cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Pastor
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 oktober 2022 door Patrick Goede

Pastor van kerk waar eigen dochter werd doodgeschoten predikt overwinning in laatste preek

Pastor Frank Pomeroy hield afgelopen zondag zijn laatste preek in zijn kerk in Texas. De kerk haalde in 2017 de landelijke pers toen een schutter de kerk binnenviel en 26 mensen doodde, waaronder de dochter van de dominee en enkele ouderlingen van de kerk.

De Christian Post meldt dat op 5 november 2017 schutter Devin Patrick Kelley werd ontslagen bij de Amerikaanse luchtmacht. Nadat hij een jaar in de militaire gevangenis had gezeten ging hij bij de First Baptist Church van Sutherland Springs naar binnen. Daar doodde hij tijdens de zondagse eredienst 26 mensen. Eén van hen was Pomeroy's 14-jarige dochter, Annabelle.

Kelley, die na zijn verschrikkelijke daad de kerk ontvluchtte, raakte vervolgens gewond door een te hulp schietende instructeur van de nationale wapenvereniging. Hij stierf enige tijd later na een wilde achtervolging door een aan zichzelf toegebrachte schotwond.

Vijf jaar later hield Pomeroy, die 20 jaar in de kerk heeft gediend, zijn laatste preek in de gemeente. Tijdens de voorbereiding daarvan dacht hij na over wat zijn laatste preek zou moeten zijn: "God bleef me terugbrengen naar de brief van Paulus aan Efeze in Handelingen 20. Dit was een kans voor mij om te delen wat van belang is voor de kerk om door te kunnen blijven gaan."

Overwinning
De kerk overleefde de tragedie door de overwinning te kiezen, volgens Pomeroy. "We hadden naar de wereld kunnen luisteren en voor haat en boosheid te kiezen, door in de slachtofferrol te kruipen", predikte hij afgelopen zondag, "Maar we kozen ervoor om te zeggen dat we geen slachtoffers zijn, maar overwinnaars. We kiezen ervoor om ons vertrouwen te stellen in Iets dat groter is dan onszelf. Ik begrijp niet wat er is gebeurd, maar ik weet dat ik niet terug kan gaan en kan veranderen wat al is gebeurd. Ik kies ervoor om vanaf deze dag te zeggen: 'Heer, U hebt de controle.' En God heeft die controle gebruikt en Sutherland Springs tot een lichtend licht op een berg gemaakt.”

De pastor vertelde de gemeente dat de kerk nog steeds brieven ontvangt van mensen die zeggen: 'Ik was een atheïst, maar vanwege de manier waarop jullie met deze situatie omgingen ben ik tot geloof gekomen.' "We kozen ervoor om Jezus te verheerlijken."

Hij voegde eraan toe: "Of ik hier fysiek ben of niet, het verandert niets aan het feit dat God niet weggaat", zei hij tegen de gemeente. “Jij bent de kerk. Ieder van ons is individueel de kerk. We komen samen als First Baptist Sutherland Springs.” Zijn afscheidspreek was gebaseerd op een Bijbelgedeelte uit Handelingen 20:17-35.

Ups en downs
Pomeroy: "Er zijn nog steeds ups en downs, en ik denk niet dat je het verlies van een kind ooit volledig kunt verwerken. Maar als familie in Sutherland Springs, niet alleen de biologische familie, maar ook de kerkfamilie, kozen we ervoor om naar Iets groters dan onszelf te kijken voor meer grip op de situatie."

Hij voegde eraan toe: "Hoewel ik de dingen misschien zelf anders had gedaan, heeft God hierdoor zo velen tot Christus gebracht. God gebruikt het martelaarschap van mijn dochter en de anderen om verlorenen tot Zijn reddende genade te brengen.”

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Deze dominee slaagt er in zijn vijanden lief te hebben.