cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Terrorist Nigeria
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 januari 2023 door Jeffrey Schipper

Terroristen onderbreken Nigeriaanse kerkdienst: 25 christenen ontvoerd

Een kerkdienst werd vorige week op wrede wijze onderbroken in Nigeria. Terroristen schoten de desbetreffende predikant in de New Life for All Church in Katsina in zijn hand en ontvoerden 25 kerkgangers, zo laat Morning Star News weten.

In het Afrikaanse land werden vorig jaar de meeste christenen gedood omwille van hun geloof. Volgens de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors ging het om ruim 5.000 doden in totaal. Nigeria is tevens het land waar vorig jaar de meeste christenen werden ontvoerd (4.726), seksueel misbruikt of lastiggevallen, lichamelijk of geestelijk mishandeld en huizen of bedrijven van christenen werden aangevallen. Het land steeg op de Ranglijst Christenvervolging onlangs van de zevende naar de zesde positie.

Algemene info over Nigeria
In 1999 spraken de noordelijke staten van Nigeria uit dat ze de sharia willen volgen. Dit bracht gedwongen islamisering in een stroomversnelling. Zowel gewelddadige als niet-gewelddadige middelen worden hiervoor ingezet. Sinds 2015 nemen aanvallen door extremistische groeperingen toe, maar de regering slaagt er niet in die een halt toe te roepen. Daardoor treft sektarisch geweld alle Nigerianen, maar vooral christenen.

In het noorden van Nigeria blijft vervolging het meest heftig. Militante groeperingen als Boko Haram, ISWAP en de Fulani-herders lijken steeds meer samen te werken tegen christenen en tegen moslims die hun ideeën niet delen. De overvallen op christelijke dorpen, en andere uitingen van geweld, veroorzaken een vluchtelingenstroom. Grote aantallen christenen (en andersgelovige Nigerianen) moeten in vluchtelingenkampen wonen.

Dat geweld verspreidt zich nu ook naar het zuiden. Fulani-herders en ‘bandieten’ huizen in de bossen en maken het christelijke boeren steeds moeilijker om naar hun akkers te gaan. Deze militanten vormen in het bijzonder een dreiging voor vrouwen en meisjes. Zij lopen het risico aangerand of gedwongen uitgehuwelijkt te worden. Het komt trouwens ook steeds vaker voor dat kerkleiders ontvoerd worden en dat de ontvoerders losgeld eisen voor hun vrijlating.

SDOK-woordvoerder Richard Groenenboom vertelde vorig jaar in de Cvandaag podcast uitgebreid over christenvervolging in Nigeria:

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Een afgrijselijke ontwikkeling!