Ik vond christenen raar, saai en ouderwets (en nu ben ik zelf christen)

Levensverhaal Loes
doopdienst

Naïef, degelijk, raar, ouderwets en vooral verschrikkelijk saai. Als u mij iets meer dan een jaar geleden had gevraagd mijn mening te geven over christenen, was dat waarschijnlijk mijn antwoord geweest.

En vandaag sta ik hier, in de kerk. Tussen al die ontzettend saaie en degelijke mensen. Doe ik mijn belijdenis en word ik gedoopt.

Ik kom uit een gezin van zes. Een warm, liefdevol gezin. Een gezin waarover veel te vertellen valt. Allesbehalve: naïef, degelijk, ouderwets en zeker niet saai.

Ik ben opgevoed met het geloof dat er geen God bestaat. Als het niet wetenschappelijk bewezen is, dan is het niet zo.

Ik kreeg Freek aan de telefoon en sprak mijn wens naar hem uit: Ik wil God leren kennen.

Waar het voor mijn ouders en de rest van mijn gezin belangrijk is dat je iets met feiten kunt onderbouwen, is dat voor mij altijd al anders geweest. Ik ben een gevoelsmens en heb geleerd te vertrouwen op mijn intuïtie.

Begin 2021 kwam er steeds vaker “toeval” in mijn leven voor. Van die dingen dat je denkt: het had echt zo moeten zijn. Zo kwamen er ook verschillende mensen, boeken, leerscholen en leermeesters op mijn pad.

Er ontstond een geloof in “iets groters” dan alleen wij mensen hier op aarde.

In 2021 leerde ik Arjan kennen. Hij vertelde me dat hij gelovig is. Ik verbaasde me erover. Hij viel, niet in de categorie saai, degelijk, naïef, raar of ouderwets. Radicaal als ik ben, besloot ik volledig in het geloof te duiken.

Ik kocht een bijbel en vroeg aan Roos van de Lee (een vriendin van vroeger) of ik met haar ouders mee mocht naar de kerk.

Op de site van de Goede Herder kerk in Haarlem las ik over de Alpha cursus. Op zaterdagavond 22 januari 2022, en wel geteld drie minuten nadat ik erover had gelezen op de site, raakte mijn geduld op en besloot ik het nummer wat erbij stond te bellen.

Ik kreeg Freek aan de telefoon en sprak mijn wens naar hem uit: Ik wil God leren kennen.

Ik vertrouw blindelings op het plan dat God met mij heeft.

“Nou”, zei Freek, “dat kan!”. “De Alpha cursus begint in september.” Ik vroeg of ik in de tussentijd niet eens mee kon naar een kerk. “Ja, hoor”, zei Freek, “over drie weken komt Hart voor Velserbroek weer samen!”

U begrijpt, vier dagen later stond ik bij Freek en Dorothe voor de deur. Het was een bijzondere avond die ik nooit meer zal vergeten. Een puzzel van vragen die niet langer uit 100 maar uit 1000 stukjes bestond, maar waarvan er ook een heleboel op hun plek waren gevallen.

Tussen vandaag en 22 januari zit een tijdsbestek van precies een jaar.

Ik heb er voor gekozen mijn tijd te besteden aan het opbouwen van een relatie met God. Dat heeft er voor gezorgd dat mijn leven in twaalf maanden tijd compleet veranderd is.

Ik heb keuzes gemaakt die gebaseerd zijn op ingevingen die God mij heeft gegeven. Dat heeft mij op een positieve manier gevormd en het heeft mijn vertrouwen in God sterk doen groeien.

Vertrouwen is een van de woorden dat voor mij het geloof, of in ieder geval mijn geloof symboliseert. Ik vertrouw blindelings op het plan dat God met mij heeft.

Aansluitend aan het woord vertrouwen volgt; rust. De controle die ik voorheen nog over een groot deel van mijn leven wilde hebben, heb ik mogen loslaten. En dat is heerlijk.

De grootste factor van Wie ik vandaag de dag afhankelijk ben, is degene met wie ik hier nu sta. Ik leef in de afhankelijkheid van God.

Woorden schieten te kort om mijn geloof en gevoel te omschrijven. Toch is er, naast vertrouwen en rust, nog een ander woord dat wat mij betreft niet mag ontbreken in het rijtje: geluk.

Ik voel intense dankbaarheid voor de aanwezigheid van God in mijn leven. Ik voel me gedragen, gezien, gehoord en gesteund.

Iets wat ik voorheen altijd al wenste, en zocht bij andere personen in mijn leven. Ik leefde in afhankelijkheid van externe factoren. Niet per se de gouden formule voor een gezond en gelukkig leven.

Ik zou liegen als ik zeg dat ik van geen enkele andere externe factor meer afhankelijk ben. Maar de grootste factor van Wie ik vandaag de dag afhankelijk ben, is degene met wie ik hier nu sta. Ik leef in de afhankelijkheid van God.

Ik heb mijn geloof te danken, ten eerste aan God zelf. Ik had Hem echter niet leren kennen als ik niet een aantal fantastische mensen om mij heen had gehad die mij het afgelopen jaar hebben geholpen die ik graag wil bedanken.

Allereerst bedank ik graag mijn ouders. Ondanks dat we over veel dingen niet op een lijn zitten, houd ik zielsveel van ze en ik weet dat zij dat ook van mij doen. Ik ben gezegend met ouders die onvoorwaardelijk van mij houden en die het beste met mij voor hebben. Ze zijn hier vandaag niet aanwezig, maar ik wil u vragen straks ook voor hen te bidden. Net zoals zij dat voor mij willen, wil ik ook voor hen het allerbeste. Ik weet niet wat dat precies is, maar ik vertrouw erop dat God dat wel weet. Mochten jullie dit ooit terugkijken; lieve pap en mam, ik hou van jullie.

Wie ik ook wil bedanken is Arjan. Zelf ben je er nogal bescheiden over, maar feit is dat als ik je niet had leren kennen, ik hier niet had gestaan. Bedankt voor het delen van je geloof. En ook voor de vriendschap waaruit we inmiddels een gezamenlijk bedrijf hebben opgebouwd.

De controle die ik voorheen nog over een groot deel van mijn leven wilde hebben, heb ik mogen loslaten. En dat is heerlijk.

En dan; Johan en Willeke. Toen ik jaren terug samen met Roos naar de paarden ging, vond ik het bijzonder irritant dat zij op zondag niets mocht kopen. Toch was zij de enige bij wie ik terecht kon met een aantal vragen een jaar geleden, omdat ik door die buitengewoon onmenselijke regel wist dat zij christen is. Dankzij jullie ben ik terechtgekomen op de site van de Goede Herderkerk, waar het allemaal begon. Jullie hebben mij met open armen ontvangen en ik ben jullie daar eeuwig dankbaar voor.

De avond van 26 januari 2022 leerde ik Freek, Dorothe, Mira en Aaron kennen. Ik heb mij denk ik nog nooit zo welkom gevoeld als die avond. Lieve Freek en Dorothe, jullie zijn goud waard voor mij. Bedankt voor Jullie liefde, betrokkenheid, het plezier dat we samen hebben en de blijdschap die ik voel als ik jullie weer zie.

Vanzelfsprekend bedank ik ook Marco Hofland (de predikant van de Goede Herderkerk). Ik denk dat ik namens alle leden van de kerk spreek als ik zeg dat de manier waarop u het woord van God verkondigt buitengewoon is. U weet mij, en velen met mij te raken en te boeien (iets wat echt niet vanzelfsprekend is, weet ik nadat ik een paar andere preken heb gezien). Ik ben in precies de goede kerk terechtgekomen met precies de goede predikant.

Ik wil een ieder die hier vandaag aanwezig is of meekijkt via de livestream bedanken. Ik voel mij veilig genoeg om mijn persoonlijke verhaal hier te vertellen en dat vind ik bijzonder.

Ondernemend, optimistisch, een harde werker, af en toe vreselijk vervelend en vaak veel te langdradig.

Als u mij twaalf maanden geleden had gevraagd wie ik ben, was dit waarschijnlijk mijn antwoord geweest.

Als u mij nu precies dezelfde vraag stelt, zal ik u waarschijnlijk ook precies hetzelfde antwoord geven.

Echter, voeg ik daar vanaf vandaag nog iets aan toe: ik ben christen.

Bovenstaand verhaal van Loes werd in 2023 toegestuurd vanuit de Goede Herderkerk in Haarlem.

Praatmee

Beluister onze podcast

#334 Jeffrey & dr. Wim Dekker over Trump-profetieën, scheppingsorde en de Rooms-Katholieke Kerk
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

myanmar
Nieuws

Kerkleider Myanmar op vrije voeten na zestien maanden gevangenis

Myanmar heeft na aanhoudende internationale druk een kerkleider vrijgelaten die vorig jaar werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Het gaat om Hkalam Samson, de voormalig president van de Kachin Baptist Convention. Hij zat 16 maanden in de gev

Pakistan
Nieuws

Pakistan trekt verbod op uitgifte paspoorten vluchtelingen in

Pakistaanse christenen die het land zijn ontvlucht vanwege vervolging, kunnen opgelucht ademhalen. De Pakistaanse overheid heeft besloten om opnieuw paspoorten uit te geven aan burgers die asiel zoeken in het buitenland. De regering kondigde deze wee

Ds. J. Koppelaar
Video

Ds. Koppelaar wijst op het nieuwe leven dat Jezus ondanks alle zonden voor ons verwierf

"Christus heeft door Zijn kruisdood en opstanding voor ons een nieuw leven verworven dat nooit meer voorbijgaat, ongeacht wat we gezondigd hebben en ongeacht hoe we nog zullen zondigen", merkte ds. J. Koppelaar onlangs  in een preek op. De hersteld h

Bevelyn Beatty Williams
Nieuws

Amerikaanse vrouw krijgt 41 maanden gevangenisstraf voor blokkeren ingang abortuskliniek

De Amerikaanse Bevelyn Beatty Williams is veroordeeld tot 41 maanden gevangenisstraf, nadat ze in juni 2020 de toegang van een abortuskliniek in New York blokkeerde. Dat melden diverse media. Tijdens de blokkade zou Williams een personeelslid van de

gezin
Nieuws

Refoweb-vragensteller vraagt of het geoorloofd is om kinderwens uit te stellen

'Is het geoorloofd om een zwangerschap, wanneer ons deze opnieuw gegeven zou worden, uit te stellen tot na een verhuizing? Onze jongste is inmiddels 2,5 jaar. Er is ruimte, financieel en qua liefde/rust in het gezin, voor een volgend kindje. We worst

Mexico
Nieuws

Open Doors vertaalt wet voor bescherming religieuze vrijheid in Mexico

Eind juni vond er een uniek moment plaats in het State Center for Indigenous Languages, Arts and Literature (CELALI) in de staat Chiapas, Mexico. De Mexicaanse regering presenteerde de wet op religieuze verenigingen en openbare erediensten, inclusief

Sejun
Video

Sejun groeide op in boeddhistisch klooster (en nu volgt hij Jezus)

Sejun uit Nepal groeit op in een boeddhistisch klooster. Maar de leraren handelen niet naar de vrede waarover ze onderwijzen. Wanneer Sejun 13 jaar is vlucht hij weg. Zijn ouders zijn boos en brengen hem naar een andere school. Daar ontmoet hij een c

Over God, Israël en de Bijbel
Podcast

Terugluisteren: Israëlische man deelt afschuwelijke verhalen over 7 oktober

"Terwijl de baby in de oven lag, lag de vader te sterven en werd de moeder verkracht", vertelt de Israëlische Tal Lev-Ary. De Messiasbelijdende Jood, die woont en werkt in Israël, was onlangs te gast in de IB-podcast van Israël en de Bijbel. In de po

Meerartikelen

ds. M. Krooneman
Video

Sta je in vuur en vlam voor Jezus of is er sprake van een waakvlammetje?

Sta jij in brand voor de Heere Jezus Christus? In vuur en vlam voor het evangelie? Of is jouw uitslaande brand inmiddels een waakvlammetje geworden? Tijdens een recente jongerenavond van Geloofstoerusting in Genemuiden stonden deze vragen centraal ti

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Kirsten Wassink

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is Kirsten Wassink te gast. Zij is HR-directeur op de Global Mercy, het nieuwste hospitaalschip van de hulpverleningsorganisatie Mercy Ships. In deze rol draagt ze met haar team zorg voor het personeel.

ELINE
Video

ELINE aanstaande zondag in Hour of Power te zien

Zangeres ELINE is aanstaande zondag in Hour of Power te zien. In de uitzending vertelt ze onder andere over het lied Jezus Overwinnaar dat ze te midden van geloofstwijfel schreef. Een bijzonder aanbiddingslied dat elke zondag in veel kerken wordt gez

Nigeria
Nieuws

Grote zorgen Nigeriaanse christenen: "Er heerst een sfeer van hopeloosheid"

Acht maanden nadat meer dan 300 christenen werden afgeslacht op Kerstavond en drie maanden na nog een reeks aanvallen rond Pasen, faalt de Nigeriaanse regering nog steeds in het beveiligen van haar mensen “Overlevenden van bloedbaden door extremisten

Arie-Jan Mulder
Column

Dreigt Gods oordeel als je op onwaardige wijze avondmaal viert?

Paulus heeft ons al heel wat te denken gegeven over het avondmaal. Aan het eind van zijn betoog lanceert hij nog een paar pittige uitspraken. In 1 Korinthe 11:29-34 zegt hij: 'Want wie eet en drinkt maar niet beseft dat het om het lichaam van de Heer

Dr. Wim Dekker
Podcast

Dr. Wim Dekker: “We hebben de Rooms-Katholieke Kerk ten onrechte afgeschreven”

“In de reformatorische traditie is de Rooms-Katholieke Kerk ten onrechte afgeschreven. Op steeds meer plekken is levend geloof te vinden”, stelt dr. Wim Dekker vast in de nieuwspodcast van Cvandaag. De theoloog blikt terug op een recent symposium van

Hamas
Nieuws

Palestijnse activist onthult: Gazanen gehersenspoeld om Joden en christenen te haten

Hamza Howidy, een Palestijnse activist die jarenlang onder het bewind van Hamas leefde, doet in gesprek met The Times of Israël een boekje open over de systematische haatzaaierij in Gaza. "Er waren twee of drie christelijke scholen in Gaza", herinner

Textiel
Nieuws

Archeologen stuiten op 3800 jaar oude textiel in woestijn van Judea

Archeologen hebben een 3800 jaar oud stukje rood textiel ontdekt in de grotten van de Judese Woestijn. Dat meldt All Israel News. Dit stukje stof, gekleurd met verfstof afkomstig van insecten, biedt nieuw bewijs van oude verfmethoden en wijst op een

Elon Musk
Nieuws

Elon Musk noemt zichzelf cultuurchristen en wil 'woke mind virus' bestrijden

Elon Musk, de wereldwijd bekende CEO van SpaceX en Tesla, heeft zichzelf in een recent interview een cultuurchristen genoemd en gaf aan te willen vechten tegen het 'woke mind virus'. Musk stelt misleid te zijn door het 'woke mind virus', waardoor een

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden vertelt dat God ook bij tegenslagen vóór ons is

"Wat voor ons een worsteling is, dat is van Gods kant vaak een omhelzing", aldus ds. G. van Zanden. De hervormde predikant uit Katwijk aan Zee merkte onlangs in een preek op dat we als christenen soms het gevoel kunnen hebben dat ons alles tegenzit e

vlag
Nieuws

Schokkende onthullingen over misbruik in (kerkelijke) zorginstellingen Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn in het verleden meer dan een kwart miljoen kinderen en (kwetsbare) volwassenen misbruikt en mishandeld in zorginstellingen. Het gaat daarbij onder meer om kerkelijke zorginstellingen. Dat blijkt uit de rapportage van een jarenla

Sander en Hester
Video

Sander en Hester verhuisden naar Italië nadat ze door God geroepen werden

Een paar jaar geleden voelen Sander en Hester zich geroepen om naar Arco in Noord-Italië te verhuizen om daar als zendelingen te gaan werken. Maar het vinden van een woonruimte in het toeristische Arco, aan de mond van het Gardameer, blijkt nagenoeg