Palestijns-Israƫlisch conflict: paus Franciscus pleit voor tweestatenoplossing
Volgens paus Franciscus is een tweestatenoplossing nodig om een einde te maken aan de oorlog tussen Israƫl en Hamas. Ook pleit hij ervoor om Jeruzalem een speciale status te geven. In gesprek met de Italiaanse tv-zender RAI spreekt de paus ook de hoop uit dat een regionale escalatie kan worden voorkomen.
āDeze twee volkeren moeten kunnen samenlevenā, zo stelt de paus. āTwee staten zijn de beste oplossing. In de Oslo-akkoorden werd niet voor niets eerder gepleit voor een tweestatenoplossing en een speciale status voor Jeruzalem.ā Tijdens die Oslo-akkoorden kwamen de toenmalige IsraĆ«lische premier Yitzhak Rabin en de Palestijnse leider Yasser Arafat (PLO) in 1993 tot een overeenkomst: de Palestijnen werden beperkte autonomie toegezegd. Van een definitief vredesakkoord kwam het uiteindelijk niet.
IsraĆ«l veroverde Oost-Jeruzalem tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 en riep de hele stad in 1980 uit tot āverenigde en eeuwige hoofdstadā. Maar de Palestijnen beschouwen het oosten van de heilige stad als hun hoofdstad van een eventuele toekomstige staat. IsraĆ«l heeft de suggestie om Jeruzalem een speciale of internationale status toe te kennen altijd afgewezen.
Verder riep Franciscus op tot humanitaire corridors zodat inwoners van Gaza worden voorzien in primaire basisbehoeften, zo maakt Reuters duidelijk. De paus pleit ook voor een staakt-het-vuren. De kerkvorst heeft bijna dagelijks contact met priesters en nonnen die in Gaza onderdak bieden aan honderden hulpbehoevenden. āGodzijdank respecteren de IsraĆ«lische strijdkrachten onze parochie voorlopig, zodat deze mensen kunnen worden opgevangenā, maakt Franciscus duidelijk. Ook maakt de paus zich zorgen over de opkomst van antisemitisme.
Huidige situatie
Het Israƫlische leger zegt tijdens de oorlog met Hamas meer dan 11.000 doelen van "terroristische organisaties" te hebben aangevallen in de Gazastrook, zo maakte het ANP gisteren bekend. Bij deze aanvallen zijn volgens de strijdkrachten onder anderen Hamasleiders gedood.
Israƫl begon met de massale bombardementen als reactie op een verrassingsoffensief van Hamas vanuit de Gazastrook. Het leger is ook bezig met militaire operaties op de grond. De lokale autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat door de oorlog, die op 7 oktober uitbrak, meer dan 8500 doden zijn gevallen.
Praatmee