cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Soedan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 mei 2023 door Patrick Goede

Soedanese militanten vallen kerk aan: vijf christenen gewond

Vorige maand braken er gevechten uit binnen het Soedanese leger, wat het al wankele machtsevenwicht van het land nog verder uit balans heeft gebracht. Volgens Morning Star News raakten onlangs bij een aanval op een kerk vijf christenen gewond. Gewapende mannen vielen in de vroege uren van 14 mei de Koptisch-Orthodoxe Kerk van Mar Girgis (St. George) aan.

De aanvallers verwondden priester Arsanius Zaria, zijn zoon Girgis, een voorzanger, een bewaker en een parochiaan toen zij hen onder vuur namen. Het vijftal werd in het ziekenhuis behandeld en is inmiddels gelukkig hersteld.

Volgens persbureau Reuters noemden de aanvallers de christenen "ongelovigen". Ook riepen ze dat de christenen zich tot de islam moesten bekeren. Een getuige zou hen hebben horen zeggen: "Waar is het goud? Waar is het geld? Waar zijn de dollars? Jullie zijn Egyptenaren, hondenzonen."

Twee getuigen vertelden Reuters dat de aanvallers sjaals over hun gezicht droegen, hun ogen onbedekt lieten en verschillende soorten outfits droegen. Het gaat onder meer om enkele uniformen van de Rapid Support Forces (RSF), die sinds 15 april tegen de Soedanese strijdkrachten (SAF) vechten. De aanvallers zouden naar verluidt het kerkterrein hebben geplunderd en beschadigd.

Meningsverschillen
Gevechten tussen de RSF en de SAF, die het militaire bewind in Soedan samen vertegenwoordigen sinds de staatsgreep van oktober 2021, hebben al veel burgers in Khartoum en elders getroffen. Daarbij kwamen meer dan 1.000 mensen om het leven. Het Soedanese ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde de RSF-troepen van het aanvallen van de Mar Girgis-kerk, wat de RSF op haar beurt ontkende. De legereenheid zegt dat de aanvallers extremistische terroristen waren die gelieerd zijn aan de SAF en bewust RSF-uniformen droegen.

Een groep genaamd het Democratic Lawyers Front vertelde lokale media dat een gewapende groep, die in een niet-militair voertuig reed, de aanval had uitgevoerd. De groep zegt ook dat de El Azhari-moskee en de Bur'i El Dereisa-moskee in Khartoum tijdens het militaire conflict zijn gebombardeerd, waarbij een moslim om het leven is gekomen.

Generaal Abdelfattah al-Burhan van de SAF en zijn toenmalige vice-president, RSF-leider Mohamed Hamdan Dagalo, waren aan de macht toen democratische partijen in maart overeenstemming bereikten over een nieuw te vormen regering in april. Maar meningsverschillen over de militaire structuur van het land stonden de uiteindelijke goedkeuring van dit plan in de weg.

Beide militaire leiders hebben een islamistische achtergrond terwijl ze zichzelf tegenover de internationale gemeenschap proberen te profileren als pro-democratische pleitbezorgers van religieuze vrijheid. Temidden van de gevechten nam de RSF op 15 mei een kathedraal in het centrum van Khartoum in beslag. Nadat ze op 14 mei al de Koptisch-Orthodoxe Kerk in de buurt van het presidentieel paleis in bezit hadden genomen. De kerk werd omgebouwd tot een militair hoofdkwartier, aldus het Egyptische nieuwsplatform Mada.

Soedan staat op de tiende plek van de Ranglijst Christenvervolging 2023 van Open Doors

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen