cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
christendom
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 november 2022 door Redactie

Elsevier-columnist: 'Nederlands christendom is bezig te overlijden'

‘Het christendom is in Nederland bezig te overlijden.’ Dat schrijft historicus Roelof Bouwman in zijn column in EW Magazine. Hij stelt bovendien dat theologen wetenschappelijk niets te bieden hebben en dat er door de leeglopende kerken geen bestaansrecht meer is voor theologie.

Wat Bouwman betreft is theologie geen wetenschap, zo maakt hij in zijn column duidelijk. Daarbij gaat hij onder meer in op de goede reputatie die theologie lange tijd had in Nederland. Dat wordt door de toenemende secularisatie echter minder en minder, aldus Bouwman. ‘Het christendom is in Nederland bezig te overlijden. Alle statistische cijfers documenteren een aanhoudende en catastrofale achteruitgang, die sinds de coronacrisis nog extra vaart heeft gekregen.’ Volgens de historicus ontsnappen alleen evangelische kerken aan de trend, maar hij stelt daarbij direct dat de aanwas in deze kerken vooral komt uit andere kerken.

De conclusie van de historicus dan ook duidelijk: ‘Beseffen Nederlandse theologen dat ze wetenschappelijk niets hebben te bieden en dat niemand dat nog door de vingers zal zien als hun gelovige fanbase ophoudt te bestaan?’

Op Twitter reageren verschillende theologen op de column van Bouwman. ‘Dit is het beste en slimste stuk dat ik ooit heb gelezen’, reageert Alain Verheij cynisch. ‘Ik word als theoloog graag in de prullenbak gedonderd door viesrechts, veel liever dan dat geouwehoer over cultuurchristendom.’ Stefan Paas: ‘Wat is die Bouwman toch een treurig eindje mens. Belegen haat in pseudowetenschappelijke verpakking.’

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Zijn de twee theologen die hier geciteerd worden, naar aanleiding van hun reactie op de column van Roelof Bouwman, niet de oorzaak van het feit dat het Nederlands Christendom bezig is te overlijden?

Dit vraag ik, omdat ik zo weinig zelfreflectie zie in hun reacties.