Kerkorde blokkeert kanselruil HHK-PKN: hoe nu verder? 3 HHK-predikanten reageren
Een kerkelijke commissie binnen de Hersteld Hervormde Kerk bevestigde onlangs dat kanselruil met de PKN over de grens van de kerkorde gaat. En dus bleef de kanselruil tussen de hervormden en hersteld hervormden in Apeldoorn bij een eenmalige gebeurtenis. ‘We hadden die zaak kerkordelijk verkeerd ingeschat’, liet de kerkenraad van de plaatselijke hersteld hervormde kerk weten. Een logisch besluit? En is de tijd eigenlijk wel rijp voor eenheidsinitiatieven tussen HHK en PKN? Cvandaag sprak met drie HHK-predikanten.
Begrijpt u het besluit van de HHK-kerkenraad te Apeldoorn? Hoe belangrijk is het volgens u dat de kerkorde wordt gerespecteerd?
“Kerkordelijk gezien begrijp ik het”, antwoordt ds. A. I. Kazen, predikant van de hersteld hervormde gemeente in Hoevelaken. “Het is wat dat betreft vrij overzichtelijk: in de HHK zijn alleen hersteld hervormde en christelijke gereformeerde voorgangers bevoegd om in de erediensten voor te gaan. En hersteld hervormde voorgangers zijn naast de HHK alleen bevoegd in de CGK. Een kerkorde hebben we om het kerkelijk samenleven te ordenen. Het handelen in de geest en naar de letter van de kerkorde kan dan ook een hoop onrust en onenigheid voorkomen. Dat is heel wat waard!
Een kerkorde is echter ook een ‘statisch document’: op een bepaald moment in bepaalde omstandigheden op- en vastgesteld. De omstandigheden willen echter nog weleens wijzigen in de loop van de tijd. Er doen zich bijvoorbeeld ontwikkelingen voor die niet voorzien zijn op het moment dat de kerkorde werd afgesproken. Een kerkorde heeft mijns inziens dan ook geregeld revisie nodig. Soms kan het op de kerkorde vooruitlopen iets in beweging en op gang brengen.”
Praatmee