Verstrooiing Joodse volk: hoe is dat ontstaan en hoe heeft het zich ontwikkeld?

God 19 april 2023 Pieter A. Siebesma
Pieter A. Siebesma

God heeft Abraham en zijn nageslacht uitgekozen als Zijn eigendom zodat ze Hem zouden dienen in Zijn land en daardoor een licht voor de volkeren zouden zijn. De realiteit is echter anders. De meerderheid van het Joodse volk woont al meer dan tweeduizend jaar buiten het land Israël. Er zijn nauwelijks landen waar in het verleden of nu geen Joden hebben gewoond of waar geen Joodse gemeenschap is geweest met een synagoge.

De staat Israël is in 1948 gesticht als veilige haven voor alle Joden. Hoewel ze het land is met de meeste Joodse inwoners ter wereld, woont nog steeds de meerderheid buiten Israël (van de 15,2 miljoen Joden wonen er 6,9 in Israël). Dat was in Jezus’ tijd, in de eerste eeuw, al niet anders. De verstrooiing van het Joodse volk over de wereld is zelfs al 2700 jaar geleden begonnen. Het feit dat het Joodse volk nog steeds bestaat, zegt dan ook alles over de trouw en liefde van God jegens hen. Of zoals iemand ooit opmerkte: “De Joden zijn het bewijs dat God bestaat.”

De Joden zijn een volk, maar door de eeuwenlange verstrooiing zijn er heel veel verschillende etnische groepen ontstaan, die diverse talen spreken en die een verschillende cultuur en leefwijze hebben. Hoe is dat ontstaan en hoe heeft het zich ontwikkeld tot nu?

Als je wilt nagaan hoe de Joden zich hebben verspreid over de wereld, blijkt dat daarover maar weinig bekend is.

Hoe is het begonnen?
De verstrooiing van het Joodse volk is begonnen in 721 voor Christus toen de Assyriërs het tienstammenrijk Israël veroverden en haar bevolking naar Assyrië deporteerden. Zij zijn nooit volledig teruggekeerd, maar zijn of opgegaan in de volkeren of hebben zich later gevoegd bij de overgebleven twee stammen. In 539 voor Christus veroverde Nebukadnezar Jeruzalem en voerde de Judeeërs in ballingschap naar Babel. Zij mochten na zeventig jaar wel terugkeren, maar slechts weinigen hebben dat gedaan. Zo ontstonden grote bloeiende Joodse gemeenschappen in Babylonië, Perzië en Egypte.

In de oudheid golden Joden als de beste soldaten ter wereld. Vandaar dat koningen graag Joodse soldaten in dienst namen. Zo ontstond er na de Perzische invasie in Egypte in 525 voor Christus in Egypte in Elephantine een Joodse kolonie van soldaten en hun families. Hun taak was om de zuidgrens van Egypte te beschermen. Deze kolonie had zelfs een eigen tempel. Om dezelfde reden vestigden zich Joodse militairen en hun families ten noorden van de Zwarte Zee. Ook Joodse kooplieden vestigden zich over de hele toenmalig bekende wereld.

Dat leidde ertoe dat in de eerste eeuw de meeste Joden buiten het land Israël woonden (2,5 miljoen in Israël en 5,5 miljoen daarbuiten). Dat wordt duidelijk uit het boek Handelingen waar Paulus op zijn zendingsreizen door Klein-Azië en Europa, in iedere plaats die hij bezoekt, een Joodse gemeenschap met een synagoge of gebedsplaats aantreft.

In het jaar 70 werd Jeruzalem verwoest en begon een tweede fase van de verstrooiing. Kon men voor die tijd nog terug naar Jeruzalem, toen was dat niet meer mogelijk. Tijdens de Romeinse oorlog kwam een derde deel van de Joden in Israël om, een derde deel werd krijgsgevangen genomen en als slaaf verkocht en een derde deel ontvluchtte het land. Velen kwamen zo in Rome terecht, en vandaar in alle uithoeken van het Romeinse Rijk. Hoewel de gegevens schaars zijn, neemt men aan dat al in de eerste eeuw zich Joden hadden gevestigd in het Duitse Rijnland en in Spanje. De Joodse gemeente van Keulen beroemt zich erop tweeduizend jaar te bestaan.

Veel onduidelijk
Als je wilt nagaan hoe de Joden zich hebben verspreid over de wereld, blijkt dat daarover maar weinig bekend is. Dat komt omdat het zo’n lange tijd betreft en dat er zeker voor de eerste duizend jaar na de jaartelling maar weinig geschreven bronnen over zijn. We kunnen soms vaststellen waar Joden hebben gewoond of vanwaar ze werden verdreven, maar details ontbreken.

De verschillen tussen al deze groepen hebben niet zozeer met de Joodse godsdienst te maken, maar zijn vooral cultureel bepaald, zoals taal, gebruiken en gewoonten of zelfs uiterlijk.

Vandaar dat er heel veel theorieën zijn ontwikkeld over hoe bijvoorbeeld de Joodse gemeenschap in Oost-Europa zo talrijk kon worden. Kwam dat door de Duitse Joden die vanaf de tiende eeuw hiernaartoe zijn gevlucht vanwege vervolgingen? Of kwamen er Joodse vluchtelingen uit andere landen? We weten dat er voor die tijd ook Joden woonden die een Slavische taal spraken, maar geen Jiddisch.

Een andere theorie is dat de meerderheid van de Oost-Europese Joden afstammelingen zijn van niet-Joodse bekeerlingen. Er was namelijk in de tiende eeuw in Zuid-Rusland een koninkrijk van Turkse stammen, de Chazaren, die tot het Jodendom waren overgegaan. Na het uiteenvallen van hun rijk zouden ze naar Polen zijn getrokken.

Genetisch onderzoek
Er zijn de afgelopen jaren veel studies verschenen over de genetische oorsprong van de diverse Joodse bevolkingsgroepen. Je zou verwachten dat deze uitsluitsel zouden geven op de vragen naar hun oorsprong. Maar helaas spreken ze elkaar vaak tegen. Er is weinig steun voor de opvatting dat de Oost-Europese Joden van de Chazaren afstammen. Een aantal studies trekt de conclusie dat de Oost-Europese Joden oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komen. Weer een andere studie beweert dat veel Oost-Europese Joden genetisch gezien het nauwst verwant zijn met de niet-Joodse bewoners van Oekraïne, Polen en Wit-Rusland. Kortom: het laatste woord hierover is nog niet gezegd.

De situatie nu
Vandaag de dag worden de Joden etnisch ingedeeld in drie grote groepen:

  • Askenaziem (afgeleid van de naam Askenaz, zie Gen. 10:3 en Jer. 51:27, volgens de rabbijnse uitleggers is dit Duitsland).
  • Sefardiem (afgeleid van de naam Sefarad, zie Obadja 20, volgens de rabbijnse uitleggers is dit Spanje).
  • Mizrachiem (Hebreeuws voor ‘zij in het oosten’).
Het verspreiden van Tenachs en Nieuwe Testamenten in verschillende talen blijft noodzakelijk, want Joodse groepen zijn onderling verschillend in taal, cultuur en leefwijze.

De Askenazische Joden vormen de grootste groep met twee derde deel van het Joodse volk (ongeveer 10 miljoen). Volgens een gangbare theorie stammen zij oorspronkelijk uit Duitsland en hebben zij zich tijdens en na de Kruistochten in Oost-Europa gevestigd. In de 19e en 20e eeuw emigreerden velen van hen naar Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Zuid-Afrika. Het Jiddisch, een vorm van Duits geschreven met Hebreeuwse letters, is van oudsher hun taal.

De tweede groep zijn de Sefardiem, Joden die oorspronkelijk in Spanje woonden, maar in de 15e en 16e eeuw uit Spanje werden verdreven. Zij spraken Spaans of Ladino (een Joodse vorm van Spaans). De derde groep vormen de Mizrachiem, de Joden uit het Midden-Oosten. Hun taal was en is het Arabisch. Hoe talrijk ze zijn, hangt af van de vraag tot welke groep de Joden uit Noord-Afrika (van Marokko tot Egypte) behoren. Sommigen rekenen ze tot de Sefardiem, omdat ze cultureel en godsdienstig door hen zijn beïnvloed, anderen weer tot de Mizrachiem, omdat ze Arabisch spreken.

De tweede en derde groep tellen tezamen ongeveer vijf miljoen Joden.

Daarnaast zijn er nog kleine exotische groepen, zoals de (zwarte) Joden uit Ethiopië, Joden uit Buchara, India en China. Maar ook Europa kende van oudsher kleine groepen die anders waren dan de andere Joden. Zoals de Romaniot, in Noord-Griekenland die er al voor de jaartelling woonden en het Grieks van de Septuaginta spraken, en in de Kaukasus de zogenaamde Bergjoden en de Georgische Joden.

Grote culturele diversiteit
De verschillen tussen al deze groepen hebben niet zozeer met de Joodse godsdienst te maken, maar zijn vooral cultureel bepaald, zoals taal, gebruiken en gewoonten of zelfs uiterlijk.

Het is heus een wonder dat de Joden 2700 jaar verstrooiing hebben overleefd.

Als Joden heel lang in een bepaald land wonen, nemen ze soms gebruiken uit dat land over. De Duitse Joden zijn gewoon kaarsjes te branden voor overledenen, een gebruik dat ze hebben overgenomen van hun rooms-katholieke buren. De rabbijnen bij de Griekse Romaniot dragen kleding die nog het meest lijkt op dat van Grieks-orthodoxe priesters. Klezmermuziek is typisch Oost-Europees, terwijl Arabisch-Joodse muziek ons heel Arabisch in de oren klinkt. En Israëls nationale dans, de horah, stamt uit Roemenië.

Wanneer je Bijbels verspreidt, is het daarom goed om iets af te weten van de plaatselijke Joodse cultuur en leefwijze. Want de Askenazische Joden vormen geen culturele eenheid en dat geldt ook voor de Sefardiem en Mizrachiem. Een Russische Jood is in dit opzicht anders dan een Nederlandse of een Engelse Jood. En Iraanse Joden hebben weer een heel andere cultuur dan hun Marokkaanse of Jemenitische geloofsgenoten. Maar allen zijn zich wel sterk bewust van hun Joodse identiteit, ongeacht hoe ze daar vorm aan geven, en ze beschouwen zich als één volk.

Verspreiding van Bijbels wereldwijd
Dit is de reden dat wij in zo’n vijftien talen Bijbels verspreiden. We ontvangen bijbelaanvragen vanuit de hele wereld.

Er is wel een ontwikkeling in het werk van de bijbelverspreiding. Waar we van oorsprong met name keken naar de taal die men sprak, hebben we daarnaast ook meer aandacht gekregen voor de diverse subgroepen binnen het Jodendom. Zo werken we momenteel aan een Jiddische vertaling van het Nieuwe Testament, speciaal bestemd voor de ultraorthodoxe Joden. Daarnaast is er een backpackbijbel beschikbaar voor de veelal seculiere Israëlische backpackers.

Maar het verspreiden van Tenachs en Nieuwe Testamenten in verschillende talen blijft noodzakelijk, want Joodse groepen zijn onderling verschillend in taal, cultuur en leefwijze. Het is heus een wonder dat de Joden 2700 jaar verstrooiing hebben overleefd. Waar wereldrijken zijn ondergegaan, bestaat het Joodse volk nog steeds.

Bovenstaand artikel is aangeleverd door Stichting Israël en de Bijbel. Lees meer verhalen in het IB magazine en neem een kijkje op de website van Israël en de Bijbel.

Praatmee

Beluister onze podcast

#360 Gerdien Lassche en ds. M. Messemaker over LHBTI en refoscholen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Joost als BaanBreker in Israël
Dagelijks leven

Gods leiding in zoektocht naar vrijwilligersplek: “Ik had nergens anders willen zijn!”

Rond januari 2024 begon Joost zijn zoektocht naar een plek in een Afrikaanse medische kliniek om vrijwilligerswerk te doen. Meer dan een jaar later is hij via de NEM als BaanBreker werkzaam in Israël, in een ziekenhuis in Nazareth. Hij vertelt: “Het

Anne Teunis
Persbericht

Anne Teunis gaat leiding geven Zij Lacht

‘Als hoofd van Zij Lacht ga ik werken vanuit mijn diepe verlangen: dat elke vrouw haar waarde mag ontdekken, God en zijn Woord beter mag leren kennen, en Gods goedheid mag delen met mensen om haar heen’. Aldus Anne Teunis, die deze vrouwencommunity g

Nigeria
Nieuws

Meer dan 170 christenen vermoord tijdens vastentijd en Pasen in Nigeria: "We kunnen zo niet doorgaan"

De christelijke gemeenschap in Nigeria rouwt. Tijdens de vastentijd en Pasen zijn in de Midden-Gordel van het land meer dan 170 christenen om het leven gekomen. De aanvallen, die gericht waren op dorpen in onder andere de staten Benue en Plateau, lij

Indonesie
Nieuws

Indonesië: Witte Donderdagviering verstoord door moslimdemonstranten

Tijdens de Witte Donderdagviering op 17 april werd een katholieke mis in de Indonesische stad Bandung ruw verstoord door een groep radicale moslims. De viering vond plaats in het Arcamanik Multipurpose Building, dat door de lokale parochie van St. Od

St. James’ Church
Nieuws

Engelse christenen treffen kwetsende teksten op kerkgebouw aan: 'God is een leugen'

Op Goede Vrijdag troffen gelovigen van St. James’ Church in het Engelse Leyland kwetsende teksten aan op hun kerkgebouw. Dat schrijft The Christian Post. Op de buitenmuur stond met graffiti aangebracht: 'God is een leugen'. Ook grafstenen op het kerk

pakistan
Nieuws

Christen in Pakistan ter dood veroordeeld na omstreden blasfemiezaak

Een Pakistaanse christen is op Goede Vrijdag ter dood veroordeeld op beschuldiging van godslastering. De zaak roept veel vragen op binnen en buiten de christelijke gemeenschap. De veroordeling wordt gezien als buitensporig, zeker gezien het uitblijve

Abortus
Nieuws

Onderzoek: helft van de ouders beëindigt zwangerschap bij afwijkende uitslag na 13 wekenecho

De helft van de ouders kiest bij een afwijkende uitslag na de 13 wekenecho voor abortus. Dat blijkt uit recent onderzoek. Een afwijking in de hand of een hazenlip is volgens onderzoekers voor sommige ouders zelfs al genoeg reden om een abortus uit te

ggin
Nieuws

GGiN verliezen opnieuw leden maar minder dan afgelopen jaren

De Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) verloren in 2024 opnieuw leden, zij het minder dan de in voorgaande jaren. In totaal daalde het ledenaantal van de kerk met 169 leden en doopleden. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad dat het jaarboek v

Meerartikelen

Bijbellezen
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller: 'Spreekt God via een bijbeltekst tot mij?'

Een tienerjongen deelt in de vragenrubriek van Refoweb.nl zijn worsteling met zonde en een gevoel van afstand tot God. Na vergeefs de Bijbel te hebben geopend, bad hij of God tot hem wilde spreken. Bij een tweede poging viel zijn oog op Psalm 37:5: “

Chris Verhagen
Video

Christelijke apologeet zoomt in op 95 stellingen van Maarten Luther

In het jaar 1517 publiceerde Maarten Luther, op dat moment nog een priester binnen de Rooms-Katholieke Kerk, zijn 95 stellingen in Wittenberg. Het blijkt het beginpunt te zijn van de historische Reformatie. Maar waar gingen deze stellingen eigenlijk

Kerk
Nieuws

Stichting Evangelisch Meldpunt start serie voorlichtingsavonden voor veiligere kerkelijke gemeenten

In evangelische- en pinksterkerken is te weinig structureel aandacht voor het herkennen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Daardoor kan het voorkomen dat incidenten niet goed worden afgehandeld. Dit is mogelijk schadelijk

Layan Abdulkafi
Nieuws

ZOA luidt noodklok voor Jemen: ‘Hongersnood dreigt door stoppen USAID’ 

Jemen staat op de rand van een grote hongersnood. Bijna de helft van de bevolking heeft te weinig eten en dat zal fors oplopen nu USAID is gestopt met hulp aan het land. Voor 2025 is pas 8,3 procent van het benodigde totale noodhulpbudget voor Jemen

Rend Collective
Nieuws

Rend Collective komt naar de EO-Jongerendag 2025

EO BEAM kondigde gisteren met trots aan dat Rend Collective komt optreden op de EO-Jongerendag 2025, hét christelijke jongerenevenement van Nederland. Op zaterdag 24 mei komen 15.000 jongeren naar Rotterdam Ahoy voor een dag vol aanbidding en ontmoet

Erik Bakker
Column

De mens zet zichzelf op een voetstuk: durf jij nederig te zijn?

Het lijkt tegenwoordig wel een verplichting om jezelf voortdurend op de borst te slaan en overal trots op te zijn. Trots op je prestaties, trots op je afkomst, trots op je levensstijl en zelfs trots op wat je toevallig hebt gekregen, alsof het allema

Raymond Warnaar op veldbezoek in Karamoja, Oeganda
Nieuws

Scheidend directeur Raymond Warnaar ziet verdeelde Nederlandse kerk: "Richt je op Jezus Christus"

Als kerk in Nederland verliezen we veel tijd met interne discussies. “Die verlammen en vermoeien. Richt je op de gekruisigde en opgestane Jezus Christus.” Het raakt Raymond Warnaar, scheidend directeur van NET Foundation. Na 18 jaar is het voor Warna

CvI-gebouw
Nieuws

Politie en gemeente Zaltbommel over ongeregeldheden bij CvI-lezing: ‘Demonstratie verliep ordelijk’

De veelbesproken demonstratie bij een lezing van Christenen voor Israël op donderdag 17 april is ordelijk verlopen. Dat is althans wat de gemeente Zaltbommel en de politie stellen in een gezamenlijke reactie op vragen van Cvandaag. Ds. Oscar Lohuis s

opperrabbijn
Column

Een lastig dagboek

Dit wordt een lastig dagboek, want sinds mijn vorige dagboek zijn er twaalf dagen verstreken en never a dull moment, dus een scala van onderwerpen, e-mails en telefoontjes hebben de Jacobs-revue gepasseerd. En nu moet ik dus kiezen om te voorkomen da

LHBTI-demonstranten
Nieuws

Hooggerechtshof VS bespreekt recht van ouders om kinderen af te melden voor LHBTI-lessen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich momenteel over een belangrijke vraag: mogen ouders hun kinderen afmelden voor LHBTI-lessen op basis van hun geloofsovertuiging? Dat vinden een groep christelijke, islamitische en joodse ouders uit Montgomery

Dominee en verdachte
Nieuws

Rechtszaak tegen verdachte van moord op voorganger van start: ‘We willen gerechtigheid’

De rechtszaak tegen Deshawn Longmire (25), die wordt verdacht van het doodschieten van pastor Ronald K. Mouton tijdens een verkeersruzie, is deze week begonnen. Dat meldt The Christian Post. De familie van de voorganger heeft lang moeten wachten op d

Ton Heemskerk
Interview

Dominee Ton Heemskerk vond zijn vrijheid in Pasen: “Ik was bang voor de dood”

Als kind werd hij badend in het zweet wakker van angst. De boodschap van de kerk – over hel en verdoemenis – maakte hem niet vrij, maar benauwd. Ton Heemskerk, tegenwoordig dominee in Katwijk, is open over zijn verleden en zijn zoektocht naar vrede.