cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 september 2022 door Redactie

Bijna honderd katholieke kerken in Noord-Holland moeten sluiten

Het gaat hard achteruit met de rooms-katholieke kerk in Nederland. De terugloop zorgt er zelfs voor dat er de komende vijf jaar in het bisdom Haarlem-Amsterdam bijna 100 kerken moeten sluiten.

In totaal zijn er in het bisdom in Noord-Holland 164 kerken te vinden. Maar de komende jaren gaat een groot gedeelte van deze kerken dus dicht. De reden hiervoor is eenvoudig: het aantal leden loopt steeds meer terug waardoor de kerken het financieel niet meer trekken. Daardoor is er geen andere optie meer dan de deuren te sluiten. Dat meldde het Noord-Hollands Dagblad eerder deze week. Er moet op korte termijn besloten worden welke kerken openblijven en welke gaan sluiten.

‘Ik wist het al maanden’, reageert Jan-Jaap van Peperstraten, pastoor in Alkmaar, op het nieuws. ‘Maar er moest worden gewacht op bekendmaking. Nu het bekend is ben ik verdrietiger dan ik dacht.’ Om daar niet veel later aan toe te voegen: ‘Terwijl ik sip naar buiten keek, reed er een busje voorbij met “volg Jezus” erop geschilderd. Dat gaan we dan maar doen dan.’

De rooms-katholieke kerk is nog steeds verreweg het grootste kerkverband van Nederland. Met ruim 3,5 miljoen leden is zo’n twintig procent van de Nederlanders nog steeds lid van deze kerk. De katholieke kent echter ook de grootste achteruitgang als het om leden gaat. In tien jaar tijd verlieten bijna 400.000 mensen in Nederland deze kerk. Slechts een kleine minderheid van het aantal leden van de katholieke kerk bezoekt overigens wekelijks een dienst.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Het gros van de Rooms katholieken is niet praktiserend, maar blijven wel als RK belijdend geregistreerd. Dat geeft een volstrekt scheefgetrokken beeld van het aantal zogenaamde katholieken.