Honderden Urkers bijeen om overleden Krijn de Jong laatste eer te bewijzen

Honderden Urkers zijn bij elkaar gekomen om de vorige week overleden Krijn de Jong (79) een laatste eer te bewijzen. Dat gebeurde door geestelijke liederen te zingen die De Jong dierbaar waren. De overleden Urker was - met name door zijn jarenlange werk voor de stichting Tot Heil des Volks - een bekend gezicht binnen christelijke kring.
De Jong werd op 2 november 1945 in Dirksland geboren en groeide op in een hervormd gezin. In zijn jonge jaren was hij onder meer werkzaam op de personeelsafdeling van een betonfabriek, waar hij gastarbeiders begeleidde.
Vervolgens was De Jong liefst 43 jaar actief (tussen 1972 en 2015, red.) voor de stichting Tot Heil des Volks in Amsterdam, waar hij ook lange tijd woonde en onder meer projectleider was van het crisisopvangcentrum voor verslaafden.
In 1983 verhuisde hij naar Urk, de geboorteplaats van zijn vrouw Trijntje. Zijn betrokkenheid bij het maatschappelijk en kerkelijk leven bleef onverminderd groot.
In 2015 opende hij, samen met zijn vrouw, zijn huis voor een vluchteling uit Iran – een daad die veel waardering oogstte. Ook stond hij aan de basis van de organisatie 'Ik was een vreemdeling', die zich inzet voor asielzoekers en waarvan hij tot zijn overlijden voorzitter was.
In 2015 omschreef het Nederlands Dagblad De Jong als een christen die zowel 'evangelisch als reformatorisch is'. Hij kon kritisch zijn naar beide stromingen binnen het christelijk geloof. Binnen de reformatorische traditie vond hij dat er te weinig aandacht was voor de gekwetste medemens, terwijl hij in evangelische kringen de diepgang en ernst rond het thema zonde miste. In gesprek met deze krant zei hij: "God zegt tegen ons dat we ons moeten bekeren. Voor je het weet, zijn we beste jongens. Terwijl we boeven zijn. Verloste boeven.”
Naast zijn activiteiten voor 'Ik was een vreemdeling', schreef De Jong met regelmaat columns voor Het Urkerland en was hij redactielid van het blad Profetisch Perspectief. Ook schreef de Urker voor het christelijke gereformeerde Kerkblad voor het Noorden en was hij actief binnen het Beraad Bijbel en Homoseksualiteit. Dit is een platform dat in de jaren vlak voor de eeuwwisseling werd opgericht. Naast al deze werkzaamheden, zette hij zich ook in voor zending, vervolgde christenen en Israël.
De Jong was al langer ziek maar de laatste weken ging zijn gezondheid hard achteruit. Hij verbleef in het UMC Groningen waar hij vorige week dinsdag overleed. Diezelfde avond werd het lichaam van De Jong thuisgebracht. Familieleden, vrienden en buurtbewoners kwamen bijeen om hem te verwelkomen.
In onderstaande beelden is te zien hoe honderden Urkers bijeenkwamen om zingend De Jong een laatste eer te bewijzen. Mariyne Romkes, die de beelden via TikTok deelde, schrijft: 'Samen zingen. Verbinding. Kerkmuren vallen om. We zullen je nooit vergeten Krijn. Jouw licht en dienstbaarheid zijn een groot voorbeeld voor ons.'
@mariyneromkes26 Samen zingen. Verbinding. Kerkmuren vallen om. Alle glorie voor onze God 💛 We zullen je nooit vergeten Krijn. Jouw licht en dienstbaarheid zijn een groot voorbeeld voor ons 💛 #zingen #opwekking #liederen #hallelujah #prijsdeheer #legerdesheils #evangelie ♬ origineel geluid - Mariyne Romkes
Praatmee