Waarom was Tim Keller zo populair? Ds. De Wilde geeft antwoord
Op 72-jarige leeftijd overleed afgelopen vrijdag de Amerikaanse predikant en auteur Tim Keller. De predikant was wereldwijd geliefd en zijn overlijden kwam voor velen als een schok. Maar waarom was Keller eigenlijk zo populair, zowel binnen als buiten de kerk? Ds. M. K. de Wilde legt het je uit in een prachtige overdenking die Geloofstoerusting een aantal jaar terug deelde.
"Waarom is deze man zo populair? Dat is een vraag die bij het werk van Keller opgeroepen wordt. Waarom laten zoveel mensen zich door hem inspireren? Waarom lezen zoveel mensen zijn boeken, niet alleen christenen, maar ook veel niet-christenen? Ik heb de indruk dat ook veel reformatorische christenen de boeken van Tim Keller lezen", aldus De Wilde.
"De vraag waarom Keller zo populair is klemt nog meer als je weet dat Keller zelf niet zoveel moeite doet om zichzelf in de markt te brengen. Hij is ook niet iemand die intensief gebruik maakt van moderne media, zoals veel andere Amerikaanse predikanten dat wel doen. Toch trekt Keller veel aandacht naar zich toe, wat is het geheim van zijn werk?"
"Ik denk allereerst omdat Keller als geen ander een klassieke-orthodoxe theologie verbindt met een moderne hedendaagse verwoording", stelt De Wilde. "We herkennen het allemaal wel dat je soms boeken leest of preken hoort en dat je denkt: 'Het is waar en het is Bijbels, maar het raakt me niet en het blijft op afstand. Dat boek of die preek had ook wel 500 jaar geleden gehouden kunnen worden.'
Dat geldt niet voor de boeken van Tim Keller. Nee, die zijn helemaal toegespitst op onze tijd en cultuur, tegelijkertijd bevatten ze eigenlijk niets nieuws. Het is 'gewoon' het oude Evangelie maar wel in onze eigen taal. Keller is wat dat betreft niet origineel, dat wil hij ook niet zijn, hij ziet zichzelf veel meer als een updater", stelt De Wilde.
"Als iemand die de wijsheid van de Bijbel en de traditie van de kerk doorgeeft en up to date maakt voor seculiere ongelovigen of geseculariseerde gelovigen in onze tijd, zodat ze het bevrijdende en het confronterende van de boodschap van het Evangelie ook echt horen."
"Ik ben ervan overtuigd dat we van Keller juist op dit punt heel veel kunnen leren. Persoonlijk zou ik Calvijns Institutie of Bunyans Christenreis nooit willen inruilen voor de boeken van Keller, en ik weet ook zeker dat Keller dat helemaal met mij eens zou zijn want die behouden hun waarde, maar zijn boeken helpen wel om Calvijns Institutie en Bunyans Christenreis beter te begrijpen en beter toe te passen in mijn eigen leven Nog belangrijker is dat de boeken van Keller mij helpen om de Bijbel beter te begrijpen en beter toe te passen in mijn leven."
Vervolgens noemt de predikant een tweede reden voor de aantrekkingskracht van Keller. "Dat is zijn apologetische benadering. Enerzijds het feit dat hij de bezwaren om te geloven, de twijfels, de tegenwerpingen, de aanvechtingen, en de hindernissen zo serieus neemt en tegelijkertijd is hij anderzijds ook overtuigd van de kracht, de waarheid en de relevantie van het christelijk geloof.
Het geloof is volgens Keller niet alleen een zaak van je gevoel en van je hart, maar ook van je verstand en van je denken. Geloven, zo zegt Keller, is niet bouwen op drijfzand. Geloven is geen wensdroom, geen absurd iets. We geloven niet in roze olifanten. Nee er zijn heel goede en heel overtuigende argumenten om met de Heere te leven en je door Zijn Woord, de Bijbel te laten leiden."
"Daarin spelen Kellers rustige toon en betoogrant een belangrijke rol", vult de Wilde aan. "Zoals hij preekt: rustig, nooit schreeuwerig en weloverwogen, zo schrijft hij ook. Dat maakt dat mensen naar hem willen luisteren en niet bij voorbaat afhaken en ze openstaan voor wat hij hen te zeggen heeft. Ik denk dat we die apologetische theologie in onze seculiere en ongelovige tijd hard nodig hebben. Overigens, laat Keller zelf er geen twijfel over bestaan dat apologetiek alleen maar zin heeft als de Heilige Geest daar gebruik van maakt."
Benieuwd naar de volledige bijdrage van ds. M.K. de Wilde over het leven en de bediening van Tim Keller? Deze is ondstaande video terug te zien.
Praatmee