Benieuwd naar de volledige bijdrage van CU-Tweede Kamerlid Peter Grinwis ten aanzien van de stikstofcrisis maar ook over thema's als migratie en klimaat? Bekijk dan hieronder de uitzending van Uitgelicht! terug.

Nieuws
29 maart 2023 door RedactieDe Provinciale- en Waterschapsverkiezingen zijn in een enorme zege uitgemond voor de BBB (BoerBurgerBeweging). De partij haalde liefst zeventien zetels en werd daarmee de grootste. De BBB zette tijdens de verkiezingscampagne vooral in op de stikstofcrisis die het land al tijden in haar greep houdt. ChristenUnie-Tweede Kamerlid Peter Grinwis schoof onlangs aan bij het Family7-programma Uitgelicht en vertelt waarom de vermindering van stikstofuitstoot volgens hem noodzakelijk is.
Allereerst klinken er felicitaties aan het adres van Caroline van der Plas. "Chapeau voor Caroline van der Plas. Echt een geweldige prestatie. Ze heeft een ongelooflijke hoeveelheid kiezers naar BBB getrokken." Op de vraag hoe Grinwis het enorme succes van deze nog relatief jonge partij verklaart, zegt hij: "Je ziet eigenlijk al sinds de doorbraak van Pim Fortuyn dat bij vrijwel iedere verkiezing weer een grote groep kiezers zich aangetrokken weten tot een partij die protest aantekent. De BBB is ook zo'n partij. Ze positioneren zich ook als een partij die echt willen besturen en niet aan de zijlijn willen blijven staan."
Tijdens de verkiezingscampagne zette de partij van fractievoorzitter Caroline van der Plas vooral in op het huidige stikstofbeleid van het kabinet, een onderwerp dat Nederland al geruime tijd in haar greep houdt. Zoals bekend heerst er veel onvrede onder de bevolking over de plannen die het kabinet nodig acht om de uitstoot van stikstof te verminderen. Maar zijn deze niet te streng? "Ik ben hartstikke voor om de strenge norm die we nu in Nederland hebben (0,05 mol per hectare per jaar) weer zo snel mogelijk naar boven te trekken, want die huidige norm zegt eigenlijk ook niks. Het probleem dat we in Nederland hebben is dat de 'stikstofemmer' vol zit.
Daar komt bij dat we een natuur hebben die eigenlijk niet nog verder achteruit mag kachelen, maar het feit is dat dit wel gebeurt. Een van de belangrijkste oorzaken daarvan is de neerslag van stikstof. Zowel in de vorm van NOx-stikstofoxide die uit de uitlaatpijp komt als in de vorm van ammoniak en H3. De kern is dat die 'stikstofemmer' in Nederland vol zit en er daardoor geen druppel meer bij kan. Als die emmer niet zo vol zou zitten, zou die norm per hectare veel en veel hoger kunnen zijn zoals we dat in Duitsland zien en in België zagen."
"Ik vertel dit ook niet omdat ik het leuk vind", vult Grinwis aan. "De kernopgave voor ons als land is dat we weer een nieuwe balans moeten vinden tussen ecologie en economie, tussen de schepping en onze manier van leven. Dat betekent niet dat we de natuur moeten verabsoluteren en dat betekent ook niet dat we de economie moeten verabsoluteren. We zullen een nieuwe balans moeten vinden en dat gaan van 'auw'. Dat zien we ook. Daarbij hebben we te maken met een overvolle 'stikstofemmer' en daarom is die norm per hectare zo streng in Nederland. Daarbij heeft de rechter in 2019 een streep gezet door de PAS (Programma Aanpak Stikstof). Die programmatische aanpak had een grens van 1 mol per hectare, maar is die toen van tafel geveegd. Als wij het beleid hadden mogen uitstippelen, hadden wij niet zulke normen verzonnen die eigenlijk niet zoveel zeggen of een activiteit wel of niet schadelijk is."
Je voornaam
Je e-mailadres
Je voornaam
Je e-mailadres