GerGem-classis Ridderkerk uit kritiek op gebruik HSV op refoscholen en wil gesprek: 'Diepe teleurstelling'
Het besluit van de reformatorische scholengroep Driestar-Wartburg om voortaan naast de Statenvertaling ook de Herziene Statenvertaling toe te staan, is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. De classis Ridderkerk van de Gereformeerde Gemeenten heeft een brief naar de scholengroep gestuurd om haar teleurstelling te uiten en wil een gesprek met het bestuur.
Dat blijkt uit een verslag van een vergadering van de bewuste classis in De Saambinder. Dat is het kerkelijk weekblad van de Gereformeerde Gemeenten. In het blad worden ook verslagen van classisvergaderingen gedeeld. Daaruit blijkt dat tijdens een vergadering van de classis Ridderkerk is gesproken over het feit dat de reformatorische scholengroep de maand daarvoor besloot om leraren en leerlingen toe te staan de Herziene Statenvertaling te gebruiken. Meerdere kerkenraden uit de regio verzochten vervolgens om dit onderwerp op de agenda te zetten tijdens de komende classisvergadering.
Die vergadering vond dus half september plaats. Uit het verslag blijkt dat de classis uiterst ontevreden is over het besluit van de scholengroep. Tijdens de vergadering heeft men haar ‘diepe teleurstelling’ uitgesproken over zowel het beleid van de school als de ‘verhouding tot onze gemeenten’. In de Gereformeerde Gemeenten is men uitgesproken tegenstander van het gebruik van de Herziene Statenvertaling en geeft men de voorkeur aan de Statenvertaling. De classis Ridderkerk heeft een brief naar Driestar-Wartburg gestuurd waarin de genoemde teleurstelling is beschreven. Daarnaast heeft men een verzoek tot een gesprek met het bestuur gedaan.
Driestar-Wartburg
De scholengroep Driestar-Wartburg heeft diverse reformatorische scholen in de regio Rotterdam en Gouda. Afgelopen augustus maakte het bestuur in een brief aan de ouders van leerlingen bekend dat zowel leerlingen als docenten in het nieuwe cursusjaar gebruik mogen maken van de Herziene Statenvertaling. Daarbij maakte men ook bekend dat de school zelf bij officiële gelegenheden zoals de opening van het schooljaar gebruik blijft maken van de Statenvertaling.
Toch kreeg men de nodige kritiek. Er werden door tegenstanders van de Herziene Statenvertaling zelfs petities gestart waarin men het bestuur opriep om het besluit terug te draaien. Een van die petities ging viral en werd door duizenden mensen ondertekend. Veel van hen hebben verder echter geen connectie met de scholen en komen zelfs niet uit de regio. Als reactie werd er ook een petitie in het leven geroepen waarin juist steun werd uitgesproken voor het besluit van de scholengroep. Die werd in totaal een kleine 1500 keer ondertekend.
De meningen zijn dus sterk verdeeld en nu de classis Ridderkerk van de Gereformeerde Gemeenten openlijk haar teleurstelling heeft geuit en een gesprek heeft aangevraagd, kan de discussie zomaar weer in hevigheid oplaaien.
Praatmee