Ida verloor haar aardse vader en vond haar hemelse Vader: "Niets kan mij van Hem scheiden"

Levensverhaal20 juli 2023 Redactie
De zussen Tomassen delen via Heart Cry Nederland hun indrukwekkend getuigenis

Het leven van de 20-jarige Ida Tomassen en haar gezin staat op zijn kop als bij haar vader alvleesklierkanker wordt vastgesteld. Tien maanden later overlijdt hij. Ida legt haar verdriet en wanhoop het zwijgen op met uitgaan en drinken. Als ze meerdere epileptische aanvallen krijgt, weet ze dat het roer om moet. Ida ontmoet mensen die vol zijn van de Heere Jezus, iets waar ze zelf ook naar verlangt. Via Heart Cry Nederland deelt Ida haar indrukwekkende getuigenis.

"Ik sta hier vanavond niet voor mezelf, maar ik sta hier vanavond om te getuigen wat de Heere Jezus in mijn leven heeft gedaan", vertelt Ida. Achter haar staat haar 18-jarige zus Thirza. De zussen groeien op in een christelijk gezin van negen kinderen en bezoeken kerkdiensten van de Oud Gereformeerde Gemeenten. "Als kind was ik me er al van bewust dat God bestond. Hij leek alleen onbereikbaar en ik weet nog hoe erg de aanvechtingen waren toen ik rond mijn negende hoorde over zonde tegen de Heilige Geest. Regelmatig ging ik 's avonds meerdere keren overstuur naar beneden, omdat ik werd aangevochten door stemmen die zeiden dat het voor mij te laat was. 

Toen ik ouder werd en in de pubertijd terechtkwam, kreeg ik een heel ander leven. Er ging een wereld voor mij open, helemaal toen ik op de middelbare school terechtkwam. Ik kreeg veel vrienden, wat mij een gevoel van waardering gaf. Altijd was ik bezig met wat mensen van mij vonden. Dit was belangrijk, omdat ik hieruit mijn zekerheid haalde. Ik kwam in aanraking met vrienden die heel anders in het leven stonden dan ik gewend was. Ik vond het stoer en leuk omdat dit heel anders was dan ik gewend was. Ik leefde helemaal voor mijzelf en voor God was geen ruimte meer in mijn leven."

“Op deze dag kregen wij te horen dat onze vader alvleesklierkanker had”

18 juli 2018 zet het leven van het gezin geheel op zijn kop. “Op deze dag kregen wij te horen dat onze vader alvleesklierkanker had. Mijn wereld stond op zijn kop. Ik was bang, maar niet zonder hoop. Ik geloofde dat het goed zou komen, want mijn vader was een sterke man. Hij werd behandeld in een kliniek in Duitsland, waar hij om de twee weken chemokuren kreeg. Het deed veel met mij als ik zag hoe ziek hij hierdoor werd. Als ik tijdens de periode van papa’s ziek zijn op zondag in de kerk zat, werd ik getroost. Ik wist dat God erover waakte.”

Bijna tien maanden later ontvangt het gezin opnieuw vreselijk nieuws als blijkt dat de chemokuren niet aanslaan. “Mijn vader en mijn moeder besloten verder te gaan met behandelingen op natuurbasis. Zondag 12 mei riep papa ons bij zich in de woonkamer, waar hij op bad lag. Mijn vader hield zich altijd sterk en was altijd vol hoop. Hij zei dat we mochten hopen op herstel, maar ook dat we ermee rekening moesten houden dat het anders zou kunnen aflopen. Hij drukte ons op het hart om niet boos te worden op God, wat Zijn plannen ook waren.”

“Wij kregen te horen dat we naar het ziekenhuis moeten komen om afscheid te komen nemen”

De week die volgt, lijkt het beter te gaan met Ia's vader. “Hij kon weer een rondje fietsen en kreeg weer goede hoop. De dag erna ging het ineens heel slecht en kon mijn vader niet meer uit bed komen. Hij is 's middags opgehaald en 's avonds kregen wij te horen dat we naar het ziekenhuis moeten komen om afscheid te komen nemen. De volgende dag, zaterdag 18 mei, is hij overleden. Mijn wereld stortte in. De grootste en sterkste man die ik kende en vertrouwde, was er niet meer. Dit drukte een stempel op ons leven."

Ida zocht haar rust en afleiding in de wereld, in vrienden en in drank. "Dit deed ik om de onrust, de wanhoop en het verdriet niet te hoeven voelen. Als ik dan op momenten alleen was, kwam het weer omhoog. Om deze momenten te vermijden, was ik altijd bezig om afleiding te zoeken. Ik sloeg door in het uitgaan en drinken. “Als ik kom te overlijden, dan hoop ik dat het vruchten van geloof in mijn gezin zal afwerpen”, deze woorden sprak mijn vader op tijdens zijn ziekteperiode. Deze woorden bleven in mijn hoofd rondspoken. Ik was boos op God omdat ik ervan uitging dat God dacht dat ik op deze manier wel bij Hem zou komen.”

“Ik kreeg plezier in het uitgaan en de drank verdoofde, ook al was het tijdelijk. Een half jaar later kreeg ik een epileptische aanval en hartritmestoornissen. Toen na alle onderzoeken de knoppen op groen stonden, leefde ik weer op dezelfde manier verder. Ik deed er alles aan om de innerlijke onrust die bleef knagen weg te drukken. In de zomer van 2020 kwam onze oudere zus Deborah tot geloof. Ze kwam uit een harde drugswereld en we hadden al die tijd geen goede band met elkaar. Ineens had ik een nieuwe zus: ze was liefdevol en straalde een vrede uit die ik niet kon verklaren.

“Elke keer werd ik geraakt door de liefde van de Heere Jezus”

Daarbij kwam ook nog eens dat ze niet kon stoppen met over de Heere Jezus te praten. Ik werd jaloers op haar omdat ik zag dat zij haar rust en zekerheid had gevonden, en ik nog steeds niet. Het leek mij mooi om de Heere Jezus te kennen als ik zag wat voor zekerheid haar dat gaf. Maar ik kon niet breken met slechte gewoonten en bepaalde vrienden niet loslaten.”

Het jaar daarop kreeg ik weer twee epileptische aanvallen vanwege mijn ongezonde leefstijl. In september liep mijn relatie stuk. Vanaf toen ben ik iedere zondag met een goede vriend meegegaan naar zijn gemeente. Elke keer werd ik geraakt door de liefde van de Heere Jezus die doorklonk in de preken. Ook werd ik door Deborah gevraagd om mee te gaan naar verschillende lezingen die in het hele land gehouden werden. In die tijd leerde ik ook Harm en Carlijn, een stel uit de gemeente van Deborah, kennen. We keken bij hen thuis in de coronatijd de diensten vaak live mee. Ik werd aangesproken door de preken en was jaloers op al die mensen die de Heere Jezus persoonlijk kenden.”

Ida vertelt dat ze toch de stap niet kon zetten om haar leven aan de Heere Jezus te geven. “Het leek te makkelijk. Ik was het niet gewend dat mensen zo vrijmoedig over de Heere Jezus spraken en ondertussen kon ik geen afstand nemen van mijn leven in de wereld. Er volgde een periode waarin aan twee kanten hard aan mij getrokken werd. Achteraf gezien is het een letterlijke strijd geweest tussen de macht van de duisternis en de macht van het licht. Ik wilde aan de ene kant heel graag geloven, maar ik werd tegengehouden door bepaalde zaken. Ten eerste kon ik dingen niet loslaten, en ten tweede bleef het aan mij knagen of ik wel uitverkoren was. Waar ik ook tegenaan liep was de angst dat ik niet genoeg zondebesef had. Samengevat was ik alleen maar met mezelf bezig."

“Mijn aardse vader die ik innig lief heb, ben ik verloren, maar ik heb mijn hemelse Vader ervoor teruggekregen”

Als het begin 2022 is, krijgt Ida opnieuw twee epileptische aanvallen. “Ik werd letterlijk stilgezet door God. Het besef dat ik niet kon doorleven op deze manier, kwam hard binnen. Ik kwam in een donker dal terecht en ik was bang voor mezelf, voor stemmen in mijn hoofd en voor mensen en alles om mij heen. Ik kwam op een punt dat ik er zelf niet meer uitkwam. Op een gegeven moment zag ik geen andere uitweg meer dan mijn Bijbel die naast mij lag open te slaan. Ik sloeg hem open bij Mattheüs 11 vers 28. Het was de Heere Jezus Zelf die het tegen mij zei: “Kom tot Mij, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal je rust geven.”

Ik kon er niet meer omheen. Door alles heen was en is Hij de enige die overblijft. Als ik nu terugkijk op de afgelopen jaren, kan ik zeggen dat God alle dingen laat meewerken ten goede. Mijn aardse vader die ik innig lief heb, ben ik kwijtgeraakt, maar ik heb mijn hemelse Vader ervoor teruggekregen. Niets of niemand zal mij kunnen scheiden van Zijn liefde in Christus Jezus onze Heere. Hij heeft mij getrokken uit de macht van de duisternis en overgezet naar het koninkrijk van de Zoon van Zijn liefde. In Hem heb ik de verlossing door Zijn bloed, namelijk de vergeving van de zonden.”

Bekijk hieronder het indrukwekkende getuigenis van de zussen Tomassen dat Heart Cry Nederland onlangs deelde:

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Praatmee

Beluister onze podcast

#292 Jeffrey & ds. Messemaker over klimaatactivisten, afgodsbeeldjes en Temptation Island
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Prins Bernhard
Nieuws

Prins Bernhard verklaarde met hand op de Bijbel: "Ik was nooit een nazi"

"Ik kan met de hand op de Bijbel verklaren: ik was nooit een nazi. Ik heb nooit het partijlidmaatschap betaald, ik heb nooit een lidmaatschapskaart gehad", verklaarde prins Bernhard ooit in een serie vraaggesprekken die hij voor zijn dood had met de

Maasbach Worship
Nieuws

Maasbach World Mission Conferentie in Den Haag

De jaarlijkse conferentie (6 tot en met 8 oktober) van de Stichting Johan Maasbach Wereldzending staat dit jaar helemaal in het teken van missions en evangelisatie. In een tijd waar men veel hoort over de ontkerkelijking in Nederland, is er tegelijke

Guido Hamelink
Nieuws

Nieuwe bestuursvoorzitter A Rocha Nederland

Guido Hamelink (41) is de nieuwe bestuursvoorzitter van A Rocha Nederland. Hij volgt Harm Schoten op, die sinds 2017 voorzitter was van de christelijke natuurbeweging. Guido is algemeen directeur van ecologisch adviesbureau NLadviseurs dat zich inzet

Shalva-band
Nieuws

Christenen voor Israël organiseert concerten met Shalva-band

Ze zouden Israël vertegenwoordigen in 2019 in de finale van het bekende Eurovisie Songfestival, en werden beschouwd als één van de grootste kanshebbers. De Shalva-band, een muziekgroep van Israëlische artiesten met een verstandelijke en lichamelijke

Prof. dr. Bernhard Reitsma
Nieuws

Belijden we als christenen een inclusief of exclusief geloof?

Is het zo dat christenen openstaan voor iedereen? Dat je in de kerk en de christelijke gemeente mag komen zoals je bent? In alle gebrokenheid en onvolmaaktheid? Dat lijkt wel de enig logische conclusie te zijn die je uit het Evangelie kunt trekken. A

Politiek
Nieuws

Medische ethiek: Wat zijn de standpunten van de grootste politieke partijen?

Welke standpunten hebben de in de peilingen vijf grootste partijen op medisch-ethisch gebied? In dit overzichtsartikel lichten we de partijprogramma’s van VVD, GroenLinks/PvdA, PVV, BBB en D66 door op dit gebied. Hoe kijken deze partijen naar abortus

Ds. P. den Ouden
Nieuws

HHK-predikant roept christenen op om dagelijks te bidden voor de vervolgde kerk

‘Want ik hoop door uw gebeden aan u geschonken te worden’. Het zijn de woorden van Paulus aan het begin in de brief aan Filemon. Wanneer hij ze optekent, zit hij gevangen. Maar terwijl hij vastzit, ontvangt hij veel kracht. Er wordt namelijk door vel

Paus Franciscus
Nieuws

Paus ziet zegen voor homostellen als pastorale optie: "Maar hoeft niet per se de norm te worden"

In antwoord op de vraag van vijf kardinalen naar het zegenen van een homoseksuele relatie zegt paus Franciscus open te staan voor zo'n zegening als pastorale optie, dat melden diverse media. De paus gaf aan dat het volgens hem een uiting van "pastora

Meerartikelen

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop
Nieuws

Terugkijken: SGP-Kamerlid Roelof Bisschop kritisch over spreidingswet

Afgelopen week debatteerde de Tweede Kamer twee dagen over de spreidingswet waarvan het lot nog altijd onzeker is. Veel partijen stellen dat gemeenten meer tijd moeten krijgen om opvangplekken voor asielzoekers te kunnen realiseren. In het actualitei

Pakistaanse voorganger verwond zichzelf opzettelijk met pistool
Nieuws

Pakistaanse voorganger verwondt zichzelf opzettelijk met pistool

De Pakistaanse predikant Eleazar Sidhu is vorige week aangeklaagd wegens het uiten van valse beschuldigingen, meldt Morning Star News. De predikant stelde begin vorig maand beschoten te zijn door moslimextremisten en spande een zaak aan bij de politi

Marokko aardbeving
Nieuws

Marokkaanse christenen zetten zich in voor slachtoffers aardbeving

In Marokko wonen niet heel veel christenen, maar toch zijn ze er. En ze bieden hulp na de verwoestende aardbeving van enkele weken geleden, waarbij rond de 3000 mensen om het leven kwamen. Enkele mooie initiatieven van Marokkaanse christenen kwamen a

Ds. Willem Glashouwer
Nieuws

Wat het Loofhuttenfeest tot christenen uit de volkeren te zeggen heeft

Jezus vierde het Loofhuttenfeest mee, op Zijn eigen manier. We lezen het in Johannes 7:37-38: “En op de laatste, de grote dag van het feest, stond Jezus op en riep, zeggende: "Indien iemand dorst heeft, hij kome tot Mij en drinke! Wie in Mij gelooft,

Lee Strobel
Nieuws

Voorganger Lee Strobel sprak met de oprichter van Playboy over Jezus

Lee Strobel sprak afgelopen zondag bij de First Baptist Church in Dallas, daar refereerde hij aan zijn ontmoeting met wijlen Playboy-baas Hugh Hefner. De 71-jarige bestseller-auteur is bekend van zijn boek 'Bewijs genoeg' waarin hij dertien topwetens

Oekraïense kerken bekritiseren voorstel om porno-industrie te legaliseren
Nieuws

Oekraïense kerken bekritiseren wetsvoorstel om porno-industrie te legaliseren

Het plan om de porno-industrie in Oekraïne te legaliseren is een "destructief initiatief", menen tal van religieuze leiders in Oekraïne. CNE News meldt dat Oekraïense kerken met kracht het politieke voorstel om porno legaal te maken, verwerpen.  De O

Ds. Arie van der Veer
Nieuws

Veel christenen hebben het niet over de angst der hel

Hoewel het meer dan vijftig jaar geleden is, zitten de oude psalmen er bij mij nog altijd goed in. Wat ik me nu vooral realiseer is, dat het vooral psalmen waren ‘op donkere toon’. Onder de lange lijst van oude psalmen die ik uit mijn hoofd ken, staa

Piet Vergunst
Nieuws

Israëlzondag stelt verhouding van de kerk tot het jodendom aan de orde

Staat het christelijk geloof nu tegenover het jodendom, of niet? Die vraag kon op (Israël)zondag (afgelopen zondag, red.) aan de orde komen, als de voorganger het aangeboden materiaal van de Protestantse Kerk volgt. De verhouding van Jezus tot de Far

Ulrich
Levensverhaal

Ulrich leerde één grote les in zijn leven: "Zonder God red je het niet"

Ulrich (47) fietste onlangs voor de zevende keer mee met Cycle for Hope. Hij is 13 jaar getrouwd met Esther en werkt bij een metaalbedrijf. Twintig jaar geleden zag zijn leven er compleet anders uit. “Ik zat zwaar verslaafd in een leeg huis. Alles wa

Psalmen Challenge
Nieuws

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 24

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

LEV
Positief nieuws

Kom bij met dit prachtige lied van LEV: 'Haal maar adem'

LEV heeft een schitterend lied uitgebracht om even bij op adem te komen. Het nummer 'Haal maar adem' gaat over jezelf overgeven aan God en het loslaten van de strijd. Het leven kan ons soms het idee geven dat we heel erg ons best moeten doen om alles

Gerdien Blom
Positief nieuws

Gerdien wilde blik naar boven gericht houden bij begrafenis dochter

Een krachtig getuigenis van Gerdien Blom, de moeder van acht kinderen was de afgelopen tijd te zien bij 'Een huis vol' van de KRO-NCRV. In gesprek met Cvandaag vertelde ze eind 2021 over de begrafenis van haar dochter Miriam (6). Ondanks al het leed