Russisch-Orthodoxe Kerk en pinksterkerken spreken steun uit aan Poetin na opstand Wagnergroep
“Rusland heeft een duidelijke historische missie. Hiertegen in opstand komen is niets minder dan het werk van de duivel”, dat was het gezamenlijke antwoord van zowel de Russische pinksterkerken als de Russisch-Orthodoxe Kerk op de opstand van de Wagnergroep. Daarmee spraken de kerken afgelopen weekend specifiek hun steun uit aan hun president Vladimir Poetin, meldt CNE News.
De paramilitairen van de Wagnergroep in Oekraïne of Rusland keren gewapend terug naar hun bases na de opstand die Prigozjin eind vorige week in het zuiden van Rusland begon. De Wagner-militairen zouden schouder aan schouder moeten vechten met het Russische leger in Oekraïne, maar de huurlingen kwamen in opstand tegen het Kremlin. Zaterdag deed de politie zwaar bewapend een inval in het hoofdkwartier, kort nadat Prigozjin zijn opstand in Rostov-aan-de-Don was begonnen. De opstand is gesmoord door een compromis met Prigozjin, die volgens het Kremlin zal uitwijken naar Belarus.
Tot dusverre is het meestal de Russisch-Orthodoxe Kerk die zich uitspreekt over de rol van Rusland in de oorlog, maar daar kwamen afgelopen weekend de Russische pinkstergemeenten (de Russisch Verenigde Unie van Evangelische Kerken) bij. Bisschop Dmitry Shatrov, verbonden aan de Russische pinkstergemeenten, merkte op dat de Bijbel waarschuwt tegen revoluties en opstanden.
Op zaterdagochtend had de voorzittende bisschop van de Russische pinkstergemeenten, Sergei Ryakhovsky, al opgeroepen tot gebed in alle kerken die tot het broederschap behoren. Ryakhovsky: “Met het oog op de moeilijke militair-politieke situatie". Verder zei hij: "Blijf kalm en vertrouw op Gods genade en goedheid! God heeft nog steeds alles in Zijn handen.” De bisschop voegde daaraan toe dat “het belangrijk is om verenigd en solidair te zijn om ons land te redden voor een groot ontwaken!"
Daarbij doelt Ryakhovsky op de Great Awakening, een grote opwekking die zich in de 18e eeuw in Amerika voltrok en waarin Jonathan Edwards een cruciale rol vervulde. Het Institute of Religion and Policy schrijft echter dat het in Rusland momenteel ook in een nationalistische context wordt gebruikt. De denker Alexander Dugin zit hierachter.
Verwarring
Patriarch Kirill van de Russisch-Orthodoxe Kerk zei zaterdag dat hij Poetin steunt bij het "voorkomen van onrust in ons land". Hij vroeg iedereen "plechtig te bidden dat de Heer de vrede en eenheid bewaart, die in gevaar worden gebracht door oproepen tot verwarring." Op zondag vroeg hij om "geduld" in zijn preek in de Christus-Verlosserkathedraal in Moskou.
Christelijk leven
Het hoofd van de synodale afdeling voor interactie met de strijdkrachten en wetshandhavers, metropoliet Kirill van Stavropol en Nevinnomyssk, merkte op dat veel zonden worden vergeven, maar "de zonden van verraad en een coup soms niet vergeven worden".
Een andere bisschop Kirill, de metropoliet van Stavropol, waarschuwde dat niet alle zonden vergeven kunnen worden. "Daarom heb ik het volste recht om te zeggen: stop! God noch het volk zal een gewapende opstand, verraad, een dolk in de rug vergeven", zei de metropoliet.
Vaderland
Het hoofd van de militaire geestelijkheid, aartspriester Dimitri Vasilenkov, riep de "Wagnerieten" op om van gedachten te veranderen, omdat ze volgens hem allemaal "verdedigers van het Vaderland" zijn. "Moge de Heer ons allen helpen om de verschrikkelijke grens niet te overschrijden", zei hij volgens het Russische persbureau RIA Novosti. "We mogen ons vaderland niet verliezen."
Een andere militaire priester, Alexander Dobrodejev, riep alle militairen op trouw te blijven aan het Kremlin. "Nu is de tijd die het lot van de mensheid bepaalt voor het leven in het paradijs. Als we nu toegeven aan deze provocatie, aan zwakte, zullen we verliezen; we zullen het geboorterecht inruilen voor linzenstoofpot", zei hij. "De boze slaapt niet. Als hij ons nadert, verschijnt hij als een schaap, maar achter hem staat een wolf die ons wil verslinden. Het is onze taak om weerstand te bieden."
Praatmee