cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. Van Olst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

24 januari 2023 door Redactie

Overdenking ds. Van Olst: "Hoe kun je bidden als je God niet kent?"

‘Hoe kan je tot God bidden als je Hem niet kent?’ Die vraag stond centraal in een bijdrage die ds. Van Olst onlangs tijdens een jongerenavond van Geloofstoerusting hield. Volgens Van Olst gaat het er niet om dat het gebed van een christen perfect of gepolijst is maar dat je eerlijk met al je zonden en tekortkomingen voor God verschijnt. Ook als je gebed misschien maar krakkemikkig en schoorvoetend is.

"Denk maar aan de gelijkenis van de verloren zoon die terug naar huis ging en onderweg zijn toespraakje repeteerde: 'Vader, ik ben het niet meer waard uw zoon genoemd te worden, maak mij als een van uw huurlingen.' Dat klinkt niet echt als een heel gelovig gebed, maar hij ging en bad wel. Al was het krakkemikkig", zegt Van Olst.

"Als je in gebed zo tot God gaat: 'Heere, ik ben het niet waard dat ik een kind van U ben', kan het dan ook anders? Ik denk dat je maar beter gewoon met Gods Woord naar Hem toe kan gaan en je meer verwachten mag dan dat. Zeg maar eerlijk tegen de Heere: 'Hier ben ik, ik maak er een potje van, mijn geloof is niks en mijn gebed is niks. Ik weet niet eens hoe ik het moet aanpakken.' Zou je daar eens kunnen beginnen?"

'Is bidden ook niet eerlijk worden voor God? Dat je niks mooier maakt dan het is?", vraagt Van Olst zich vervolgens af. "Wees eerlijk. Zeg maar dat je zou willen dat je naar Hem verlangde, maar je dat niet doet en je evenmin zin hebt om te bidden en levensvernieuwing te krijgen. God weet wel raad met zo een zondaar."

"Want daar heeft Hij Zijn Geest voor die er wel in slaagt om je hart te openen. Probeer dus niet te doen wat aan God is, maar wordt wel eerlijk voor Zijn aangezicht. Wees met Zijn Woord bezig. Gebruik de genademiddelen en: het evangelie en de krachtige prediking ervan. Ga op zoek naar het hart van God."

Benieuwd naar de volledige biijdrage van ds. Van Olst? Bekijk dan onderstaande video van Geloofstoerusting terug.

Neem een kijkje op de site van Geloofstoerusting

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Citaat: " ... en mijn gebed is niks. Ik weet niet eens hoe ik het moet aanpakken."

Paulus zegt in Rom. 8:26:

"En evenzo komt de Geest onze zwakheid te hulp; want wij weten niet wat wij bidden zullen naar behoren, maar de Geest zelf pleit voor ons met onuitsprekelijke verzuchtingen."

Dan denken we aan de eerste gave van Gods geest, die Hij aan iedere christen wil geven, wat staat in o.a. 1 Kor. 14:2:

"Want wie in een tong spreekt, spreekt niet tot mensen, maar tot God, want niemand verstaat het; door de Geest spreekt hij geheimenissen."