cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Leon de Winter
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

28 november 2022 door Redactie

Schrijver Leon de Winter: "Elk Joods jongetje kan de Messias zijn"

De bekende Nederlandse-Joodse schrijver en columnist Leon de Winter speelde vroeger met de gedachte dat hij weleens de beloofde Messias kon zijn. De Winter is gepokt en gemazeld in het Joodse geloof dat in tegenstelling tot het christendom nog haar Messias verwacht. Ook legde De Winter op 13-jarige leeftijd Bar mitswa af. Dat moment heeft hij zijn hele jeugd gekoesterd. Dat alles vertelt hij in het EO-programma Adieu God?.

"Klopt het dat jij als kind een tijdje gedacht hebt dat je de Messias was?", vraagt de presenator van dienst aan De Winter. Kort lacht hij even en zegt hij vervolgens: “Nou dat heb ik eens een keertje in behoorlijk overdrachtelijke zin gezegd, maar ik ken andere Joodse mannen die ook die gedachte ergens in hun jeugd hebben gehad. Ik weet jouw Messias", zegt De Winter terwijl hij wijst naar een beeldje van Jezus dat op de achtergrond staat. "Maar wij zeggen dat hij nog moet komen."

"Dus je kan het zijn?", vraagt de presentator van dienst vervolgens. "In theorie kan dat ja en dus kun je in je vroege jeugd denken: Oh hemel, als ik het maar niet ben. De last en verantwoordelijkheden daarvan, dat zou mij te groot en te veel zijn. Als ik het ben, dan ben ik er niet geschikt voor. Het kan alleen maar mislukken", zegt De Winter vervolgens.

"Is er een fase geweest dat jij gedacht hebt dat je echt de Messias kon zijn?", luidt de vervolgvraag aan De Winter. "Nee, het was meer een idee, zoals elk Joods jongetje die gedachte kan krijgen."

Even later komt het moment ter sprake dat De Winter op 13-jarige leeftijd Bar mitswa deed. Op de vraag of hij daar destijds enig moment over geaarzeld heeft, antwoordt De Winter: "Nee natuurlijk niet. Je aarzelt niet, het is vanzelfspreeknd dat je dat doet want het is natuurlijk een waanzinnig ritueel. We hebben dat soort rituelen nodig en zeker onze jongens. Vanaf dat moment ben je man en ga je verantwoordelijkheid dragen. Jij bent een van de tien mannen die nodig zijn om zo`n Joodse dienst in de synanoge te handhaven. Als je Bar mitswa gedaan hebt, tel je mee en draag je verantwoordelijkheid."

"Dat moment dat je aan het begin van je puberteit een jonge man wordt is een heel belangrijk ritueel", vertelt De Winter verder. "Dat geeft je een enorm besef van continuïteit en de waarde van het doorgeven. Want wie ben jij om aan die keten een einde te maken? Natuurlijk wil je die keten in stand houden."

Benieuwd naar het volledige verhaal van Leon de Winter? Bekijk dan onderstaande video.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen