Ik vond christenen raar, saai en ouderwets (en nu ben ik zelf christen)

Levensverhaal28 februari 2023 Loes
doopdienst

Naïef, degelijk, raar, ouderwets en vooral verschrikkelijk saai. Als u mij iets meer dan een jaar geleden had gevraagd mijn mening te geven over christenen, was dat waarschijnlijk mijn antwoord geweest.

En vandaag sta ik hier, in de kerk. Tussen al die ontzettend saaie en degelijke mensen. Doe ik mijn belijdenis en word ik gedoopt.

Ik kom uit een gezin van zes. Een warm, liefdevol gezin. Een gezin waarover veel te vertellen valt. Allesbehalve: naïef, degelijk, ouderwets en zeker niet saai.

Ik ben opgevoed met het geloof dat er geen God bestaat. Als het niet wetenschappelijk bewezen is, dan is het niet zo.

Ik kreeg Freek aan de telefoon en sprak mijn wens naar hem uit: Ik wil God leren kennen.

Waar het voor mijn ouders en de rest van mijn gezin belangrijk is dat je iets met feiten kunt onderbouwen, is dat voor mij altijd al anders geweest. Ik ben een gevoelsmens en heb geleerd te vertrouwen op mijn intuïtie.

Begin 2021 kwam er steeds vaker “toeval” in mijn leven voor. Van die dingen dat je denkt: het had echt zo moeten zijn. Zo kwamen er ook verschillende mensen, boeken, leerscholen en leermeesters op mijn pad.

Er ontstond een geloof in “iets groters” dan alleen wij mensen hier op aarde.

In 2021 leerde ik Arjan kennen. Hij vertelde me dat hij gelovig is. Ik verbaasde me erover. Hij viel, niet in de categorie saai, degelijk, naïef, raar of ouderwets. Radicaal als ik ben, besloot ik volledig in het geloof te duiken.

Ik kocht een bijbel en vroeg aan Roos van de Lee (een vriendin van vroeger) of ik met haar ouders mee mocht naar de kerk.

Op de site van de Goede Herder kerk in Haarlem las ik over de Alpha cursus. Op zaterdagavond 22 januari 2022, en wel geteld drie minuten nadat ik erover had gelezen op de site, raakte mijn geduld op en besloot ik het nummer wat erbij stond te bellen.

Ik kreeg Freek aan de telefoon en sprak mijn wens naar hem uit: Ik wil God leren kennen.

Ik vertrouw blindelings op het plan dat God met mij heeft.

“Nou”, zei Freek, “dat kan!”. “De Alpha cursus begint in september.” Ik vroeg of ik in de tussentijd niet eens mee kon naar een kerk. “Ja, hoor”, zei Freek, “over drie weken komt Hart voor Velserbroek weer samen!”

U begrijpt, vier dagen later stond ik bij Freek en Dorothe voor de deur. Het was een bijzondere avond die ik nooit meer zal vergeten. Een puzzel van vragen die niet langer uit 100 maar uit 1000 stukjes bestond, maar waarvan er ook een heleboel op hun plek waren gevallen.

Tussen vandaag en 22 januari zit een tijdsbestek van precies een jaar.

Ik heb er voor gekozen mijn tijd te besteden aan het opbouwen van een relatie met God. Dat heeft er voor gezorgd dat mijn leven in twaalf maanden tijd compleet veranderd is.

Ik heb keuzes gemaakt die gebaseerd zijn op ingevingen die God mij heeft gegeven. Dat heeft mij op een positieve manier gevormd en het heeft mijn vertrouwen in God sterk doen groeien.

Vertrouwen is een van de woorden dat voor mij het geloof, of in ieder geval mijn geloof symboliseert. Ik vertrouw blindelings op het plan dat God met mij heeft.

Aansluitend aan het woord vertrouwen volgt; rust. De controle die ik voorheen nog over een groot deel van mijn leven wilde hebben, heb ik mogen loslaten. En dat is heerlijk.

De grootste factor van Wie ik vandaag de dag afhankelijk ben, is degene met wie ik hier nu sta. Ik leef in de afhankelijkheid van God.

Woorden schieten te kort om mijn geloof en gevoel te omschrijven. Toch is er, naast vertrouwen en rust, nog een ander woord dat wat mij betreft niet mag ontbreken in het rijtje: geluk.

Ik voel intense dankbaarheid voor de aanwezigheid van God in mijn leven. Ik voel me gedragen, gezien, gehoord en gesteund.

Iets wat ik voorheen altijd al wenste, en zocht bij andere personen in mijn leven. Ik leefde in afhankelijkheid van externe factoren. Niet per se de gouden formule voor een gezond en gelukkig leven.

Ik zou liegen als ik zeg dat ik van geen enkele andere externe factor meer afhankelijk ben. Maar de grootste factor van Wie ik vandaag de dag afhankelijk ben, is degene met wie ik hier nu sta. Ik leef in de afhankelijkheid van God.

Ik heb mijn geloof te danken, ten eerste aan God zelf. Ik had Hem echter niet leren kennen als ik niet een aantal fantastische mensen om mij heen had gehad die mij het afgelopen jaar hebben geholpen die ik graag wil bedanken.

Allereerst bedank ik graag mijn ouders. Ondanks dat we over veel dingen niet op een lijn zitten, houd ik zielsveel van ze en ik weet dat zij dat ook van mij doen. Ik ben gezegend met ouders die onvoorwaardelijk van mij houden en die het beste met mij voor hebben. Ze zijn hier vandaag niet aanwezig, maar ik wil u vragen straks ook voor hen te bidden. Net zoals zij dat voor mij willen, wil ik ook voor hen het allerbeste. Ik weet niet wat dat precies is, maar ik vertrouw erop dat God dat wel weet. Mochten jullie dit ooit terugkijken; lieve pap en mam, ik hou van jullie.

Wie ik ook wil bedanken is Arjan. Zelf ben je er nogal bescheiden over, maar feit is dat als ik je niet had leren kennen, ik hier niet had gestaan. Bedankt voor het delen van je geloof. En ook voor de vriendschap waaruit we inmiddels een gezamenlijk bedrijf hebben opgebouwd.

De controle die ik voorheen nog over een groot deel van mijn leven wilde hebben, heb ik mogen loslaten. En dat is heerlijk.

En dan; Johan en Willeke. Toen ik jaren terug samen met Roos naar de paarden ging, vond ik het bijzonder irritant dat zij op zondag niets mocht kopen. Toch was zij de enige bij wie ik terecht kon met een aantal vragen een jaar geleden, omdat ik door die buitengewoon onmenselijke regel wist dat zij christen is. Dankzij jullie ben ik terechtgekomen op de site van de Goede Herderkerk, waar het allemaal begon. Jullie hebben mij met open armen ontvangen en ik ben jullie daar eeuwig dankbaar voor.

De avond van 26 januari 2022 leerde ik Freek, Dorothe, Mira en Aaron kennen. Ik heb mij denk ik nog nooit zo welkom gevoeld als die avond. Lieve Freek en Dorothe, jullie zijn goud waard voor mij. Bedankt voor Jullie liefde, betrokkenheid, het plezier dat we samen hebben en de blijdschap die ik voel als ik jullie weer zie.

Vanzelfsprekend bedank ik ook Marco Hofland (de predikant van de Goede Herderkerk). Ik denk dat ik namens alle leden van de kerk spreek als ik zeg dat de manier waarop u het woord van God verkondigt buitengewoon is. U weet mij, en velen met mij te raken en te boeien (iets wat echt niet vanzelfsprekend is, weet ik nadat ik een paar andere preken heb gezien). Ik ben in precies de goede kerk terechtgekomen met precies de goede predikant.

Ik wil een ieder die hier vandaag aanwezig is of meekijkt via de livestream bedanken. Ik voel mij veilig genoeg om mijn persoonlijke verhaal hier te vertellen en dat vind ik bijzonder.

Ondernemend, optimistisch, een harde werker, af en toe vreselijk vervelend en vaak veel te langdradig.

Als u mij twaalf maanden geleden had gevraagd wie ik ben, was dit waarschijnlijk mijn antwoord geweest.

Als u mij nu precies dezelfde vraag stelt, zal ik u waarschijnlijk ook precies hetzelfde antwoord geven.

Echter, voeg ik daar vanaf vandaag nog iets aan toe: ik ben christen.

Bovenstaand verhaal van Loes is toegestuurd vanuit de Goede Herderkerk in Haarlem.

Praatmee

Beluister onze podcast

#317 Jeffrey & Andries Knevel over bekering, predikantentekort en eenheid katholieken-protestanten
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Amsterdam
Nieuws

Tot Heil des Volks maakt opvang vluchtelingenkinderen mogelijk

Per maart maakt Tot Heil des Volks de opvang van vluchtelingenkinderen in Amsterdam mogelijk. Dat maakt de organisatie vandaag bekend.  Rust en stabiliteitVanaf halverwege maart worden in een van de panden in het Centrum maximaal 54 alleenstaande min

Mozaiek020 Ontmoet
Nieuws

Mozaiek020 Ontmoet: in gesprek met dominee Alexander Noordijk

Op 7 januari startte een reeks van vijf bijzondere zondagochtenden: Mozaiek020 Ontmoet. Tot en met juni nodigt de jonge kerk, Mozaiek020 in Buitenveldert, elke eerste zondag van de maand, met uitzondering van mei, bekende personen uit om in gesprek t

Willem Lingeman
Video

Waarom overspel een ernstige zonde is

Veel christenen zullen het erover eens zijn dat overspel schadelijk is. Wat Willem Lingeman betreft is er bij overspel sprake van een ernstige zonde. Waarom? Dat legt de auteur van 'Verbonden voor het Leven' uit in onderstaande video. Bekijk de uitle

Ds. D.J. Budding
Video

Ds. Budding vertelt over gemeentelid die kraakheldere boodschap achterliet: "Wij willen Jezus zien"

“Geen enkele prediker is volmaakt, maar het zou wel heel erg zijn als mensen moeten zeggen dat ze Jezus in de prediking missen”. Aan het woord is ds. D.J. Budding. De emeritus-predikant binnen de PKN merkte onlangs in een preek op dat Jezus niet in d

The Chosen
Nieuws

Onderzoek: Hitserie The Chosen wordt door miljoenen niet-gelovigen bekeken

De populaire hitserie The Chosen weet ook miljoenen niet-gelovigen te bereiken. Dat meldt CBN News. Uit een kijkersonderzoek van de serie zelf blijkt dat liefst 30 procent van de kijkers een niet-gelovige achtergrond heeft. Tot dusver bekeken 108 mil

Europese Digitale Identiteit
Nieuws

ChristenUnie ongelukkig met akkoord Europese Digitale Identiteit

Donderdag 29 februari ging het Europees Parlement akkoord met een uiteindelijke overeenkomst over de Europese Digitale Identiteit (eID), een Europese digitale plek om persoonlijke gegevens en documenten in op te slaan. De ChristenUnie is er niet blij

Open Doors
Video

Saleh riskeert de dood maar stopt daarom niet met evangeliseren

Evangelist Saleh uit Jemen krijgt keer op keer met doodsbedreigingen te maken. De ene keer via een sms, de andere keer per telefoon. De boodschap is altijd hetzelfde: ‘Ze zijn naar je op zoek. Je gaat dood. Je dagen zijn geteld.’ Die woorden zijn bea

ds. A. van Hees
God

Refoweb-vragensteller mist 'profetisch spreken' in reformatorische gezindte

'De laatste tijd heb ik veel preken/lezingen beluisterd uit evangelische kringen en van Baptistengemeenten. Het viel mij op dat ze daar veel meer de nadruk leggen op de tekenen der tijden. Ze halen vaak nieuws aan en koppelen dat aan de komst van de

Meerartikelen

pakistan
Nieuws

Terdoodveroordeelde christen in Pakistan krijgt goed nieuws en hoopt op vrijspraak

Een christen die in Pakistan ter dood is veroordeeld in een blasfemiezaak, is op 20 februari vrijgesproken in een andere zaak die betrekking had op hetzelfde incident. De rechter oordeelde dat er sprake was van dubbele vervolging, aldus zijn advocaat

Johan Schep
Video

Johan Schep over het naderend oordeel: "Je hoort de voetstappen van God"

Jona moest in Ninevé de boodschap brengen van het komende oordeel. Tegelijkertijd was datzelfde oordeel een blijk van genade van God. Want God oordeelt nooit zonder dat Hij eerst waarschuwt, zo betuigt ook Johan Schep in een nieuwe aflevering van de

Iran
Nieuws

Iran wil vervolgde christenen geen naam of gezicht geven

Hoewel het aantal opgepakte christenen in Iran jaarlijks ongeveer gelijk blijft, komen hun namen en gezichten steeds minder in de publiciteit. Het Iraanse regime lijkt daarmee het gezicht van vervolging te willen wegpoetsen. Teheran arresteerde in 20

EO-podcast
Nieuws

Nieuwe EO-podcast over hoe lessen uit Jezus’ Bergrede toe te passen zijn op het leven nu

De EO en IZB voegen een nieuwe podcast toe aan de succesvolle Eerst Dit-serie. Vanaf deze week is aflevering 1 van De Leerlingen te horen. In deze nieuwe podcast onderzoekt EO-presentator Jurjen ten Brinke grote vragen naar aanleiding van de bekendst

Narkisstraat
Video

Video: wat iedere christen zou moeten weten over Messiaanse Joden (deel 2)

Waarom spreken we eigenlijk over Messiaanse Joden of Messiasbelijdende Joden? Messiaans komt van het woord ‘Messias’. Aan het begin van de Bijbel, gelijk na de zondeval, belooft God dat er een Verlosser zal komen (Gen. 3:15). Die Verlosser wordt ook

Zie ik kom spoedig
Video

Wat zegt Openbaring 13 over het merkteken van het beest?

Het is voor veel mensen het bekendste en meest tot de verbeelding sprekende onderwerp van Openbaring. Wat is het merkteken van het beest en wat heeft dat te maken met kopen en verkopen? Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 27 van een 40-de

Sven en Judith
Video

Sven en Judith Likkel zijn komende zondag te gast bij Hour of Power

Komende zondag ontvangt presentator Jan van den Bosch bij Hour of Power twee bijzondere mensen: Sven en Judith Likkel. Sven raakte door een duik in ondiep water verlamd, waardoor hij nu voor de rest van zijn leven in een rolstoel zit. Echter weet hij

GlobalRize
Nieuws

GlobalRize viert 10-jarig bestaan: van enkele tweet naar miljoenenbereik

Zendingsorganisatie GlobalRize bestaat tien jaar! Op 26 februari 2014 werden de handtekeningen bij de notaris gezet en was het bestaan van Stichting GlobalRize een feit. Wat begon met een enkele tweet van Marten Visser is uitgegroeid tot een zendings

Opperrabbijn
Column

Joden worden door islamitische heren én dames uitgescholden in Nederland

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs dat er sinds kort iets is veranderd in de scheldpartijen waar joden al langer mee te maken hebben. Waar het eerst vooral islamitische heren waren die zich hier schuldig aan maakten, doen de dames inm

Henri Doornbos
Video

Henri Doornbos deelt ervaringen met afwijzing en zoektocht naar acceptatie in nieuwste single

Henri Doornbos’ persoonlijke ervaringen met afwijzing en zijn zoektocht naar acceptatie klinkt door in elke noot van “Caught in the Middle”.  Deze nieuwe single die Henri uitbrengt onder de naam 'Stranger on the Road' spreekt tot het hart van iederee

Arie-Jan Mulder
Column

Een veelvoorkomend misverstand over het avondmaal en een mopperende Paulus

Als ik Bijbelstudie geef over het avondmaal, en ik vraag aan de aanwezigen in welk Bijbelboek we dan moeten gaan lezen, dan krijg ik meestal als antwoord: in de eerste Korinthe-brief. Dat is wel begrijpelijk, want daarin staan heel pittige dingen ove

Tom Wright
Boekfragment

Hoe de dood van Jezus ons een nieuwe kijk op macht geeft

Het hart van het evangelie omvat een nieuwe definitie van macht. Dat is een van de voornaamste manieren waarop christenen de dood van Jezus interpreteerden. De reden waarom het kruis zo’n levensveranderende macht had, en nog altijd heeft, is dat het