cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jesaja 11:1
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

18 januari 2023 door Ds. Arie van der Veer

Israël was als een boom die vlak boven de grond is afgezaagd

Want er zal een Rijsje voortkomen uit de afgehouwen tronk van Isaï, en een Scheut uit zijn wortels zal Vrucht voortbrengen - Jesaja 11:1.7

Deze tekst uit de Oude Vertaling ken ik al 75 jaar. Ik leerde hem uit het hoofd op de zondagsschool, als voorbereiding op het kinderkerstfeest. Tijdens die viering mochten de kinderen van de zondagsschool deze tekst opzeggen.

Ik denk niet dat ik toen begreep wat die tekst betekende.
Eén ding wist ik wel: het wordt Kerst.

Bovenstaande tekst komt uit het boek van de profeet Jesaja. Daarin staan nog veel meer prachtige profetieën.

Jesaja heeft geprofeteerd over de grote koninkrijken van toen: Egypte, Assyrië, Babel, het Romeinse Rijk. Ze worden voorgesteld als reusachtige bomen, die allemaal door God zullen worden omgehakt.

Hij profeteert namens God dat de boomstronk van het volk Israël zal gaan uitlopen. Er komt een nieuw begin.

Vergeleken met deze enorme bomen is Israël maar een boompje.
Onder koning Salomo was Israël ooit ook een grote boom geweest. Maar daar was nauwelijks nog iets van over! Jaren geleden was de bevolking weggevoerd in ballingschap. Er zat geen koning van het huis van David meer op de troon. Ook de boom Israël was door God geveld.

Israël was als een boom die vlak boven de grond is afgezaagd. Geen boom, maar een boomstronk. Zo’n zielig stuk boom dat boven de grond uitsteekt. Aan de omvang van de stam kun je nog zien hoe groot hij ooit geweest moet zijn. Nu is het niet meer dan een stronk, zonder takken, zonder bladeren.

Maar dan brengt de profeet Jesaja een verrassende boodschap. Hij profeteert namens God dat de boomstronk van het volk Israël zal gaan uitlopen. Er komt een nieuw begin.

Het gebeurt weleens dat zo’n boomstronk weer uitloopt.
Maar kan dat ene groene takje echt uitgroeien tot een grote boom?
Jesaja zegt: ‘Ja, dat gaat echt gebeuren!’

Jezus, de nakomeling van David, zal eeuwig koning zijn.
Het is haast niet te geloven als je zo’n klein takje ziet.

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Inderdaad, dankzij het offer van Jezus zal het ware Israël (dat zijn alle Joden en niet-Joden die in Jezus geloven) uitgroeien tot het wereldwijde Koninkrijk van God.