Joden vieren deze week een belangrijk Bijbels feest: bekijk de video

God7 maart 2023 Redactie
Joden lezen Estherrol

Voor iedereen die van verkleden houdt, is de Joodse maand Adar (vaak valt Adar in maart) een geweldige tijd. Op de 14de dag van die maand wordt namelijk het Poerimfeest gevierd.

Er zijn het hele jaar door Joodse feesten. De meeste van die feesten zijn door God ingesteld met de opdracht om ze elk jaar te vieren. Denk maar aan Pesach, het feest van de uittocht uit Egypte, of Grote Verzoendag.

Poerim is een Joods feest dat niet direct door God is ingesteld. Het feest is echter wel verbonden aan de Bijbel, aan het Bijbelboek Esther. Het is een vrolijk feest waar jong en oud in Israël van geniet.

De naam Poerim komt van het Perzische woord ‘poer’ en dat betekent ‘lot’. Sommige mensen noemen Poerim daarom ook wel het Lotenfeest. Over het lot kun je lezen in Esther 9:20-23.

Bekijk de video van De Verkenners:

Esther
De geschiedenis van Esther speelt zich ongeveer 2500 jaar geleden af. Een deel van het Joodse volk bevindt zich op dat moment in ballingschap in Perzië, het huidige Iran. Esther is een Joods weesmeisje dat in Perzië bij haar oom Mordechai woont.

De koning van Perzië is op zoek naar een nieuwe koningin. De beeldschone Esther wordt meegenomen naar het paleis van de koning. Als de knechten van de koning haar meenemen, raadt oom Mordechai haar aan om haar Joodse afkomst verborgen te houden.

Lot
Aan het hof van de koning komen we minister Haman tegen. Het is een eergevoelige man die het hele Joodse volk wil uitroeien. Hij weet zijn plan zo te brengen dat de koning toestemming geeft. Om te bepalen op welke dag het moordplan zal worden uitgevoerd, wordt het lot geworpen (Esther 3:7).

De toekomst van het Joodse volk lijkt bepaald te worden door het lot. Maar Haman zal erachter komen: de toekomst van het Joodse volk wordt bepaald door God.

God gebruikt Esther en haar oom Mordechai om het Joodse volk te redden van de ondergang. En daarom wordt de dag die het lot had aangewezen om de Joden uit te roeien, nu gevierd als een feestelijke dag.

Verborgen
Misschien vraag je je af: Waarom verkleden Joden zich eigenlijk met Poerim? De koning dacht dat Esther een gewoon Perzisch meisje was. Maar verstopt onder haar Perzische voorkomen was Esther toch echt een Joods meisje. Wat wij zien van mensen is niet altijd wie ze echt zijn.

Maar ook: in het hele Bijbelboek Esther wordt de naam van God niet genoemd. Je zou dus kunnen zeggen dat God ook verstopt was in deze geschiedenis. Maar als je goed leest, ontdek je natuurlijk dat de God van Israël de levende God is, Die ook in deze geschiedenis aanwezig is.

Hamansoren
Met Poerim gaan Joden natuurlijk naar de synagoge. Daar wordt de hele boekrol van Esther, de ‘megillat Esther’, gelezen. De kinderen luisteren erg goed naar het voorlezen. Want elke keer als de naam Haman klinkt, mag iedereen kabaal maken. De kinderen fluiten of maken stevig lawaai met hun ratelaar. Zo vieren ze dat het plan van die boze Haman is mislukt.

Haman is de grote slechterik uit deze geschiedenis. Weet je trouwens dat hij een nakomeling is van Amelek? Amelek is het volk dat Israël had moeten uitroeien omdat het hen zo laf had aangevallen in de woestijn.

Er zijn in Israël zelfs speciale koekjes die de spot drijven met Haman. De koekjes heten ‘ozné haman’: ‘hamansoren’. Het zijn driehoekige koekjes gevuld met chocolade- of dadelpasta.

Tsedaka
Het is een gewoonte om tijdens Poerim geld of spulletjes te geven aan arme mensen. Dat heet een ‘tsedaka’: een daad van rechtvaardigheid en liefde. Kinderen wordt bijvoorbeeld gevraagd om wat boodschappen mee te nemen naar school. Daarvan worden pakketten gemaakt die worden uitgedeeld aan mensen die een extraatje goed kunnen gebruiken.

En dan is er nog een gekke traditie met Poerim. Poerim is een blij en gezellig feest. Helaas wordt er dan ook heel veel gedronken. Sommige mensen drinken zoveel dat ze niet meer weten wat ze doen, en dat is precies de bedoeling. Ze willen zo dronken zijn dat ze het verschil niet meer weten tussen de slechte Haman en de gezegende Mordechai.

Als mensen echt niet meer willen weten wat ze doen, kunnen ze natuurlijk veel beter even een dutje gaan doen, dat is stukken beter voor de gezondheid dan het drinken van veel alcohol!

Gods zorg
Poerim is een blij feest waar klein en groot elk jaar weer naar uit ziet. Kinderen zijn al weken in de weer met het uitzoeken en maken van verkleedkleren en maskers. Ze vinden het natuurlijk geweldig om een keer per jaar verkleed naar school te gaan.

Te midden van al die blijdschap en gekkigheid denkt het Joodse volk aan Esther die met de hulp van God opkwam voor haar volk. Ze was bereid om grote risico’s te nemen. Haar volk vastte en bad en Esther ging naar de koning. Niet omdat ze zeker wist dat de koning haar zou kunnen redden. Maar ze wist wel zeker dat haar leven in Gods hand lag. En zo mogen wij ook, elke keer weer, ons leven in Gods hand leggen.

Deze informatie is afkomstig uit het informatieblad dat hoort bij deze video van De Verkenners. Klik hier voor meer informatie. De Verkenners is een gezamenlijk initiatief van Steunfonds Israël / Isaac da Costa, Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israëlstudies.

Praatmee

Beluister onze podcast

#331 Patrick & Jeffrey over Eppo Bruins, Christenen voor Israël en Tom de Wal
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Cvandaag podcast
Podcast

Cvandaag podcast: waarom Johan Derksen zich opwindt over Tom de Wal

De bekende Nederlander Johan Derksen haalde eerder deze week fors uit naar evangelist Tom de Wal. Als het aan hem ligt wordt gebedsgenezing strafbaar gesteld. In de Cvandaag podcast legt redacteur Patrick Simons uit waarom De Wal de laatste weken vol

Stoffer
Nieuws

SGP ontluisterd na beantwoording Kamervragen over NOS-berichtgeving Israël en Gaza

De SGP is verbijsterd over de beantwoording van Kamervragen die de partij stelde over de berichtgeving van de NOS inzake Israël en Gaza. Het demissionaire kabinet weigert te zeggen wat men ervan zou vinden als de publieke omroep onevenwichtige berich

Wilkin van de Kamp
Nieuws

Waarom Wilkin van de Kamp enthousiast is over nieuw seizoen The Chosen

Het vierde seizoen van ‘The Chosen’, de Amerikaanse dramaserie over het leven van Jezus, is aangebroken. Voorganger Wilkin van de Kamp is enthousiast over de serie. "De makers willen mensen voor Jezus winnen." Simon Petrus komt thuis, waar zijn vrouw

Tien Geboden
Nieuws

Vanaf 2025 hangen in ieder klaslokaal in de Amerikaanse staat Louisiana de tien geboden

In de Amerikaanse staat Louisiana zullen vanaf 2025 de tien geboden in elk klaslokaal hangen. Deze week werd er een wet aangenomen waarin staat dat scholen hiertoe verplicht zijn, zo melden meerdere media. De tien geboden zullen duidelijk zichtbaar i

Ds. K. den Boer
Video

HHK-predikant spreekt angst uit dat heel veel kerkgangers in de hel zijn

"Ik ben bang dat er heel veel kerkgangers in de hel zijn. Zij hebben de weg geweten, maar niet bewandeld. Ik kom ze tegen. Mensen van 82, 90 of 91 jaar die nog nooit belijdenis gedaan hebben. Dan vraag ik: waarom heeft u nooit belijdenis gedaan? Dan

Robert Sarah
Nieuws

Kardinaal noemt Biden 'cafeteria-katholiek' tijdens lezing

Een vooraanstaande kardinaal binnen de Rooms-Katholieke Kerk heeft president Joe Biden voor ‘cafetaria-katholiek’ uitgemaakt. Dat meldt The Christian Post. De kardinaal in kwestie, Robert Sarah, zei dit tijdens een lezing die hij vorige week hield aa

Chris Führich
Nieuws

Duitse voetballers spreken openlijk over hun geloof in God

Chris Führich, een 26-jarige middenvelder van het Duitse nationale elftal, staat niet alleen bekend om zijn prestaties op het veld, maar ook om zijn uitgesproken christelijk geloof. Dat meldt Evangelical Focus. De Instagram-bio van de voetballer luid

Pia Dijkstra
Nieuws

Minister aangesproken na 'lofrede' op seksuele vrijheid: 'Tijd voor vertrek'

De seksuele vrijheid in Nederland staat onder druk, zo betoogt demissionair minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra in een opiniebijdrage in de Volkskrant. Maar in de lofrede die ze in het stuk vervolgens houdt, vergeet ze volgens Elise van Hoek-Bur

Meerartikelen

Ds. Eisinga
Nieuws

Ds. Eisinga aanvaardt beroep hervormde gemeente Valkenburg

De hervormde gemeente (PKN) in Valkenburg (Zuid-Holland) verwelkomt een nieuwe predikant. Ds. R. R. Eisinga (foto) heeft het beroep aanvaard. De gemeente was sinds 2021 vacant in verband met het emeritaat van ds. H. E. J. van der Laan. Eisinga was va

Christelijk Koor Jigdaljahu
Video

Christelijk Koor Jigdaljahu zingt het schitterende 'He will hold me fast'

'He’ll not let my soul be lost. His promises shall last. Bought by Him at such a cost, He will hold me fast', deze woorden zijn afkomstig uit het lied 'He will hold me fast'. Het lied, afkomstig van Keith & Kristyn Getty en Selah is, werd onlangs doo

Gerard en Petra van Wijk
Interview

Nieuw avontuur voor voorgangersechtpaar Gerard en Petra: "We verlangen naar groei"

Onlangs nam het voorgangersechtpaar Eduard en Lia Witkamp na liefst 53 jaar afscheid als leidinggevenden en oprichters van evangelische gemeente De Schuilplaats in Papendrecht. Papendrecht.net sprak met hen en het nieuwe voorgangersechtpaar Gerard en

Judith Poulus
Nieuws

Zorgorganisatie Charim viert 15-jarig bestaan

Dit jaar bestaat zorgorganisatie Charim 15 jaar. Charim groeide de afgelopen jaren uit tot een herkenbare christelijke organisatie voor ouderenzorg met locaties Veenendaal, Zeist, Rhenen, Amerongen en Woudenberg. Met de viering van het 15-jarig jubil

huurovereenkomst Janskerk Utrecht
Nieuws

PThU en PGU ondertekenen huurovereenkomst Janskerk Utrecht

De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) en de Protestantse Gemeente Utrecht (PGU) ondertekenden deze week de huurovereenkomst rondom het gebruik van de Janskerk in Utrecht. Voor een periode van dertig jaar wordt de PThU hoofdhuurder van deze

PKN synode
Nieuws

Forse kritiek op PKN-voorstel: 'Genadeklap voor theologische wetenschap'

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) staat voor een cruciaal besluit met betrekking tot hbo-theologen, die al lange tijd wachten op erkenning en een betere rechtspositie binnen de kerk. Meer dan negentig predikanten en theologen uiten, in aanloop

Kees Postma
Column

Sommige christenen bidden massaal om genezing: terecht?

Het stond er echt, pagina 19, zwart omrand. Diepbedroefd, maar dankbaar dat hem verder lijden is bespaard, heeft de Here tot zich genomen. Een snelle rekensom tussen de * en het kruisje die zijn geboorte en sterfdatum markeerden leerde mij dat hij ma

Ds. M. Maas
Video

Ds. Maas stelt indringende vraag: "Wat heeft u te verliezen als God er niet is?"

"Wat hebben u en jij te verliezen als God er niet is? Als de Verhevene een verzinsel is? Als de kerk een groot toneelstuk is? Als je nooit meer iets van de Majesteitelijke zou merken, wat raak jij dan kwijt? Een gewoonte? Een liefhebberij? Een bepaal

Jos Strengholt
Podcast

Jos Strengholt hoopt dat christenen zich laten inspireren door voetballers Oranje

Veel Nederlanders zijn momenteel in de ban van het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland. Aanstaande vrijdag speelt Oranje de tweede groepswedstrijd tegen Frankrijk. Onlangs vertelde Denzel Dumfries dat hij regelmatig met een aantal teamgenoten

Robert Morris
Nieuws

Pastor neemt ontslag bij Amerikaanse megakerk na beschuldiging van seksueel misbruik

Pastor Robert Morris (62) heeft ontslag genomen als opziener bij de Amerikaanse kerk Church of the Highlands. Dat meldt The Christian Post. De Amerikaan trekt zich terug nadat zaterdag bekend werd dat hij in de jaren '80 herhaaldelijk een minderjarig

Pakistan
Nieuws

Christelijke riksjachauffeur in Pakistan al weken vast voor godslastering

Een katholieke riksjachauffeur zit sinds 27 april gevangen in de Pakistaanse stad Lahore. Hij is beschuldigd van godslastering. Dit gebeurde nadat hij per ongeluk uit zijn riksja stapte op enkele papieren die naar verluidt bladzijden van de Koran war

Ds. Arie van der Veer
Verdieping

‘God is als een moeder’, leerde de profeet Jesaja

‘Kan een vrouw haar zuigeling vergeten of harteloos zijn tegen het kind dat zij droeg?’ - Jesaja 49:15. ‘God brengt jullie terug naar Israël’, zei de profeet. De meeste mensen geloofden zijn boodschap niet. Na 70 jaar in Babel gewoond te hebben, hadd