cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
De kathedraal van Straatsburg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 november 2022 door Redactie

Zo probeert de Franse katholieke kerk het vertrouwen na misbruikzaken terug te winnen

In Frankrijk probeert de Rooms-Katholieke Kerk het vertrouwen van de bevolking terug te winnen na het openbaar komen van diverse misbruikzaken. De Franse Conferentie van Bisschoppen heeft naar aanleiding van de zaken besloten maatregelen te nemen, bericht nieuwssite CNE News.

Het is nog niet lang geleden dat de emeritus-aartsbisschop van Straatsburg toegaf seksueel overschrijdend ten opzichte van een jonge volwassen vrouw bezig te zijn geweest. Een andere Franse bisschop randde een 14-jarig meisje aan, nog los van de elf Franse bisschoppen die eerder zijn genoemd in misbruikzaken. Het is tijd om actie te ondernemen tegen deze zaken die het imago van de kerk bezoedelen, vindt de bisschoppenconferentie.

Zo zegt theoloog en ethiekprofessor Marie-Jo Thiel dat bisschoppen een betere training moeten ondergaan. Op dit moment bestaat deze alleen nog uit een 48-urige cusrsus in Rome. De raad vindt dat een nieuw op te richten expertcomité een (aarts)bisschop moet begeleiden als deze een andere bisschop moet onderzoeken die gelinkt wordt aan een misbruikzaak.

Ook vindt de conferentie dat er meer transparantie moet zijn: de rooms-katholieke gemeenschap moet geüpdatet worden als daders gestraft worden en het vonnis is uitgesproken. Daarnaast is er een rol weggelegd voor leden van de kerk: "We moeten de sleutels in de handen van gelovigen leggen", zei een kerkelijk vertegenwoordiger: ze moeten in staat worden gesteld signalen te herkennen. "De rol van priesters is daarbij cruciaal in het creëren van vertrouwen en het transparant maken van de dialoog. Het is noodzakelijk om er dagelijks aandacht aan te besteden in de parochies."

Ook paus Franciscus mengde zich in de discussie, hij schreef een brief aan de bisschoppenconferentie. 'Terwijl de Franse kerk weer opgeschrikt wordt door de tragedie van misbruikzaken, nodig ik jullie uit om, terwijl jullie het oog op Christus gericht houden, niet ontmoedigd te raken, maar om vol te houden in de zekerheid dat de Heilige Geest met jullie meegaat in jullie pogingen', schreef kardinaal Parolin op gezag van de paus. Ook moedigt de paus de geestelijkheid aan om te luisteren naar de verhalen van slachtoffers en hen compassie te tonen.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wat dacht je van een keihard zero-tolerance beleid? Er is geen extra training nodig om als geestelijke te beseffen dat misbruik niet kan.

Zacht leiders veroorzaken stinkende wonden!