cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Pinkstergemeente Noorwegen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 november 2022 door Patrick Goede

Pinkstergemeente in Noorwegen beschuldigd van geluidsoverlast tijdens kerkdiensten

Een woningbouwvereniging klaagt over een pinkstergemeente in Noorwegen met betrekking tot het geluidsniveau van de kerkdiensten. Omdat de gemeente de klacht afwees, stapt de vereniging nu naar de Nationale ombudsman volgens CNE News.

De basgeluiden van de muziek die tijdens erediensten en andere bijeenkomsten wordt gespeeld, is indringend, zegt een buurman van de Puls-gemeente (voormalige Hillsong-gemeente) in Stavanger. "Het is een soort laagfrequent geluid van bas en drums dat door de muren dondert", zegt Tom Gyran, voorzitter van woningbouwvereniging Trekantkvartalet tegen Vart Land.

Gyran stapte in maart naar de gemeente, maar de lokale autoriteiten wezen zijn claims af. Nu is hij ermee naar de Nationale ombudsman gegaan en wacht hij op een reactie.

De predikant van de gemeente Puls, Stein Ingve Håland, zegt dat de kerk de klachten van haar buurman serieus heeft genomen. Ze voerden officiële geluidsmetingen uit en volgden het advies van de gezondheidsdienst van de gemeente op, schrijft Håland aan Vart Land. Verder zegt de pastoor dat de kerk heeft geprobeerd haar ramen te vervangen door meer geluidwerend glas. Dit mocht echter niet omdat het gebouw beschermd is door de Rijkswet op Oudheden. In het officiële geluidsrapport dat in 2019 is gemaakt, werd geconcludeerd dat het geluidsniveau binnen een acceptabele grens lag, zolang het op beperkte tijden voorkomt.

Maatregelen
Tegelijkertijd zegt de kerkleiding maatregelen te hebben genomen om de geluidsoverlast te verminderen. Ze geven aan dat ze de bas en het volume zachter hebben gezet, de deuren en ramen hebben gesloten op momenten dat de muziek speelt en dikke gordijnen voor de ramen hebben gehangen.

Maar de buren zeggen dat ze geen verschil merken. Dorten Valen, die getrouwd is met Tom Gyran, erkent dat enig geluid in de binnenstad getolereerd moet worden. Ze stelt echter dat laagfrequent geluid anders is. “Ik voel het geluid in mijn lichaam. Het is alsof je bij een rockconcert bent.”

Het is niet de eerste keer dat buurtbewoners klagen over de geluiden uit de gemeente Puls. Buren vergeleken de kerk eerder al met een nachtclub die op zondag open is, volgens dagblad Dagen. Die klacht is toen ook voorgelegd aan de gemeente, die vervolgens oordeelde dat het geluidsniveau binnen acceptabele grenzen lag.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen