ChristenUnie terughoudend over kabinetsdeelname vanwege Transgenderwet

De ChristenUnie is terughoudend om deel te nemen aan een kabinet dat eventueel de Transgenderwet zou willen invoeren. Dat maakte CU-Kamerlid Don Ceder gisterenavond bekend in het Family7-actualiteitenprogramma Uitgelicht!. De christenpoliticus merkt op dat zijn partij geen voorstander is van de wet waarbij minderjarigen zonder deskundigenverklaring hun geslachtsregistratie kunnen wijzigen.
De eventuele invoering van de Transgenderwet is een heet hangijzer in politiek Den Haag en daarbuiten. Mocht de wet eventueel door een nieuw kabinet ingevoerd worden, betekent dat dat kinderen vanaf 16 jaar zonder deskundigenverklaring hun geslachtsregistratie in het burgerregister kunnen aanpassen. Voor kinderen jonger dan 16 jaar is dat ook mogelijk, maar dan enkel met toestemming van de ouders of via een rechterlijke uitspraak.
De CU stelt zich terughoudend op als het gaat om deelname aan een kabinet dat eventueel van plan is om de wet in te voeren. “Dit is zo vergaand. Met name als het gaat om de rechten van minderjarigen, maar ook met het oog op de bescherming die we als overheid en samenleving voor minderjarigen dragen", merkt Ceder op. "We zijn van mening dat er alternatieven zijn voor jongeren. Tegelijkertijd zien we ook de noodzaak bij jongeren waarmee echt iets aan de hand is.”
“Ik denk dat als er partijen zijn die zouden zeggen: ‘Wij gaan dit als kabinet per se uitvoeren en wij willen daar de steun van alle andere coalitiepartijen voor, dan lijkt het mij wel een punt waar wij als ChristenUnie niet bij voorbaat 'ja' tegen zeggen", vult Ceder aan.
Ceder beschrijft een toename te zien in het aantal jongeren dat twijfelt of zorgen heeft over zijn of haar gender. “Er zijn gevallen waarmee we in deze gebroken wereld ook op goede en pastorale wijze om moeten gaan. Tegelijkertijd denk ik dat culturele redenen ook een rol spelen in die toename. Het is heel normaal dat jongeren vragen en twijfels hebben, maar blijf als overheid en samenleving, als eerste lijn, jongeren bevestigen in hun biologische identiteit en sekse. Een wet als deze, waar geen professional meer tussen zit, vinden wij heel zorgelijk. In Europa zie je dat landen die momenteel deze koers varen, hun richtlijnen al aan het herzien zijn. Wij (ChristenUnie, red.) zeggen: bezint voordat gij begint.”
Bekijk het gesprek met Don Ceder:
Toenemende kritiek
Sinds 2014 beschikt Nederland over de zogeheten Transgenderwet. De laatste jaren komt er daardoor steeds meer kritiek op de wet. Men wil dat de voorwaarden worden vereenvoudigd waardoor het simpeler is om op de geboorteakte van geslacht te veranderen. De voormalige ministers Sander Dekker (VVD) en Ingrid van Engelshoven (D66) dienden daarom in 2021 een wetsvoorstel in waarin diverse wijzigingen worden voorgesteld. Deze wijzigingen zijn erop gericht dat het eenvoudiger wordt het geslacht op de geboorteakte te veranderen. De indieners stellen dat ze op deze manier ‘recht willen doen aan de emancipatie van transgender personen’.
Er werd in het verleden een website in het leven geroepen waarop een manifest verscheen met bezwaren tegen de nieuwe wet. In het manifest zetten de initiatiefnemers vijf bezwaren uiteen. Zo stelt men dat de privacy en veiligheid van vrouwen door de nieuwe wet in gevaar komen omdat mannen, door te claimen dat ze vrouw zijn, kleedruimtes, toiletten en sportwedstrijden voor vrouwen kunnen betreden. Daarnaast is er ook medisch en biologisch gezien bezwaar: ‘Geslacht is geen construct of keuze, maar een biologisch feit’, schrijft men in het manifest.
De schrijvers van het manifest stellen ook dat de nieuwe Transgenderwet en de geest waar die wet uit voortvloeit een bedreiging vormen voor de vrijheid van meningsuiting en de rechtsstaat. Bij de bezwaren wordt ook het geloof genoemd. ‘De nieuwe Transgenderwet vindt evenmin een welkom onthaal in godsdienstige kringen’, valt er in het manifest te lezen. Tot slot stellen de ondertekenaars van het manifest dat ook ‘ouders, vaders en moeders grote moeite hebben met deze wet’. In de wet verandert namelijk de relatie tussen ouder en kind. Een kind heeft door de nieuwe wet veel meer zelf te zeggen.
Praatmee