratie, zetten hun handtekening onder het voorstel van de ChristenUnie voor een Catshuissesie over antisemitisme in de samenleving. De Kamer debatteerde donderdag over het onderwerp. Ee